Borsta tänderna på barn

  Den där punkten i kvällsrutinen. Tandborstningen. Alltid lika spännande – inte förrän vi är i ögonblicket vet vi vilken typ av kväll det är. Ska hon sitta still på pallen? Får Jonas borsta eller måste jag krångla mig ned på golvet höggravid och allt? Det verkar, när man googlar, som att vi inte är de enda som funderar på hur man gör för att få barn att borsta tänderna. Därför tänkte jag att jag samlar lite olika tips här – kanske finns det något nytt som ni inte har testat hemma än?

  1. Prata om alla bakterier som finns i munnen som måste borstas bort så det inte blir hål. Ge bakterierna namn.
  2. Sjung en sång, t ex Tandborstvisan.
  3. Om ni har besök, be barnet visa besökaren hur man gör när man borstar tänderna. Kanske funkar om barnet har syskon också? En gång lyckades vi få Freja att demonstrera för ett gosedjur.
  4. Borsta varandras tänder.
  5. Titta på TV eller YouTube samtidigt.
  6. Borsta i badet.
  7. Låtsas att du kittlar barnet på tänderna med tandborsten.
  8. Ta fram en spegel eller håll upp barnet framför badrumsspegeln så att hen kan se sig själv när ni borstar.

  Hur gör ni hemma för att få barnen att borsta tänderna? Fyll på i kommentarsfältet med era tips!

  2 kommentarer till “Borsta tänderna på barn”

  1. Våra barn är bara ett och två år men vi introducerade tandborsten vid första tanden som säkert många andra.

   Den stora gör ju allt vi gör så en period under föräldraledigheten borstade jag tänderna vääldigt många gånger per dag. ????Vilket gjorde att sonen självklart också ville borsta. Han får borsta själv och så hjälper vi till däremellan så alla tänder blir borstade.

  2. Sedan vi var hos tandläkaren så kör vi stenhårt med att vi måste borsta bort tandtrollen, Fiona strular 1 gång av 10 och för det mesta så sätter hon sig och gapar och är superduktig! Vi imiterar rösten av tandtrollen så de säger "neeeej nu kommer tandborsten" och det tycker hon är jätteroligt! Ibland om hon är lite för trött och strular så får hon titta på sig i spegeln medan vi borstar och hjälpa till att hålla span på tandtrollen 🙂

   Tack för tipsen du skrev! Den IKEA-dynan skulle vara uppskattad av samtliga så vi ska nog införskaffa en sån. Kul att röra på sig! 🙂 Och ja! Den tavlan de gjorde har jag haft i bakhuvudet länge och tänker att vi ska göra såna, riktigt kul idé! 🙂

  Kommentarer är stängda.