En enklare vardag

5 backup-lösningar om du glömmer packa blöjor

Jag är ett kontrollfreak av rang. Det finns ingenting jag avskyr mer än att hamna i en situation jag inte var förberedd för. Men sedan jag fick barn nummer två har jag insett att det inte går att förbereda allt längre. Det är alldeles för mycket som kan gå fel.

Det är lite befriande att ha kommit till den insikten, för det är rätt skönt att släppa på kontrollen ibland. Innan Ellen föddes försökte jag alltid förekomma Freja när hon höll på att göra något som skulle kunna gå fel, men det går liksom inte längre. Mitt mantra har blivit ”vad är det värsta som kan hända?”. Så länge det inte föreligger livsfara så har jag numera lärt mig att det tar mindre energi att bara ställa iordning kaoset efter det har hänt, snarare än försöka hålla efter det under tiden.

Lite på det temat har jag också roat mig med att tänka ut backup-lösningar på scenarion som med största sannolikhet kommer inträffa. Det har redan hänt att jag insett att jag bara packat med blöjor till det ena barnet, och det kommer garanterat hända igen. Här är mina bästa backup-lösningar som jag tänkt ut ifall det uppstår akut blöjbrist:

Köpa nya blöjor

På de ställen vi rör oss är det oftast ganska när till en affär, så det allra lättaste är ju att smita in där och köpa sig ett nytt paket.

Fråga en annan barnfamilj

Hur blyg jag än är så skulle jag inte ha några som helst problem att fråga en familj som verkar ha barn i ungefär samma storlek om de kan avvara en blöja. Jag har varit på andra sidan av den situationen och var bara glad att jag kunde hjälpa till.

Konstruera någon sorts tygblöja

Någon sorts tyg har vi ju alltid med oss. I bästa fall ett gäng handdukar eller en babyfilt, men det går nog att få ihop något även av extrakläderna eller något klädesplagg vi föräldrar kan avvara.

Använda en binda

Finns det bindor att tillgå så är ju det bättre än ingenting, de är ju ändå gjorda för att vara absorberande. Vet man att det är sista blöjan och det är långt tills vi kan skaffa fler så kan man fästa en binda i blöjan för att fånga upp det värsta. Annars får man fästa den på något annat sätt.

Använda pappershanddukar

Oklart hur effektivt det skulle vara med pappershanddukar, men har man ett gäng så gör det väl lite nytta i alla fall.

Ganska självklara grejer, kan tyckas, men vissa (jag) tycker ju om att tänka ut sånt här på förhand så att man inte behöver vara kreativ i skarpt läge. Har du fler tips på alternativa blöjor? Dela gärna med dig kommentarerna!

 

En enklare vardag

5 tips inför förskolestarten

Kanske är det dags för dig att skola in barn på förskolan snart? Eller har du som jag – barn som varit sommarlediga och nu plötsligt ska tillbaka och du har inte förberett ett endaste dugg? Oavsett vilket så har du nog nytta av tipsen nedan!

Förbered kläderna innan

Hela förra året så förberedde vi färdiga outfits till hela veckan på söndagskvällarna. Min plan är att göra samma sak nu – hoppas att Freja vill vara med på tåget bara. Mer om vi gjort kan du läsa här: Mindre bråk om kläder på morgonen.

Märk kläderna. Alla kläder.

Vi har beställt lappar från Filur namnlappar som vi sätter på allt. Jag har försökt skriva med märkpenna men det funkar inte alls bra för mig, vet inte om det är min handstil eller vårt namn som ställer till det. Så jag stryker till och med namnlappar på strumporna. Det var lite klurigt att få fast dem utan att strumpan blev svår att ta på sig, men jag kom på det till slut. Mer om det kan du läsa här: Märka strumpor till förskolan.

Namnnappar

Om ditt barn har napp så vill jag tipsa om att beställa nappar på tryck på. De är inte jättebilliga, men de är så praktiska. Det är många på Frejas förskola som har samma modell så det är toppen att ha namnet på. Vi beställer våra ifrån Namnnappen.

