Budget för en delad ekonomi

  Budgeten för vår delade ekonomi är mitt ansvar, och jag tycker det är en intressant fråga hur man lägger upp det. Alla verkar göra olika och det finns många saker att ta hänsyn till. Såhär tänker vi.

  Förutsättningar

  Vårt hushåll består av två vuxna som är gifta med varandra och har ungefär samma inkomst, samt två gemensamma barn. Vi bor i en villa som vi äger 50% var och gick in med lika mycket pengar i. Det allra enklaste scenariot alltså.

  Förr delade vi lika rakt av på allt, men i och med att vi har små barn och inte jobbar heltid har vi börjat med att göra en procentuell uppdelning av våra gemensamma kostnader istället. Uppdelningen är baserad på den faktiska inkomsten för varje månad (lön + eventuell ersättning från försäkringskassan).

  Separat eller gemensam ekonomi

  Vi har valt att ha separata konton och personligt ansvar för de pengar vi får över när vi betalat våra gemensamma utgifter. För mig känns det självklart eftersom jag vill kunna bestämma vad jag gör med mina pengar, och jag vill att min man ska kunna göra samma sak med sina. Av samma anledning skrev vi äktenskapsförord när vi gifte oss.

  Det kan tyckas lite pessimistiskt, men vi är praktiskt lagda och vet att vad som helst kan hända under livet. Vi vill undvika en situation där en av oss blir bitter på den andra på grund av pengar.

  Vems ansvar?

  Jag älskar excel, siffror och sånt så det blev ganska givet att det var jag som tog hand om det praktiska ekonomiarbetet i vår familj. Det betyder att jag ser till att räkningarna betalas när de ska, och så meddelar jag min man vad han är skyldig mig.

  Emellanåt diskuterar vi vilka mål vi har med vårt sparande och vad som känns som en rimlig nivå på sparande för oss båda. Är du nyfiken på min strategi för sparande så har jag skrivit om det här: Min strategi för sparande

  Delade utgifter

  Vi delar på alla kostnader som har med barn, mat hem och bil att göra. Antingen kommer dessa utgifter på faktura, eller så tar vi dem på vårt gemensamma kreditkort som vi har varsitt kort till. Kreditkortet betalar vi såklart av till fullo varje månad.

  För kostnader som varierar över året (el, avfallshantering, försäkring och liknande) har jag gjort en uppskattning och slagit ut per månad så att vi sätter av samma summa varje månad. Samma sak har jag gjort för privata kostnader av samma karaktär (frisör, tandläkare och sånt).

  Budgetmall

  Jag har lagt några år på att få till en budgetmall i Excel som jag är nöjd med. Jag vill att det ska vara enkelt att hålla koll på alla utgifter varje månad, och dessutom vill jag ha olika summeringar per år som jag kan hålla koll på. Plus att vi behöver räkna ut vad vi båda ska betala varje månad på ett bra automatiserat sätt. Det har blivit en rätt omfattande mall med tiden.

  För sig om är nyfiken finns hela mallen i min shop – bara att ladda ned och fylla i era egna siffror. Köp den här: Budgetmall för delad ekonomi.

  2 kommentarer till “Budget för en delad ekonomi”

  1. Vi betalar räkningarna procentuellt efter vad vi tjänar. Sedan sparar vi en bestämd summa varje månad och när allt är klart och betalt har vi separat ekonomi. Både VILL göra det men jag har vunnit ansvaret, hehe, jag gillar att ha den kollen.

  2. Vi är sambo och har totalt gemensam ekonomi. Våra pengar. Funkar bra och har funkat i 24 år. Huvudsaken man är överens, tänker jag. Både idag och i framtiden.

  Kommentarer är stängda.