Blandat

Jordens avskum utvecklar

Det är alltid kul att få respons på det man skriver, speciellt när det kan leda till en diskussion. Jag tänkte jag skulle utveckla mitt lilla inpass om den fackliga blockaden på Berns i lördags och bemöta lite kommentarer.
När vi kom till Berns i lördags kväll möttes vi av att entrén var blockerad av en mänsklig mur. Så fort vi dök upp började människor i blockaden skrika åt oss att ”Gå och hångla nån annanstans” och liknande saker. Ingen kom fram för att lugnt och sakligt förklara vad som hände, istället trycktes en lapp i vår hand där budskapet ”OFFENSIV BLOCKAD OCH AKTIV BOJKOTT!!! BLOCKADBRYTERI ÄR KLASSFÖRRÄDERI!!!” var det framträdande.

Det är just sådana här saker jag vänder mig emot. Hur hjälper det någon att stå och skrika och gapa och förolämpa ovetande människor som råkat hamna i en situation som de inte var beredda på och inte är insatta i? Att blockera vägen för folk, oavsett för vilket gott syfte det nu kan vara, leder bara till irritation, inte mot situationen som orsakat det, utan mot de faktiska människor som står i vägen.

Möjligen hade vi struntat i att gå till Berns om vi mötts av en regelrätt demonstration och någon som lungt och sakligt berättat för oss vad som orsakat den. Ett flygblad där informationstexten varit större och i ett bättre typsnitt så att den gick att läsa i mörkret och med lite alkohol i kroppen hade inte heller varit fel.

Om man kan kalla det att forcera en blockad (ja, jag vet att det var mitt eget ordval, kanske lite olyckligt) när polisen sett till att det fanns en öppning i muren så visst, då gjorde vi det. Och jag är glad att vi gjorde det, då vi fick väldigt mycket bättre information av Berns vad saken gällde när vi kom in.

Nedan citerar jag det informationblad från Berns vi fick när vi kom in, och därmed också en del av det flygblad vi fick av Syndikalisterna.

”Demonstranterna utanför Berns kommer från Syndikalisterna som protesterar mot att några av deras medlemmar blivit av med sina jobb hos en annan arbetsgivare. De var inte anställda av Berns.

De vill nu att Berns ska säga upp sina anställda och istället anställa deras medlemmar, något vi inte är villiga att göra.”

”Svar på text Syndikalisternas flygblad:

Sju arbetare får sparken från Berns Hotell för att organiserade sig för att kämpa för sina rättigheter
Sju arbetare blev uppsagda av städbolaget NCA pga. arbetsbrist. De var alltså inte anställda av Berns. Uppsägningen skedde i enlighet med LAS (Lagen om anställningsskydd), uppsägningstiden förlängdes och dessutom betalade NCA ut en summa till Stockholms Restaurant- och Hotellarbetarnas Syndikat (Syndikalisterna) för att undvika eventuella protester.

Efter 2-10 års arbete har Berns ledning valt att hellre gå till strid än att acceptera ett generöst bud från Berns arbetare
Budet löd: ”Låt oss ta hand om er städning eller anställ våra medlemmar”. Detta skulle då göras med förtur för syndikalisterna och för dem som jobbat längre tid på Berns. Alternativet var att betala dem 920 000 kronor i skadestånd.

Berns vill inte ha medvetna arbetare som kan sina rättigheter
Det är precis vad Berns vill. Medvetna arbetare som kan sina rättigheter och förstår att både arbetstagare och arbetsgivare måste hålla sig inom lagar och avtal.

Blockaden och bojkotten är helt i strid mot svensk arbetsrätt. Vi på Berns vill följa lagar och avtal”

Jag är medveten om att det finns minst två sidor av alla historier och  jag tar inte ställning varken för eller emot såhär i efterhand. Det jag vill visa på att är att vissa sätt att demonstrera och få fram ett budskap mer stjälper än hjälper.

17 svar på “Jordens avskum utvecklar”

 1. Sen är det inte en helt ovanlig inställning från vänstern att det är viktigare att jag som person visar att jag tycker minsann någonting(demonstrerar, kasta sten etc) istället för att aktivt förbättra det man gapar om.Sen kan man nöjt säga ”Men jag gjorde i alla fall något, vad gjorde du?” och sen rida iväg på sin höga häst.
  Men vad blev resultatet av det som gjordes? Antagligen inte ett skit annat än att göda sitt ego.

  Egoismen inom vänsterrörelsen är skrämmande och pinsam, speciellt då den förs fram i ”solidaritetens” tecken.