En delad kalender

Om ni är fler än en person som är involverade i barnets förskolevistelse så är nu tillfället då ni behöver skaffa en delad kalender. Det så mycket som ska planeras nu: hämtningar och lämningar och dagar då förskolan stänger tidigare och dagar då det inte är öppet alls och det ena med det tredje. Såhär har vi gjort (numera har faktiskt Freja en egen kalender också): Vår delade kalender.

Märk örngott med potatistryck

Det finns förskolor som vill att barnen har med egna kuddar till vilan (vår till exempel). För att märka örngottet är potatistryck väldigt lämpligt – det råkar nämligen vara ett precis lagom pyssel för en 1,5-åring.  Kolla in våra här: Örngott med potatistryck.

Bonus! Du som har barn i 1-årsåldern kanske också har behållning av den här texten, som jag skrev när Freja precis fyllt två år. Jag läste den igen nu och skrattade fortfarande igenkännande.

Vilka är dina bästa tips inför förskolan? Dela med dig i kommentarerna!

En enklare vardag

4 saker du kanske inte visste om blöjor

Innan Freja föddes hade jag nog aldrig bytt en enda blöja. Några år senare är det lustigt att tänka sig att det liksom var svårt att byta dem i början. Nu kan jag byta dem i sömnen (och det har jag säkert gjort några gånger också). Men det är inte bara att byta dem som jag lärt mig. Här är fyra andra fakta om blöjor:

Fuktindikator

Många blöjor i nyföddstorlek har en fuktindikator. Den hjälper dig att se om blöjan är blöt utan att behöva ta av den. Det är oftast en gul rand som färgas blå av fukten.

Om jag precis hällde en massa vatten i en blöja för att kunna ta en bild? Svar ja. Det gick åt förvånansvärt mycket vatten. Om jag precis hällde en massa vatten i en blöja för att kunna ta en bild? Svar ja. Det gick åt förvånansvärt mycket vatten.

Byxblöjor ska rivas sönder

På byxblöjor finns det som små ”sömmar” i sidorna. Dessa är det tänkt att du ska riva sönder när du tar av blöjan, så slipper du dra ned den för bebisens ben. Se de här instruktionerna på Liberos hemsida. (Ja, det tog oss ett tag att fatta det…)

Inbyggd förvaring

I de blöjpaket vi använder är blöjorna packade i två rader. Det innebär att om du klipper upp paketet på mitten, mellan de två raderna, så blir slutresultatet två ganska behändiga ”korgar”. Vi ställer en sådan rakt upp och ned på skötbordet och så blir det en ganska praktisk förvaring.

Blomjord

Det går att blanda gelen som finns inuti blöjan med blomjord, då behöver du inte vattna blommorna lika ofta. Det här har jag inte testat själv, men om Yohanna säger att det funkar så tror jag på henne.

Har du fler bra tips? Fyll på i kommentarerna!

En enklare vardag

Mindre bråk om kläder på morgonen

Det var några månader sedan nu, dagen jag fruktat sedan Freja föddes: den då hon började bry sig om vilka kläder vi sätter på henne på morgonen. Det är inte som att jag bryr mig om vad hon har på sig rent estetiskt, jag tycker att alla – speciellt barn – ska få ha på sig precis vad de vill. Men det tar ju sån sjuk tid när hon ska välja!

Ända sedan hon började på förskolan har vi förberett veckans kläder på söndagen. I garderoben har hon en SKUBB från Ikea där det ligger en outfit i varje fack, så det bara är att ta en på morgonen. Vi började med det för att Jonas skulle slippa välja kläder på morgonen, men sedan det började bli protester har vi involverat Freja i själva ihopsättandet av outfits.

Hon tycker det är superskoj att sätta ihop högar med byxor, tröja och strumpor – väljer helt själv så länge det är vettigt rent temperaturmässigt. När det är dags att klä på sig så får hon även välja från vilket fack vi ska ta kläderna. Om det funkar? Inte alltid. Men min upplevelse är att vi bråkar mindre om vilka kläder hon ska ha (fast själva faktumet att man måste ha kläder är fortfarande uppe för diskussion rätt ofta).

