Våra familjemöten

  Längst ned i inlägget hittar du lite filer att ladda ned om ni vill komma igång med era egna familjemöten!

  Är det nånting jag har lärt mig i mitt yrke och av alla år som är engagerad i olika föreningar så är det detta:

  Det är av yttersta vikt att man har regelbundna avstämningar och utvärderingar.

  Har man inte det så kommer regler, rutiner och ansvarsfördelning sakta men säkert att falla i glömska och alla börjar göra på sitt eget sätt. Man börjar skapa sig egna förväntningar på de andra i gruppen. Det finns inget bra forum att ta upp problem och då växer de sig stora och blir mycket större än de varit om man diskuterat det på en gång.

  Därför har vi regelbundna familjemöten hemma hos oss. Jag har skrivit om dem tidigare och nu tänkte jag dela med mig av vilken typ av saker vi diskuterar.

  Vi har en stående bokning i kalendern för famlijemöte på söndag kväll, även om jag ska vara den första att erkänna att det inte är alla veckor det blir av. Men det är tillräckligt ofta för att vi ska se en nytta med det.

  Familjen Branders agenda för familjemöte

  Frejas rutiner
  Här ser vi till att vi båda två har koll på Frejas rutiner. Det har varit extra viktigt eftersom vi har varit på hemma på halvtid båda två, vi vill ju såklart att åtminstone mat- och sovtider ska vara samma oavsett vem som är hemma.

  Ansvar för Freja (schema)
  Även fast hon börjar bli stor nu så kör vi på med att vi har olika “skift” då vi har huvudansvaret. Det blir mer och mer flytande såklart i och med att hon numera har egna åsikter om vad hon ska göra och med vem. Men, jag tror att det här är väldigt avgörande faktor för att minska på irritationen hemma. Vi vet precis vem som ska gå upp om hon vaknar på natten, vem som får sova ut på morgonen och vem som får deala med bajsblöjorna.
  Själva schemat eller vad man ska kalla det har vi ändrat hur många gånger som helst. Där är det verkligen viktigt att utvärdera kontinuerligt.

  BVC och sånt
  Vi ser till att båda vet om det är något besök hos BVC eller läkare inbokat och i så fall vad besöket gäller och om vi har något övrigt att ta upp.

  Sköta hemmet
  Vi ser till att vi är överens om vem som ska laga mat vilka dagar, vem som ska städa vad och vem som ansvarar för tvätt och sopor.

  Ekonomi
  Olika ekonomifrågor och ansvarsfördelning. Inför löning går vi igenom om vi har några planerade stora inköp kommande månad och hur ekonomin ser ut i övrigt.

  Övrigt
  Date nights, egentid, förskolan, ledighet/semester och sånt.

  Fixalistan
  Fixalistan är en lista där vi skriver upp allt vi vill göra i hemmet. Sånt som ska fixas, köpas, målas, sys osv. Vi går igenom den och ser efter så att den är rätt prioriterad och aktuell.

  Kalendern
  Mycket viktig punkt! Vi tittar över åtminstone kommande vecka (gärna längre) tillsammans och ser till att vi inte har dubbelbokat oss eller glömt att fråga om barnvakt.


  Filer att ladda ned

  Agenda för familjemöte (PDF)
  Mall för fördelning av ansvarsområden (Excel)
  Samtliga (Zip)

  1 kommentar till “Våra familjemöten”

  1. Anna Izza Finnborg

   Oooooh! Sånt här går jag igång på! 😀 Tack för tips!!

   /Anna

  Kommentarer är stängda.