Föräldrakunskap år 2

  Nu när vi klarat av två år som föräldrar tänkte jag sammanfatta mina bästa tips och lärdomar om att vara förälder till en ettåring. Jag gjorde samma sak för ett år sedan ungefär.

  Det är helt sjukt dyrt med ytterkläder till barn. Som vuxen köper man sig lite friluftskläder som man sen har typ resten av livet, men barn behöver ju nya hela tiden. Och de är svindyra. Och man kan inte komma undan med något billigt skräp, för de liksom sitter ju på marken och rullar i snön och är ute i alla väder. Hittar ni någon att ärva ytterkläder ifrån, ge dem er eviga tacksamhet.

  Introducera såpbubblor på egen risk. Och tejpa fast dem på en stolpe eller ett träd eller nåt (bubblorna, inte barnen) så de inte blir utspillda över hela golvet hela tiden.

  Lägg upp en vab-strategi – innan förskolan börjar. Vi var helt överens om att vi skulle vabba varannan dag så långt det bara gick och att ingens jobb är viktigare än den andras. Men vi glömde bestämma vem som skulle ta första vabdagen…

  Tänk på vad ni äter. Inte som i att ni måste äta hälsosamt eller nåt, det skiter jag fullständigt i. Men allt du äter framför barnet kommer barnet vilja ha, så var beredd att dela. Eller på att bara ge bort det du har till barnet – inget mellanmål för dig idag.

  Packa i pjäxväskor från Stadium. Köp typ 10 stycken (så många olika färger det går) så att alla får en varsin till kläder och en till leksaker och en till sängkläder osv. Precis lagom storlek och de är så sjukt lätta att packa in i bilen.

  Hur ni än gör är det fel. Tyckte du det var jobbigt med alla som hade åsikter om amning eller samsovning eller matintroduktion? Nu är det dags för förskolan, och det vet alla i hela världen hur ni ska sköta i just er familj. Barn under 3 år ska absolut inte gå på förskolan (trots att föräldradagarna är slut nu), fast det är jätteviktigt med social interaktion, fast absolut inte för långa dagar, fast alla föräldrar bör ju jobba heltid för att kunna försörja sina barn (och köpa bra ytterkläder) och man får ju absolut inte ha barn på förskola när man är föräldraledig med ett småsyskon men det är jätteviktigt att vara närvarande med sitt nyfödda barn så att det inte får anknytningsproblem och mår mamman bra mår barnet bra fast mamman mår aldrig bra för hur hon gör så är det dåligt för barnet (pappor får göra precis som de vill).

  Ställ fram plockmat i tid och otid. Åtminstone vårt barn tycker att det är sådär kul att sitta hela familjen och äta middag. Men ställ en tallrik grönsaker eller rån eller whatever på soffbordet så går hon och småkäkar titt som tätt och vips har hon fått åtminstone lite näring i sig.

  Möblera med leksakslådor. Leksakerna skulle bara vara i barnrummet hemma hos oss. HAHAHAHAHA. Nu har vi tre lådor i vardagsrummet vars enda syfte är att hiva ned alla grejer i en gång om dagen så att det åtminstone ger illusionen av att vara lite ordning.
  Bonustips: Ställ ut korgar och burkar på strategiska ställen där det samlas saker (på byrån, köksbänken osv). Då kan ni intala er själv att det är ett inredningsval att ha behållare fulla med nappar, strumpor, hårsnoddar, leksaker och annat småkrafs stående överallt.

  Middag är inte längre en umgängesform för er. Speciellt inte på restaurang. Jag rekommenderar frukost hemma hos nån som ny grej att göra med era vänner om ni vill ha någon sorts fortsatt kontakt med dem. Speciellt om de har egna småbarn som också måste vara hemma i sin säng klockan 19 efter en rigorös nattningsrutin som tar minst en halvtimme om det är en bra dag.

  Barn i den här åldern gillar att hjälpa till. Använd det till er fördel. Det går att träna dem till att lägga kläder i tvätten, ställa saker i kylen och hämta diverse grejer.

  Fyll frysen med mellanmål. Det är alltid matdags för en ettåring. Ta en dag nån gång ibland och gör pannkaksmuffins, plättar och pizzabullar så det alltid finns att ta fram eller packa med om ni ska iväg.

  Välj era strider. Ingenting kommer numera gå som planerat. Bara häng med, tjafsa om det som känns viktigt och låt det andra vara. Det löser sig.

  2 kommentarer till “Föräldrakunskap år 2”

  Kommentarer är stängda.