Hur jag minskat min vardagsstress med hjälp av en tomat

  Jag har nog nämnt det minst en gång tidigare: jag har sjukt dålig stresstålighet, och det har inte på något vis blivit bättre nu på senaste. Jag tyckte det var tufft att hinna med allt innan jag fick barn liksom (haha!). En av mina värsta grejer är att bli avbruten – en åsikt jag delar med i stort sett alla utvecklare i hela världen.

  Jag är också expert på att sväva iväg och göra helt andra saker än det jag egentligen skulle göra, speciellt när uppgiften är lite svår, oklar eller tråkig. Eller så snöar jag in totalt på det jag har framför mig och reser mig flera timmar senare för att inse att ryggen har fastnat i nån sorts Quasimodo-läge och jag måste verkligen verkligen äta något.

  För att lösa alla tre ovanstående problem jobbar jag de allra flesta dagar efter en teknik som är löst baserad på Pomodoro och de teorier som alla agila metoder vilar på. Här är mina tips för att få lite styrsel på arbetsdagen:

  1. Plocka fram en timer

  Jag använder mig av Tomato Timer, som gör precis det jag behöver – varken mer eller mindre.

  2. Bestäm vad du ska jobba med de närmaste 25 minuterna

  Jag brukar ta den första jobbperioden för dagen till att få grepp om min plan – kolla mailen, öppna upp rätt kodbas, hitta rätt att göra-lista för rätt kund, dokument osv som jag kommer behöva. När det väl är gjort är det ofta väldigt tydligt vilken uppgift som är viktigast att tackla.

  3. Jobba med din valda uppgift

  Starta timern (OBS! Mycket viktigt steg!). Börja jobba med uppgiften. Bara den uppgiften. Inte kolla mailen, inte bara kolla en sak på Facebook, inte gå och hämta kaffe. Det är 25 minuter, det klarar du. Har du möjlighet, sätt telefonen på ljudlöst. Ta på dig lurar om du sitter i öppet landskap, eller stäng dörren om du har eget kontor (eh det finns väl ingen som har eget kontor nuförtiden).

  4. Lyft blicken

  När timern ljuder, släpp vad du håller på med. Ja, även om du är mitt inne i något komplext. Skriv klart meningen eller kodraden eller vad det är du jobbar med, men släpp det sen. Det låter som en dum grej men är oftast helt rätt sak att göra.

  Sätt en ny timer på 5 minuter. Processa din inbox, kolla telefonen, rör på dig fysiskt, gå på toa, ta en kaffe, kolla sociala medier – vad du nu behöver göra för att rensa hjärnan.

  5. Repetera

  Börja om från steg 2, förutsatt att arbetsdagen inte är slut, då föreslår jag att du går hem istället.

  Varför funkar det här?

  Att jobba på det här sättet funkar för mig av en drös olika anledningar:

  • 25 minuter är tillräckligt kort tid för att hålla fokus.
  • Jag får fokusera utan att bli avbruten – oftast. Om det uppstår en akut situation som måste lösas NU så kan jag enkelt bestämma att jobba med den nästa 25-minutersperiod och byta fokus på ett strukturerat sätt.
  • Det finns ett tydligt slut. Hur svår eller tråkig uppgiften än är så kan jag ge den 25 minuter. Och sen 25 minuter till om jag inte är klar.
  • Jag rör på mig mer. Att resa mig två gånger i timmen gör mig piggare och jag får mindre ont i kroppen.
  • Att rensa hjärnan gör mig bättre på mitt jobb. Fast det kan låta kontraproduktivt att avbryta mitt inne i ett flow så kommer jag ofta på under promenaden till kaffeautomaten att det finns ett enklare sätt att lösa det aktuella problemet.