Ansvarsfördelning hemma hos oss

  Jag är lite av ett kontrollfreak (no shit). Därför ville jag att vi skulle vara på det klara med redan innan Freja föddes vad vi har för ansvarsfördelning här hemma. Det blev liksom lite skillnad när det inte längre bara var mat som skulle lagas och sopor som skulle slängas. Därför införde vi familjemöte som vi har varje vecka, där vi pratar igenom hur livet ser ut just nu, saker som kan tänkas komma upp i framtiden och om det är något vi ska ändra på. Vanligtvis när jag berättar om detta så brukar jag vara lite ursäktande, typ ”Ja jag vet att det kan vara lite styltigt” – men faktiskt så tycker jag att det är så himla himla bra.

  Det är tryggt att veta vad vi har för förväntningar på varandra. Det är skönt att ha koll på vem som tar läggningar och nätter med Freja. Det är fantastiskt att jag med gott samvete kan filtrera bort det som är Jonas ansvar och fokusera på vad jag har tagit på mig. Vi undviker så många bråk och bistra diskussioner genom att ta upp problem innan de blivit superstora.

  Själva ansvarsfördelningen ändrar sig hela tiden. I början när Freja var nyfödd hade vi stenhårda klockslag när vi bytte vem som skulle ta hand om henne så att den andra kunde sova, duscha och äta. Nu när hon blivit äldre och sover lite mer förutsägbart så är inte den biten viktigast längre. Just idag ser det ut såhär:

  På vardagarna är det den som är föräldraledig som lagar mat och städar köket till kvällen. Den som jobbat kommer hem lagom till middagen är klar och lägger sedan Freja efter lite lek och mys plus har ansvar om hon skulle vakna innan typ 22. Den som ska vara hemma dagen efter tar hand om Freja om hon vaknar på natten.

  På helgerna har vi varsin dag som ser ut såhär: Gå upp med Freja fram till runt 10, fri tid att boka in grejer själv (jobba, träffa vänner osv) fram till 18, lägga Freja.
  Den andra dagen är tvärtom: Ta sovmorgon fram till 10, hänga med Freja fram till 18, ledig kväll.
  Det är ju inte så att vi inte umgås alls hela familjen men det är väldigt nice att veta vilka tider som det är OK att boka in annat på. Jag förväntar mig att det kommer bli väldigt annorlunda längre fram men just nu funkar det toppen.

  Utöver såna tider så har vi delat upp så att jag ansvarar för tvätten och Jonas för sopor och källsortering. Städning har vi hjälp med varannan vecka så där jobbar vi mest bara på att hålla efter.

  Insikter från föräldrar till fler eller äldre barn mottages tacksamt! Vad av detta kommer fallera hårt i framtiden?

  Rätt strukturerad familj.

  Rätt strukturerad familj.