En enklare vardag

Hemlagad pizza

Varannan fredag är det numera pizza till middag enligt matschemat. Det som är nice med det är att det går att lägga ambitionsnivån precis där man vill beroende på hur slut vi är efter veckan som varit. Vi bor i stort sett granne med pizzerian, så det är ju det enklaste alternativet om det var en tung vecka.

Mellanalternativet är att köpa hem ett pizzakit och enkla toppings. Då kan vi göra pizza tillsammans som en familjegrej utan att det behöver bli allt för komplicerat. Senast vi gjorde det insåg vi dock att vi tycker det blir så väldigt mycket godare att göra deg och tomatsås själva, så det är numera vår ambition.

Vi använder Leilas recept på pizzadeg, av den enkla anledningen att det var första träffen på Google och dessutom ett av de få som inte kräver att degen ska stå i flera timmar. Det blir väldigt gott tycker jag, dock behövs mer mjöl än vad som står i receptet. Visste du förresten att det är skillnad på vetemjöl och vetemjöl special? Det lärde jag mig för någon vecka sedan… Nu har vi köpt hem vetemjöl special och jag tror att det kanske gjorde degen bättre? Eventuellt?

Tomatsåsen gör vi av passerade tomater, oregano, lite olivolja och en skvätt balsamvinäger. Vi värmer alla ingredienserna i en kastrull och blandar, så är det klart. Senast vi gjorde det diskuterade vi dock om det var nödvändigt att värma på såsen eller om vi kunde blanda ihop grejerna kalla bara, men vi var osäkra så vi fortsätter väl värma. Osten vi använder är Ica Basics rivna mozzarella, som är förvånansvärt god.

Degen räcker till två plåtstora pizzor. Som topping kör vi alltid skinka och champinjoner på den ena, och på den andra experimeterar vi lite mer. Senaste hade vi salami och färsk tomat, vilket var utomordentligt gott. Rekommenderas!

Vad har du på din hemlagade pizza?

En enklare vardag

Pasta med köttfärsragu

En rätt som hängt med i matschemat sedan start är pasta med köttfärsragu, som nog kommer från en matkasse från början. Det är liksom spagetti och köttfärssås fast godare och enklare, för det är bara en ingrediens (vitlök) som behövs skalas och hackas/pressas. Allt annat är bara att hälla i. Finns det tid över, riv lite parmesan och servera till för lite extra smaskighet.

Recept

Koka pasta (helst tagliattelle). Fräs ett paket köttfärs tillsammans med vitlök och lite chili. Häll på 1 dl vatten, en tärning grönsaksbuljong och 3 msk tomatpuré. Krydda med torkad oregano, torkad basilika, salt och peppar. Låt puttra ett tag.

En enklare vardag

Lax med rödbetor och fetaost

På senaste har jag konstaterat ungefär hela tiden att det var då alldeles väldigt vad med pasta vi äter i det här hushållet. Var och varannan rätt i matschemat har serverats med pasta, och dessutom blir det ofta makaroner till lunch då det är i stort sett garanti på att Freja äter det. Så jag har varit på jakt efter lite andra rätter för att få in lite variation.

Hej hej vardag tipsade om lax och rödbetor, och det kändes som en klockren kandidat. Nu har vi testat några gånger och ja, det är precis så gott och enkelt som det låter. Ut med lax och pestopasta alltså, och in med rödbetorna!

”Recept” för 3-4 personer

Förkokta rödbetor (500 g)
Fetaost (150 g)
Lax i portionsbitar (500 g)

Dela rödbetorna och lägg i en ugnsform. Lägg på de tinade laxbitarna och toppa med lagom stora bitar fetaost. In i ugnen i 20 minuter, vi har kört varmluft 175 grader och det har varit lagom. Klart!

En enklare vardag

Thaigryta

Ännu en ny rätt har tagit plats i vårt matschema, och den här är jag väldigt nöjd med på alla sätt och vis. Superlätt att laga, ingredienser vi oftast har hemma och grymt gott.