 2. Städarna på Berns har kämpat för lagliga avtal, rimliga arbetstider, drägliga arbetsvillkor och hyfsade löner länge. Berns har gjort allt för att bli av med alla som försöker förbättra sin situation genom att organisera sig fackligt och nu har de valt att avsluta samarbetet med med det sista i raden av bemanningsföretag de har använt för att kunna kringgå lagar och regler. När de nu själva återigen själva ska sköta det administrativa kring städningen så väljer de att inte låta någon av de fackligt aktiva jobba kvar, vissa har arbetat på Berns i upp till tio år. Bara en från den gamla personalen får vara kvar, som av en händelse den enda som ej är organiserad i facket.
  Det är ett väldigt stort problem att människor som inte har svenska som förstaspråk, är papperslösa eller helt enkelt har dålig koll på svenska regler och fackliga rättigheter blir utnyttjade i restaurangbranschen. De får sämre löner, sämre arbetsförhållanden och oftast ingen garanterad anställningsgrad. De kan alltså inte sjukanmäla sig utan att förlora all inkomst, de får oftast problem om de ska ansöka om ledighet, de har svårt att bli beviljade föräldraledighet och de hotas hela tiden med att få sparken om de klagar.

  Vi kan inte ha en grupp människor som behandlas som mindre värda bara för att krögarna och hotellägarna vill tjäna mer pengar. Därför måste fackföreningarna ta till stridsåtgärder mot de företag som utnyttjar människors utsatta situation. Att Sverige har en relativt stark arbetsrätt och att vi som arbetare har rättigheter bygger helt på att fackföreningar kämpar, och att de senaste 100 åren har kämpat för detta. Ibland krävs det radikala medel för att förbättra samhället. Hela demokratin bygger på det.

  Att ta ställning för arbetsköparna och åberopa sin rätt att festa är en skrämande inställning.

 3. Kämpat i 100 år och ändå så framställer ni arbetsgivare som utsugare och skurkar, kanske dags att byta taktik?Blockader och demonstrationer verkar uppenbarligen inte fungera.
  Fast då har ni inget att ”kämpa” för längre, vad ska ni då göra när ni stämplat ut för dagen?
  Att ha en stark arbetsrätt är inte det samma som en bra arbetsrätt, speciellt inte då den utnyttjas med maffialiknande metoder.

  Det är per definition alltid skrämmande att ta ställning för en arbetsgivare? Eller hur ska jag tolka den sista meningen?

 4. Då vet vi vilken sida du står på.
  Men en enkel fråga bara. Hejar du på Prins John och Sheriffen av Nottingham när du kollar på Kalle Ankas Jul också?

 5. Arbetsbrist alltså. Då sparkar man endast de fackligt anslutna? Gör man det och samtidigt ligger i konflikt med facket så finns det uppenbarligen skäl att tro att det finns större bakomliggande orsaker än bara arbetsbrist.
  Ett sätt för en arbetsköpare att kunna undgå behöva ställa upp på regelriktiga rättigheter för arbetarna är att låta arbetarna på pappret vara anställda av en mellanhand, mellan arbetarna och Berns. Och därför befria sig själva från ansvar. Men om du till exempel jobbar hemma hos mig, Carin. Då skulle jag självklart ha ett ansvar för din arbetssituation.

  Det är synd att det ibland kan bli en hätsk stämning när någon part använder våld eller hot om våld. I detta fallet var det polisen som ridit in i folk med hästar. Jag är säker på att varken Berns eller Syndikalisterna vill ha en hätsk stämning där man har svårt att förmedla information om händelsen.

  Om man, som du, Carin. Är medveten om att en hätsk stämning inte hjälper någon (vilket du skrev). Då tycker jag man inte heller medvetet ska förvärra den situationen genom att forcera sig igenom en facklig blockad. Det kan då tolkas som att du gör ett aktivt val att förvärra situationen ännu mer.

  Det är inte rätt att kalla någon för ”jordens avskum”. Men jag hoppas du förstår hur du lyckas uppröra en sån frustration?

 6. Vissa av städarna hade jobbat där i upp till tio år. Att Berns fuskar med LAS genom att utnyttja skumma bemanningsföretag är knappast en ursäkt. Blockaden var varslad och är skyddad av svensk grundlag.

 7. Aldrig är det ens eget fel, som oftast från ”vänsteraktioner” skyller man på polisen för den hätska stämningen, när man själv är orsaken till den.
  Att ha som resonemang att man inte ska ”forcera blockaden” på grund av en hätsk stämning är så döfött argument att det nästan är lika pinsamt som de tidigare personliga påhoppen.
  Det är ni som orsakat den, demonstrera utanför NCA istället. Det är trots allt dom som sagt upp folk.

