Rutin för barn 1 år (14 månader)

  Jag själv är så sjukligt intresserad av vad andra barn har för rutiner så jag tänkte att jag skulle skriva ned hur Frejas rutin ser ut just nu när hon är snart 14 månader, ifall det finns fler som jag därute. Hon har det säkert annorlunda när hon är hemma med Jonas så det är reservation för att det är mina dagar som ser ut såhär.

  Beroende på hur natten varit brukar vi vakna någonstans mellan 6-8 på morgonen. Då mornar vi oss ett tag antingen i vår säng (hon sover i eget rum) eller i soffan framför Barnkanalen. Efter det äter Freja frukost, oftast någon fetare yoghurt typ turkisk som jag matar henne med. Sedan får hon en macka skuren i småbitar som hon får plocka med medan jag gör smoothie till mig själv. Hon är sådär sugen på smoothie än så länge men det är kul med sugrör.

  Efter frukost tvättar vi händer och ansikte, borstar tänderna (mer petar med tandborsten i munnen i Frejas fall, inte alltid man får hjälpa till att borsta och aldrig mer än några sekunder i taget) och klär på oss.

  Jag brukar försöka vilja göra något på förmiddagen men om vi inte har något planerat blir det lätt att dagen springer iväg. Istället brukar Freja leka på sitt rum och jag varvar med att fixa hemma och kolla till henne. När hon leker så är det mest att trycka på olika saker som spelar musik, blåsa i munspelet och krama gosedjur. Hon har också precis börjat fatta att man kan sätta ihop saker, typ legobitar. Hon tittar även mycket i böcker och vill ofta att jag ska läsa för henne (hon drar i och för sig iväg efter en sekund, kan början på väldigt många böcker utantill).

  Runt tiosnåret brukar jag försöka peta i henne nåt mellis, oftast frukt. Sedan blir det nästan alltid en liten promenad till affären för att kompletteringshandla sånt som är slut.

  Beroende på trötthetsgrad äter Freja lunch runt elva-tolv. Det brukar oftast bli burk som jag matar henne med, hon är så liten för sin ålder så det känns viktigt att veta ungefär hur mycket hon får i sig.

  Efter lunch är det sovstund. Ibland får hon välling om hon ätit dåligt, annars inte. När hon sover äter jag lunch och chillar. Försöker att inte springa runt och fixa grejer utan att ta den tiden att vila hjärnan (och öronen – se tidigare om olika saker som spelar musik) lite.

  Sovstunden kan vara allt mellan 45 minuter till tre timmar, så eftermiddagen beror mycket på när hon vaknar. Vi kanske drar till MoS eller Kista galleria (väldigt smidigt att bara gå ned i garaget här och parkera i garaget där), går till lekparken/leklandet eller går en sväng till IKEA.

  Blir vi hemma så är det ofta sång och dans på schemat. Jag är mer för att showa och fjanta runt än att leka med leksaker så vi (mest jag än så länge) brukar dansa till fånig musik eller sjunga ur Frejas sångböcker.

  Mellis blir det också en del på eftermiddagen. Sover hon lite kan det bli två gånger, runt 14 och sen igen runt 16, annars en gång runt 15. Ett av dem är nästan alltid en skål med keso, för det är typ det enda säkra kortet vi har just nu.

  Vid fem-halv sex är det dags att börja med middagen, vilket nästan alltid sammanfaller med en kinkig och trött bebis som bara vill bli buren. Så då får man vara lite påhittig. Det senaste är att hon är rätt nöjd med att sitta på golvet, plocka ur alla kort ur min plånbok och sprida ut dem över golvet. Ska bli intressant att se hur länge det dröjer innan jag blir av med något och får stå som ett fån utan kontokort, busskort eller legitimation.

  Klockan sex kommer Jonas hem. Då är det först lite burkmat för Freja och sedan äter vi alla middag tillsammans och hon får plocka med det som vi äter. Sedan tar Jonas över och gör i ordning henne för sängen (tvätta händer, ansikte, borsta tänder, sätta på pyjamas). Blir det tid över är det mest mys som gäller. Klockan 19 är det sovdags med vällingflaska. När hon druckit upp vällingen brukar vi gå ut ur rummet så hon får somna själv. Ibland är det på en gång, ibland tar det tid men hon är glad och röjer runt i sängen, och ibland blir hon arg och ledsen och då går vi in med jämna mellanrum och tittar till henne. Det varar sällan länge och beror nästan alltid på att hon är övertrött.

  Natten är extremt olika. Vi har varit bortskämda med att hon ofta sovit hela nätterna men nu de senaste två månaderna kanske har hon vaknat minst en gång på natten. Då får hon en flaska ersättning och antingen somnar hon om eller så vill hon bli buren på. Eller så tycker hon att det är morgon mitt i natten och då brukar åtminstone jag låta henne leka runt lite grann och stoppa tillbaka henne i sängen så fort hon ser det minsta trött ut. Det funkar ibland.

  1 kommentar till “Rutin för barn 1 år (14 månader)”

  Kommentarer är stängda.