En enklare vardag

Hålla isär barnens underkläder

När vi plockade fram bebiskläderna inför Ellens ankomst så uppstod genast ett problem: Barnens strumpor är på tok för lika, trots att det skiljer rätt många storlekar. Upptäckte det när jag försökte kränga på Freja ett par strumpor som visade sig vara i typ storlek 12, istället för 22 som hon har.

Det slog mig att vi kommer ha det här problemet med alla underkläder framöver då vi nu har två flickor som är ganska nära i ålder, så jag tog mig friheten att bestämma att Freja numera bara har grå strumpor – och Ellen får vita. Tänker mig att vi tillämpar samma princip på trosor också när det blir så dags.

Vi har ju våra strumpklämmor i varsin färg som jag älskar, men det är inte alltid garanterat att de sitter kvar så jag är rätt nöjd med att jag kom på det här. Det vill bara till att inte Freja får någon dille på någon annan färg på strumpor, det har ju hänt förr att det plötsligt bara är en färg på saker som duger (även känt som lex Lila napp och Orange tallrik). Jag har sett andra som märker med en färgpenna eller ett stygn i varsin färg också, det får vara plan B om detta inte funkar.

Har du fler tips för att underlätta tvättsorteringen när man är flera i familjen?

Familj

Åksjuka barn? Så här överlever ni!

Barn under 2 år kan inte bli åksjuka kan man läsa på internet. Det är inte sant, kan jag ta och berätta. Första gången vår dotter blev åksjuk hade hon inte ens fyllt ett år, och vi fattade såklart inte alls vad det handlade om. Då var vi på väg hem från Sälen runt jul och åkte på de slingriga dalavägarna när hon plötsligt mådde jätteilla och sedan skrek hela vägen hem till Stockholm.

Sen hände det igen när vi var uppe till påsken. Och sen igen en vanlig dag när vi åkte runt och gjorde lite ärenden. Nuförtiden är det regel att hon mår dåligt minst en gång om vi åker någonstans som är längre bort än 20 minuter. Så vi har blivit lite grann proffs på det här i alla fall, och så hoppas jag med hela mitt hjärta att det kommer gå över när hon får börja åka framåt i bilen. Om 2 år… Här är i alla fall några tips för att göra livet lite uthärdligare för er med samma problem.

Det finns medicin

Gå till doktorn, nu, och be att få Postafen utskrivet. Det har gjort otrolig skillnad för oss när det är långresor på schemat. En kvarts tablett mosad i lite yoghurt och så sover hon i flera timmar istället för att må dåligt. Effekten håller i ca 12 timmar och jag upplever inte att hon blir speciellt påverkad på annat sätt än att hon somnar i bilen. När vi väl kommer fram är hon sitt vanliga soliga jag.

Ha en ”bilåkarfilt”

Det här var min mamma som kläckte och det är ju rent ut sagt genialt! Ta ut en gammal handduk i bilen och låt barnet ha den över sig som en filt alltid när vi åker bil. Freja har vant sig och ber till och med om ”filten” själv nu. Det är guld att ha den ifall det kommer kräks, istället för att försöka sitta beredd med någon liten påse. Bara att stoppa i en platspåse sedan och slänga i tvätten vid första bästa tillfälle.

Packa ett akutkit

Förutom handduken har vi också en platspåse i bilen med en ren handduk, ett ombyte kläder och mer plastpåsar. Och alltid hushållspapper eller tvättlappar tillgängliga. Det räcker för att rädda upp de mest akuta situationerna.

En enklare vardag

Hjälpa barn skilja på natt och dag

Senaste månaden har vi äntligen tagit tag i att sluta med välling på natten, det var så dags nu när Freja hunnit fylla två år. Fördelen med att vänta så länge med det är att hon liksom fattar när man förklarar saker för henne, så det har inte varit så mycket bråk om det.