  Vad är det som är skumt med NCA? Ett bemanningsföretag som antagligen har funnits längre än du?

  ”Blockaden var varslad och är skyddad av svensk grundlag.” Det gör den inte mindre korkad.

 8. Som sagt, Avgrundsvrål, så var uttrycket ”forcera blockaden” som jag använde mer en krydda för att göra historien mer spännande än en beskrivning av vad som faktiskt hände.
  Vi trängde oss inte fysiskt genom de människor som bildade blockaden, vi gick igenom en lucka som polisen höll öppen. Att bli förolämpad här på internet skrattar jag mest åt, jag är fullkomligt medveten om att det är lätt att överdriva när ingen vet vem man är. Däremot tycker jag inte det som hände när vi anlände till Berns är OK. Vi hade ingen aning om att det pågick en blockad när vi bestämde oss för att gå dit, och det som mötte oss var människor som skrek och förolämpade oss som om vi medvetet gått dit för att reta upp dem. Det var mycket det som gjorde att vi valde att inte bry oss om blockaden. Varför ska vi stödja människor som inte varit annat än otrevliga mot oss?

  Vad gäller bemanningsföretag i allmänhet (inte NCA i synnerhet, eftersom jag inte haft tid att sätta mig in i just den här konflikten i detalj) så är de långt ifrån de djävulens påfund som de flesta som kommenterat tycker att de är. Jag har själv arbetat för bemanningsföretag, både som extraarbete och i stort sett heltid under några månader, och har bara gott att säga om de upplevelserna.

  Att vara anställd av ett bemanningsföretag innebär att man är anställd på ett ställe, men arbetar på ett annat, precis som när man arbetar som exempelvis IT-konsult.

  Att det finns en såpass stor marknad för bemanningsföretag beror på att det är både en stor risk och en administrativ börda att anställa någon i sitt eget företag, och bemanningsföretagen hjälper till att förse företag med arbetskraft genom att lätta lite på den bördan. Jag vill påstå, utan att ha sett några undersökningar eller statistik, att bemanningsföretagen gjort mycket för arbetslösheten på grund av detta.

 9. Säg det till alla som fått gå från jobbet efter massa år när de blivit utbytta mot bemanning. Bemanningsföretagen undergräver allt som arbetarna har kämpat för.
  Du kan ju kolla fakta om löner, anställningstrygghet, fackliga rättigheter med mera!

  Alla utredningar visar att bemanningsföretagen bara ersatt redan befintliga arbeten. Inte ett jobb har skapats.

 10. Jag kollar gärna fakta om löner, anställningtrygghet och dylikt. Och läser speciellt gärna alla undersökningar som gjorts i ämnet. Har dock inte tid att leta reda på sånt själv, så du får hemskt gärna berätta var jag kan hitta dessa utredningar.

 11. Det finns massor av protokoll och dokument som visar att Berns och de bemanningsföretag de anlitat inte upprättat giltiga avtal, ej följt arbetsmarknadens regler när det gäller arbetstider med mera. Men du ska inte tro att några andra än facket gör några ”utredningar” kring sådant här. Arbetsköparna är i princip maktfullkomliga i dessa branscher. Men eftersom du tydligen inte litar på facket utan helt sväljer arbetsköparens version så är det väl ingen idé att försöka argumentera med dig. Tror du städarna tar strid mot den stiftelse som äger Berns för skojs skull? Tror du papperslösa och invandrare i städbranschen har stor chans mot krögare och mäktiga affärsmän utan att organisera sig fackligt?
  Ve om arbetarna skulle få en tryggad inkomst och möjlighet att planera sina liv! Då kan de ju börja sticka upp å bli kaxiga. Hemska tanke…

 12. Fast nu var det ju inte det jag frågade efter, utan jag ville läsa de alla utredningar du påstod ”visar att bemanningsföretagen bara ersatt redan befintliga arbeten”.
  Som jag sa tänker jag inte uttala mig om just den här situationen eftersom jag inte är tillräckligt insatt.

  Jag har inte på något sätt ”helt svalt arbetsköparens version”, vilket jag också skriver i inlägget. Jag valde att publicera den information vi fick från Berns eftersom den gav en annan bild och jag tycker det är viktigt att all information blir tillgänglig när en fråga ska diskuteras.

  Jag väljer att tolka ditt svar som att det inte finns några utredningar att läsa, annars hade du väl gladeligen gett mig information för att visa att jag har fel?