Recept

Ris
Strimlad kyckling, hönsfärs, svamp eller vad man nu vill ha (det är mest såsen som gör smaken)
½ purjolök (skivad)
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
1 tsk sambal oelek
2 msk fisksås
1 burk kokosmjölk

Koka ris. Fräs kycklingen tillsammans med ingefära och vitlök. Tillsätt purjo, sambal oelek, fisksås och kokosmjölk. Låt puttra ca 5 minuter.


Vi har valt att använda oss av ett rullande matschema på två veckor för att minimera krånglet och stressen som kommer med att laga middag varje vardag. Se hela matschemat här.

En enklare vardag

Nudelwok

I år ska vi ju fokusera på ekonomi här i det Branderska hushållet. När jag satte mig ned och började se över var pengarna tar vägen någonstans så blev en sak ganska uppenbar: matkasse i all ära, men det är faktiskt inte skitbilligt.

Dessutom har det under hösten mest känts lite kämpigt med matkassen, jag har velat haft ännu enklare matlagning nu när jag kommer direkt från jobbet och dessutom har ont i kroppen.

Därför har vi bestämt oss för att pausa matkassen på obestämd framtid och istället byta ut de 3 platserna i matschemat mot rätter som ska vara: goda, extremt lättlagade, billiga och helst vegetariska.

Nu råkade det falla sig så att vi hade ett gäng paket nudlar hemma – och så föddes den första sådana rätten: Nudelwok.

Det får väl knappt kallas recept det här, men här är någon sorts beskrivning:

  1. Skär upp en massa grönsaker och ev svamp. Jag har bara tagit det som finns hemma – man kan exempelvis ha morot, lök, paprika, vattenkastanjer, broccoli.
  2. Koka upp vatten till nudlarna (och ha i ett paket typ äggnudlar när det kokar).
  3. Hetta upp olja i en wokpanna tillsammans med lite vitlök och ingefära.
  4. Woka alla grönsaker.
  5. När nudlarna är klara, hiva i dem i woken också.
  6. Servera med soja eller sweet chili-sås.

Uppfyller alla kriterierna med råge! Det är lite läskigt att göra med olika grönsaker varje gång som jag gjort hittills, men jag ser det som en träning i att våga experimentera lite med matlagningen.


En enklare vardag

Pizzabullar i 10 enkla steg (eller hur jag försöker för hårt att få Freja att älska min mat)

1. Köp ett pizzakit. Aint nobody got time for att göra egen deg. 1. Köp ett pizzakit. Aint nobody got time for att göra egen deg. 2. Titta skeptiskt på metallrullen. Läs instruktionerna på paket. Dra bort höljet och bli chockad när degen plötsligt väller ut. 2. Titta skeptiskt på metallrullen. Läs instruktionerna på paket. Dra bort höljet och bli chockad när degen plötsligt väller ut. 3. Lägg ut degen på bänken och dra lite i kanterna så den blir större. 3. Lägg ut degen på bänken och dra lite i kanterna så den blir större. 4. Bre på tomatsåsen, häll på riven ost (också färdig) och strössla över kokt skinka. 4. Bre på tomatsåsen, häll på riven ost (också färdig) och strössla över kokt skinka. 5. Rulla ihop 5. Rulla ihop 6. Skär i 12 skivor, lägg på en plåt, krydda med alldeles för lite oregano. 6. Skär i 12 skivor, lägg på en plåt, krydda med alldeles för lite oregano. 7. In i ugnen i 15 minuter. Skänk en tacksamhetens tanke åt att vi har timer på både ugn och spis. 7. In i ugnen i 15 minuter. Skänk en tacksamhetens tanke åt att vi har timer på både ugn och spis. 8. Ta ut och fascineras av att det bara var två stycken som blev helt kaos. 8. Ta ut och fascineras av att det bara var två stycken som blev helt kaos. 9. Servera en av de trasiga till det skeptiska barnet. Ät den andra själv. När barnet faktiskt verkar tycka det är gott, instagramma detta faktum. 9. Servera en av de trasiga till det skeptiska barnet. Ät den andra själv. När barnet faktiskt verkar tycka det är gott, instagramma detta faktum. 10. Frys in i separata påsar, eftersom du lärt av Pannkaksmuffinskatastrofen anno 2015. Klart. 10. Frys in i separata påsar, eftersom du lärt av Pannkaksmuffinskatastrofen anno 2015. Klart.