Okategoriserat

Insikter gör ont

En sak som kommer med att bli äldre är insikter om sig själv. Problemet med att inse sina fel och brister är att man bli medveten om att man gör fel, samtidigt som det är svårt att bryta vanor man haft sen barnsben. Det resulterar, i alla fall för mig, i att jag gör samma misstag om och om igen trots att jag är medveten om att det är ett misstag redan från början.
Det var bättre när man var tonåring och inte förstod när man sårade andra människor. Att ta ansvar och be om ursäkt är svårt. Ännu svårare är det att hantera det faktum att allting inte bara löser sig för att man ber om ursäkt. Och att man inte kan skylla konsekvenserna av det man gjort på någon annan än en själv.

I en av böckerna ur Sagan om Isfolket finns en episod där en ung, godhjärtad kvinna ska utföra en uppgift hon blivit förberedd på hela livet. Hon har blivit uppfostrad att aldrig göra någon illa, för att hon ska klara av att ta sig igenom en grotta med ett antal utmaningar som alla prövar hennes goda hjärta. I en av salarna möter hon alla hon omedvetet sårat i sitt liv. Eftersom hon blivit förberedd för uppgiften hela livet är det inte många, men trots det är det en gripande scen.

Jag kan inte ens föreställa mig vilka jag skulle möta i den salen, men att det är många är jag övertygad om. Trots att jag i stort sett aldrig menat att såra. Men vad man menar med sina handlingar spelar liten roll i sammanhanget, det är konsekvenserna man måste lära sig av.

Ett svar på “Insikter gör ont”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *