Okategoriserat

Vad är en duktig lärare?

Centern vill premiera duktiga lärare genom högre lön. Bra idé i teorin, men hur definieras en duktig lärare egentligen? Enligt deras förslag ska eleverna få bedöma lärarna, men jag hoppas verkligen att det inte ska vara det enda som ligger till grund för att bedöma vem som är duktig eller inte. Varför tycker jag så? Jo, för jag kommer ihåg hur det var att gå i grundskolan, och jag kommer ihåg vilka lärare som eleverna gillade.
Lärare som vet hur man håller ordning i klassrummet och ser till att något blir gjort står inte alltid så högt i kurs hos eleverna. Jag hade en sån lärare, den bästa engelskaläraren jag haft (nog faktiskt den enda som gav mig en utmaning). Alla, precis alla, hatade honom. I hans klassrum kunde man nämligen inte bara sitta och göra ingenting. Jag tror till och med att några sett till att han fått sparken nu.

En annan sak man skulle kunna bedöma lärarnas duglighet med att är att titta på vilka betyg deras elever får. Dock faller det ju på sin egen orimlighet att ha dem som grund för lärarnas lönesättning, eftersom lärarna då i stort sett sätter sin egen lön, i och med att de sätter betygen.

Rektors bedömning pratas det om i artikeln. Jag kan inte komma på en enda gång jag har haft en rektor närvarande i klassrummet, åtminstone inte under en vanlig hederlig lektion.

Som sagt, förslaget är bra i sig, och självklart måste det till en löneökning för lärarna, som är grovt underbetalda i förhållande till det jobb de lägger ned. Men jag hoppas det tänks efter lite före, för att definiera vad en duktig lärare är, det är lättare sagt än gjort.

Edit: Länk till artikel i Aftonbladet också.

Ett svar på “Vad är en duktig lärare?”

  1. ”Men jag hoppas det tänks efter lite före”
    Skämtar du? Den här regeringen tänker inte, ev lappar och lagar man lite i efterhand. Konstigt nog så verkar denna lönespridning inte att behövas eller vara berättigad vare sig i riksdagen eller i regeringen. Annars skulle man ju kunna tänka sig att väljarna varje år kunde påverka vilken lön riksdagsledamöterna får, efter hur väl de utfört sitt arbete.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *