Åksjuka barn? Så här överlever ni!

  Barn under 2 år kan inte bli åksjuka, kan man läsa på internet. Det är inte sant, kan jag ta och berätta. Första gången vår dotter blev åksjuk hade hon inte ens fyllt ett år, och vi fattade såklart inte alls vad det handlade om. Då var vi på väg hem från Sälen runt jul och åkte på de slingriga dalavägarna när hon plötsligt mådde jätteilla och sedan skrek hela vägen hem till Stockholm.

  Sen hände det igen när vi var uppe till påsken. Och sen igen en vanlig dag när vi åkte runt och gjorde lite ärenden. Nuförtiden är det regel att hon mår dåligt minst en gång om vi åker någonstans som är längre bort än 20 minuter. Så vi har blivit lite grann proffs på det här med åksjuka barn i alla fall, och så hoppas jag med hela mitt hjärta att det kommer gå över när hon får börja åka framåt i bilen. Om 2 år… Här är i alla fall några tips för att göra livet lite uthärdligare för er med samma problem.

  Det finns medicin

  Gå till doktorn, nu, och be att få Postafen utskrivet. Det har gjort otrolig skillnad för oss när det är långresor på schemat. En kvarts tablett mosad i lite yoghurt och så sover hon i flera timmar istället för att må dåligt. Effekten håller i ca 12 timmar och jag upplever inte att hon blir speciellt påverkad på annat sätt än att hon somnar i bilen. När vi väl kommer fram är hon sitt vanliga soliga jag.

  Ha en ”bilåkarfilt”

  Det här var min mamma som kläckte och det är ju rent ut sagt genialt! Ta ut en gammal handduk i bilen och låt barnet ha den över sig som en filt alltid när vi åker bil. Freja har vant sig och ber till och med om ”filten” själv nu. Det är guld att ha den ifall det kommer kräks, istället för att försöka sitta beredd med någon liten påse. Bara att stoppa i en platspåse sedan och slänga i tvätten vid första bästa tillfälle.

  Packa ett akutkit

  Förutom handduken har vi också en platspåse i bilen med en ren handduk, ett ombyte kläder och mer plastpåsar. Och alltid hushållspapper eller tvättlappar tillgängliga. Det räcker för att rädda upp de mest akuta situationerna.

  Åksjuka barn, kit med extrakläder och handduk att ha i bilen

  Hoppas de här tipsen kommer till nytta! Läs mer om hur du skapar dig en enklare vardag – eller följ mig på Instagram.

  1 kommentar till “Åksjuka barn? Så här överlever ni!”

  1. Vi har också ett barn som blivit åksjukt i bil sedan ett bra tag innan han fyllde ett år. Vi åker extremt sällan bil till vardags, men ut till landstället har vi en timmes resa på slingriga grusvägar och det har varit en mardröm varje gång vi inte lyckats timea så att han snabbt somnar i bilen 🙁 Vi har också kört med gamla handdukar att kräkas på, men nu det senaste året (han är 4 nu) har han blivit bra på att säga till så att vi kan stanna lite eller så kan han kräkas i en påse. De här är smidiga att ha i bilen tycker jag: https://www.med24.se/sicsac-kraekspaasar-5-st

  Kommentarer är stängda.