Trafikprojekt i mitt hjärta

  Jag misstänker att det är något genetiskt, det här med mitt sjuka intresse för väg- och järnvägsprojekt. Jag har trots allt en far som har jobbat med någon typ av lantmäteri och det blir ju inte bättre av att ha en en VA-utredare till blivande man. Det är kul med samhällsbyggnad. Här är tre av Trafikverkets aktuella projekt som intresserar mig lite extra:

  Mälarbanan, Tomteboda-Kalhäll

  Närmast mig rent geografiskt och det som påverkar mig mest i mitt dagliga liv. När det är färdigt så kommer det att vara dubbelspår på hela den här sträckan, något som kommer förbättra inte bara pendelstågstrafiken utan även regionaltågen mot Västeråshållet. Dessutom kommer det att bli nya stationer i bland annat Barkarby där vi bor. Stationen här är tänkt att öppna till hösten tror jag och det kommer bland annat ge oss flera minuter kortare väg till stationen.

  Det vore grymt om det också betyder att fler fjärrtåg stannar i Barkarby. Det finns ett tåg som går från Dalarna via Västerås hit, men det går bara på två gånger på lördagar – fast inte under sommaren, när det är någon typ av helgdag eller när det har lite ont i huvudet. Vill gärna se fler avgångar på det!

  Citybanan

  Åh längtan efter att Citybanan ska bli klar! När tunneln öppnar kommer pendeltågen stanna dels vid Odenplan istället för i Karlberg och dels vid T-centralen istället för tågstationen på centralen. Är så väldigt peppad på detta. Bland annat blir det en uppgång direkt vid Kentors kontor.

  Citybanan kommer ju också underlätta för fjärrtågen, så det kanske kan bli lite fler avgångar till och från Dalarna. Även om jag själv har svårt att se att vi flyttar tillbaka vill jag ju gärna se att Dalarna och speciellt Falun kan bli ett reellt alternativ att pendla till. Man tycker ju att det skulle gå att få lite klarare besked om när man planerar öppna men 2017 verkar det som är det blir i alla fall.

  Norra länken

  Det här området passerar vi varenda gång vi ska någonstans med bil i stort sett. Det är på vägen in till stan, vi har vänner i området och dessutom får man åka Norra länken när man ska hälsa på Denice på jobbet. Glädjen när jag insåg detta första gången! Älskar när trafik hamnar i tunnlar och marken kan användas till bättre saker, t ex boende. De norrgående tunnlarna från Essingeleden öppnar idag och det är tur att Jonas har tagit bilen till jobbet för annars hade jag släpat med mig Freja och provåkt.