Sluta komma ihåg lösenord, det är dumt!

  Är du en sån som fortfarande har samma lösenord till allt? Lägg av med det genast. Jag vet, jag vet, hur ska man annars komma ihåg det? Det ska jag berätta strax. Men först ska jag berätta varför det är jättedumt att ha samma lösenord överallt: Det gör dig väldigt väldigt sårbar.

  Du är inte starkare än din svagaste länk

  Inte bara är det väldigt vanligt att databaser med lösenord blir hackade. Det händer dessutom att vi delar med oss av våra lösenord självmant. Jag ska inte nämna namn, men jag har åtminstone en kompis där jag tror att jag skulle kunna logga in på de flesta av hens konton om jag ville – för att en gång skulle jag hjälpa hen med något teknikrelaterat och sen dess minns jag vad hen har för lösenord.

  Jag tror också att minst två av mina kompisar kan mitt ganska komplicerade lösenord som jag noggrannt satte ihop för ett gäng år sedan och använde på en massa ställen, övertygad om att jag var den enda som kunde det. De flesta har ju snälla kompisar så det är väl kanske inte så riskfyllt, men det är ju ganska onödigt att ha en sån säkerhetsrisk ändå.

  Har du samma lösenord på fler än ett ställe så riskerar du ganska mycket. Även om kanske inte din mail eller Facebook riskerar att bli hackad i första taget, så är risken lite större på den där sidan där du behövde registrera dig på för 5 år sedan för att få någon gratisgrej. Och läcker dina uppgifter därifrån så kommer någon att prova samma uppgifter på Facebook, Instagram, Gmail osv.

  Skaffa en lösenordshanterare

  Så då är vi eniga om att det är dumt att ha samma lösenord överallt. Men vad ska man göra då, ska man ha olika överallt kommer man ju aldrig någonsin att komma ihåg dem? Det här finns en lösning på, och jag blir ofta förvånad över hur få i min omgivning som använder den lösningen.

  Det du behöver göra är att skaffa en lösenordshanterare. Jag använder Lastpass (ej sponsrad), men det finns ett helt gäng olika. Oftast finns det både en app till telefonen och en plugin till webbläsaren, och den hjälper dig genom att komma ihåg alla dina lösenord och fylla i dem automatiskt, så att du inte behöver minnas dem. Du behöver bara komma ihåg själva huvudlösenordet.

  En grym funktion är att jag kan generera ett slumpmässigt lösenord när jag registrerar mig på ett nytt ställe, vilket gör att jag verkligen har olika lösenord överallt – utan att jag behöver komma ihåg nånting alls.

  Informationen i Lastpass är krypterad på devicenivå, vilket betyder att det bara är jag som har tillgång till min okrypterade information. Inte ens Lastpass har mina lösenord alltså, det är bara på min dator och telefon som de finns i klartext. På telefonen är de dessutom skyddade av fingeravtrycksläsaren.

  Det finns också en funktion för att spara säkra anteckningar, som jag använder för att spara portkoder och annat som vore lite tråkigt om det kom på villovägar.

  Gör dig själv en tjänst och börja använd en lösenordshanterare, din hjärnkapacitet är för viktig för att slösas på att komma ihåg lösenord.

  5 kommentarer till “Sluta komma ihåg lösenord, det är dumt!”

  1. Bra att du skriver om det, det är ju verkligen jätteviktigt. Jag har i många år använt 1password och är nöjd med den. Har förstått att det "din" och "min" som mest rekommenderas så de är bra val båda två utgår jag ifrån.

   1. Carin H Brander

    Ja, jag tror inte det är någon direkt skillnad mer än personlig preferens. Så länge man har någon så är jag glad 🙂

  2. Jag använder också LastPass. Höll verkligen på att bli galen av alla olika, halvlika, sååå lika, smålika lösenord. Nu kan min hjärna göra viktiga saker. 🙂

  Kommentarer är stängda.