I samband med det så har jag velat ha något hjälpmedel för att kunna göra det tydligt för henne när det är natt och när det är dag. Hon kan ju inte läsa klockan, och dagsljuset funkar ju inte riktigt att gå efter här i Sverige där det skiftar så mycket.

Istället har vi ställt in en till lampa i hennes rum och kopplat en timer till den som gör att den tänds vid en lämplig tidpunkt som vi har definierat som ”morgon”. Och det funkar tamejtusan! Det har varit jätteskönt att ha det stödet på natten om hon vaknat – lätt att säga att ”Nej, ingen välling förrän lampan har tänts”, det känns så mycket mer konkret än att bara säga att det är natt nu.

Och det finaste är de dagar som hon vaknar efter att lampan tänts – då kvittrar hon ”Det är morgon! Godmorgon!” och är hur glad som helst. Gullungen.

Helst skulle jag vilja att vi har en glödlampa från Philips Hue istället för timern. Då skulle vi kunna kontrollera lampan med mobilen, något som vi redan känt att vi skulle behövt några gånger. Men det är så absurt att det inte går att köpa Hue-lampor med liten sockel, så jag har liksom skjutit upp det. För alla våra lampor har liten sockel. Det finns säkert något sätt att komma runt det, men jag inte riktigt samma motivation till att lösa sånt längre, jag vill bara att det ska funka.

Vad har ni för smarta lösningar hemma för att göra det lättare för barnen?

Familj

Borsta tänderna på barn

Den där punkten i kvällsrutinen. Tandborstningen. Alltid lika spännande – inte förrän vi är i ögonblicket vet vi vilken typ av kväll det är. Ska hon sitta still på pallen? Får Jonas borsta eller måste jag krångla mig ned på golvet höggravid och allt? Det verkar, när man googlar, som att vi inte är de enda som funderar på hur man gör för att få barn att borsta tänderna. Därför tänkte jag att jag samlar lite olika tips här – kanske finns det något nytt som ni inte har testat hemma än?

  1. Prata om alla bakterier som finns i munnen som måste borstas bort så det inte blir hål. Ge bakterierna namn.
  2. Sjung en sång, t ex Tandborstvisan.
  3. Om ni har besök, be barnet visa besökaren hur man gör när man borstar tänderna. Kanske funkar om barnet har syskon också? En gång lyckades vi få Freja att demonstrera för ett gosedjur.
  4. Borsta varandras tänder.
  5. Titta på TV eller YouTube samtidigt.
  6. Borsta i badet.
  7. Låtsas att du kittlar barnet på tänderna med tandborsten.
  8. Ta fram en spegel eller håll upp barnet framför badrumsspegeln så att hen kan se sig själv när ni borstar.

Hur gör ni hemma för att få barnen att borsta tänderna? Fyll på i kommentarsfältet med era tips!

Familj

Föräldrakunskap år 2

Nu när vi klarat av två år som föräldrar tänkte jag sammanfatta mina bästa tips och lärdomar om att vara förälder till en ettåring. Jag gjorde samma sak för ett år sedan ungefär.

Det är helt sjukt dyrt med ytterkläder till barn. Som vuxen köper man sig lite friluftskläder som man sen har typ resten av livet, men barn behöver ju nya hela tiden. Och de är svindyra. Och man kan inte komma undan med något billigt skräp, för de liksom sitter ju på marken och rullar i snön och är ute i alla väder. Hittar ni någon att ärva ytterkläder ifrån, ge dem er eviga tacksamhet.

Introducera såpbubblor på egen risk. Och tejpa fast dem på en stolpe eller ett träd eller nåt (bubblorna, inte barnen) så de inte blir utspillda över hela golvet hela tiden.

Lägg upp en vab-strategi – innan förskolan börjar. Vi var helt överens om att vi skulle vabba varannan dag så långt det bara gick och att ingens jobb är viktigare än den andras. Men vi glömde bestämma vem som skulle ta första vabdagen…

Tänk på vad ni äter. Inte som i att ni måste äta hälsosamt eller nåt, det skiter jag fullständigt i. Men allt du äter framför barnet kommer barnet vilja ha, så var beredd att dela. Eller på att bara ge bort det du har till barnet – inget mellanmål för dig idag.

Packa i pjäxväskor från Stadium. Köp typ 10 stycken (så många olika färger det går) så att alla får en varsin till kläder och en till leksaker och en till sängkläder osv. Precis lagom storlek och de är så sjukt lätta att packa in i bilen.

Hur ni än gör är det fel. Tyckte du det var jobbigt med alla som hade åsikter om amning eller samsovning eller matintroduktion? Nu är det dags för förskolan, och det vet alla i hela världen hur ni ska sköta i just er familj. Barn under 3 år ska absolut inte gå på förskolan (trots att föräldradagarna är slut nu), fast det är jätteviktigt med social interaktion, fast absolut inte för långa dagar, fast alla föräldrar bör ju jobba heltid för att kunna försörja sina barn (och köpa bra ytterkläder) och man får ju absolut inte ha barn på förskola när man är föräldraledig med ett småsyskon men det är jätteviktigt att vara närvarande med sitt nyfödda barn så att det inte får anknytningsproblem och mår mamman bra mår barnet bra fast mamman mår aldrig bra för hur hon gör så är det dåligt för barnet (pappor får göra precis som de vill).

Ställ fram plockmat i tid och otid. Åtminstone vårt barn tycker att det är sådär kul att sitta hela familjen och äta middag. Men ställ en tallrik grönsaker eller rån eller whatever på soffbordet så går hon och småkäkar titt som tätt och vips har hon fått åtminstone lite näring i sig.

Möblera med leksakslådor. Leksakerna skulle bara vara i barnrummet hemma hos oss. HAHAHAHAHA. Nu har vi tre lådor i vardagsrummet vars enda syfte är att hiva ned alla grejer i en gång om dagen så att det åtminstone ger illusionen av att vara lite ordning.
Bonustips: Ställ ut korgar och burkar på strategiska ställen där det samlas saker (på byrån, köksbänken osv). Då kan ni intala er själv att det är ett inredningsval att ha behållare fulla med nappar, strumpor, hårsnoddar, leksaker och annat småkrafs stående överallt.

Middag är inte längre en umgängesform för er. Speciellt inte på restaurang. Jag rekommenderar frukost hemma hos nån som ny grej att göra med era vänner om ni vill ha någon sorts fortsatt kontakt med dem. Speciellt om de har egna småbarn som också måste vara hemma i sin säng klockan 19 efter en rigorös nattningsrutin som tar minst en halvtimme om det är en bra dag.

Barn i den här åldern gillar att hjälpa till. Använd det till er fördel. Det går att träna dem till att lägga kläder i tvätten, ställa saker i kylen och hämta diverse grejer.

Fyll frysen med mellanmål. Det är alltid matdags för en ettåring. Ta en dag nån gång ibland och gör pannkaksmuffins, plättar och pizzabullar så det alltid finns att ta fram eller packa med om ni ska iväg.

Välj era strider. Ingenting kommer numera gå som planerat. Bara häng med, tjafsa om det som känns viktigt och låt det andra vara. Det löser sig.

Familj

Tavla med kvällsrutin för barn

Det är inte alltid Freja vill som vi vill när det är dags att göra sig i ordning för sängen. Det är ganska ofta så, faktiskt, att hon hellre vill springa runt runt eller snurra på stället när vi vill att hon ska borsta tänderna.

Inspirerad av husguden Daniel Tiger som sjunger en sång på kvällen om allt han ska göra, tänkte jag att det vore trevligt om vi kunde ha en lista eller något att titta på. Det landande i att jag gjorde en tavla med bilder och text.

Vi har provat några kvällar nu och även om jag kanske inte kan påstå att det är någon mirakelkur så har det i alla fall inte skadat. Hon tycker det är väldigt kul att titta på bilderna och säga vad som kommer näst i alla fall, så det får väl räknas som en win.

Här kan du ladda ned en PDF som du vill prova samma sak hemma hos dig.