Föräldrakunskap år 1

  Här följer en mindre samling kunskap från mitt första år som förälder.

  Livsviktiga prylar (för oss)

  Vattenkokare med ställbar temperatur
  Vällingdoserare
  Nagelklippare för bebisar
  Badstol
  Bärsele
  Babynest (första 4 månaderna typ)

  Saker jag hade önskat såhär i efterhand att vi hade haft

  Mjuklift
  Amningskudde

  Blandad kunskap

  På Up n Go-blöjor finns det som sömmar i sidorna. Dessa är det meningen att man ska slita sönder när man ska ta av blöjan, för att undvika att barnet blir smutsigt på hela benen om man skulle dra ned blöjan.

  När barnet precis har lärt sig att dra sig upp till stående är det skitdumt att placera en spjälsäng i mellanhögt läge bredvid en bokhylla. Beroende förstås på om man vill ha bebisar i bokhyllan eller ej.

  Man kan om man vill köpa underlägg till bordet och tallrikar som bebisen ska ha sin mat på. Om man vill slänga pengar i sjön vill säga. Lägg plockmat direkt på bordet.

  Om man börjar varje morgon med att göra en smoothie på frukt och havredryck/mjölk så har man nånstans att göra av all halväten frukt som ligger i kylskåpet sedan gårdagen.

  Bebisar behöver inte och använder inte skor. Inte någon typ av sko med sula förrän de börjar intressera sig för att gå. Innan dess funkar det bäst med typ Uggsliknande mjuka skor om det är kallt ute. Tror ni mig inte går det bra att komma och hämta tiotalet par urgulliga skor i storlek 13-18 med lappen kvar på.

  Vi hade en period precis när Freja lärt sig rulla runt som vi fick gå upp varje kvart typ och vända tillbaka henne när hon vänt sig till mage och sedan blev skitarg för att hon inte kunde rulla tillbaka. Avhjälptes med att lägga henne i babynestet igen, så kunde hon inte rulla hela vägen.

  Låna/ärv så mycket det bara går. Behov och intresse ändras varje vecka och det finns ingen anledning att lägga pengar i onödan. Kommer inte på en enda grej förutom nappar, nappflaskor och blöjor som man måste köpa nytt.

  Har man tillräckligt stor hall – åk till närmaste byggvaruhus och köp dörrmatta på metervara och täck HELA hallgolvet så är det bara att köra in vagnen som den är.

  Viktigast av allt: Gör som du/ni själva vill och som känns bra. Man är inte dålig för att man inte gör precis som alla andra eller inte följer alla råd och tyckare till punkt och pricka. You do you. Har bebisen mat, kläder, torra blöjor och får kramar dagligen? Bra. Du är långt ifrån världens sämsta förälder om de kriterierna är uppfyllda.

  2 kommentarer till “Föräldrakunskap år 1”

  1. Vilket härligt inlägg! Ska spara det och plocka fram när jag behöver lite goda råd och reflektioner kring det här 🙂

  2. Kan lägga till ett tips som vi använde oss av då våra barn var små för läänge sedan 😉 . Vi tog en gammal dagstidning och lade under matstolen när de var så stora att de kunde äta/kladda själv. Efter måltiden var det bara att vika ihop tidningen och kasta, inklusive allt spill.

  Kommentarer är stängda.