 13. Jag är intresserad av massor med protokoll och dokument gällande Berns så kallade fusk.

 14. Carin H: Det finns utredningar om bemannigsföretagen från Konjukturinstitutet, LO, Unionen, arbetsmarknadsverket (nedlagt 2008) arbetsförmedlingen och många fler. Det fins även forskning från flera universitet och högskolor gällande bemanningsföretag. Så vist fins det utredningar. Om du är intresserad så kolla upp det.
  JetJargus: Hör av dig till SAC och AD så kanske de kan skicka allt till dig.

 15. Hej, jag jobbar på Berns som anställd nöjeschef, är en 41 årig invandrarkvinna, kom till Sverige när Sverige inte var med i EU än och var kämpade ett bra tag för att få uppehålls- och arbetstillstånd. Under åren som har gått har jag mest jobbat i mitt eget bolag, har haft regelrätt anställning bara sporadiskt.Innan jag blev anställd på Berns hade jag noll koll på arbetsrätten, hade varken aning om mina rättigheter eller mina skyldigheter eller arbetsgivarens dito.
  Här på Berns får vi gå kurser i arbetsrätt, fackföreningarna bjuds in för att kunna värva medlemmar och vår VD samt HR gör och har gjort stora ansträngningar för att lotsa oss så smärtfritt som möjligt genom lågkonjunkturen.
  Istället för att möta arbetsbristen som infann sig på Berns med att säga upp våra egna anställda flyttade vi dessa över till hotellstädningen som NCA hade lämnat ifrån sig.
  Syndikalisterna tycker nu alltså att Berns borde ha sagt upp sitt eget personal för att anställa NCAs uppsagda personal vilket är ett mycket märkligt krav då även vårt personal har barn, familjer, lån, hus, studieskulder, familjer i sina hemländer osv. Är deras trygghet mindre värd?
  Syndikalisterna säger att de sparkades pga sitt fackliga engagemang vilket är total nonsens. Av alla dem som blev avskedade av NCA var bara två (2!) medlemmar i fackförbundet, det var först när de lovades en massa pengar som Berns skulle tvingas betala som kompensation att flera blev syndikalister. Jag vet att det låter löjligt, men läs själv deras bloggar eller bara inläggen här på din blogg, Carin, de har talets gåva. Inrepade floskler som rapas upp i tid och otid i kombination med löften om pengar kan verka lockande för någon som kanske inte ens helt och hållet förstår vad som sägs och som dessutom befinner sig i en olycklig situation.
  Men som du själv har märkt, Carin, frågar man efter bevis så kommer det bara ännu fler floskler och lögner.
  I ett annat forum kritiserade en syndikalist att Berns tog bort en del av de mest hätska kommentarer som syndikalisterna lämnade på vår ”Rädda Berns från Syndikalisterna” Facebooksida. Jag svarade att ja, det är sant, vi tar bort de mest hätska men vi lämnar kvar massor med inlägg som är kritiska.
  Å så kom min fråga: varför kan man inte kommentera era inlägg på ”Bojkotta Berns” sidan ÖVERHUVUDTAGET? Är inte det ännu värre? Ingen möjlighet att överhuvudtaget föra en diskussion eller vädra en åsikt som inte är deras.
  Fick inget svar av honom, jag frågade 2 gånger till men de kom bara fler floskler om hur rasistiska och hemska vi är på Berns.
  Jaha.
  Apropos ”rasistiska Berns” – idag frågade jag runt i personalmatsalen hur många som har utländskt bakgrund eller ett annat medborgarskap och av 10 pers var det 8 som var invandrare, de flesta tom 1:a generationens invandrare. De som satt där var tekniker, kockar, receptionspersonal, servitriser osv.
  Det om det.
  Vi anklagas också för att ”hålla papperslösa arbetare under slavliknande förhållanden” – undrar var dem är nånstans?
  Berns är ett av Stockholms största nöjesställen vilket innebär att vi titt som tätt får besök av krogkommissionen, tillståndsmyndigheter, span osv. Vi granskas och kontrolleras helg efter helg.
  Jag skulle gärna vilja se kopior på rapportering av ”papperslösa slavar” på Berns.
  Jag skulle kunna fortsätta flera spaltmeter till om detta absurda spektakel men jag ska fortsätta jobba istället.
  Jag är hemskt ledsen Carin att du blev bemött på ett sådant sätt utanför vårt ställe men vi jobbar som dårar innanför väggarna för att gottgöra de otrevliga upplevelser våra gäster får utanför.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *