Vår plan för att överleva första tiden som tvåbarnsföräldrar

  Alltså man vet ju aldrig. Vad man får för sorts bebis alltså. Freja var en väldigt väldigt snäll bebis som mest sov hela tiden. Livsfarligt ju, nu tror ju vi att alla nyfödingar är såna!

  Lillasyster skulle kunna vara likadan. Hon skulle också kunna ha kolik, eller aldrig vilja sova, eller ha något medicinskt som måste tas hand om dygnet runt. Ingen vet. Därför känns det bäst för mig att förutsätta att vi har många månader framför oss av sömnbrist och dåligt humör. Det finns ju inget som tär på psyket så som när ens eget barn är ledset.

  Storasyster var så trött, så trött...

  Storasyster var så trött, så trött…

  Därför har vi gjort en liten överlevnadsplan för den allra första tiden efter att bebis kommer, när vi håller på att lära känna varandra allihop och listar ut hur det är att vara en familj på fyra. Mest för att när man planerar tillsammans blir det tydligt vad som är viktigt för samtliga parter. Många dolda förväntningar visar sig så vi är medvetna om dem och kan försöka se till att hela familjen har det så bra som möjligt även om det är lite tufft emellanåt.

  En mycket enkel plan

  När jag är inblandad finns det ibland risk att saker blir lite för komplicerade. Jag skulle lätt kunnat rita upp ett flödesschema för alla möjliga scenarion som kan inträffa så att vi vet exakt vad vi ska göra vid varje givet tillfälle. Men den här gången tror jag att vi har lagt oss på en bra nivå. Det hela är mycket enkelt:

  Vi har tillsammans bestämt 6 stycken saker som är viktiga för oss att klara av varje dag, antingen var för sig eller tillsammans. De står på en lista i prioriteringsordning och tanken är att den ska vara ett stöd för tankarna om vi är lite förvirrade och inte vet vad vi ska ta oss till. Det händer ju liksom ibland när man inte är på topp…

  1. Äta

  Kan tyckas självklart, men nu står det på listan och det betyder att det första vi ska se till är att alla har ätit ordentligt. Stämningen i vår familj varierar nämligen ganska mycket beroende på hungernivån, och det är inte alla som kommer ihåg att äta regelbundet. För mig så handlar den här punkten också om att se till att jag äter bra saker som ger energi och håller mig på en jämn nivå hela dygnet, även om jag måste vara vaken mycket.

  2. Sova

  Det här är mest för min skull. Jag är så sjukt dålig på att passa på att sova när tillfälle ges. Har svårt att komma ned i varv, vill helst göra miljoner andra saker, tycker överlag att sömn är otroligt överskattat. Men man behöver ju sova, och eftersom det är nummer 2 på listan så ska jag se till att jag sover om jag behöver det.

  3. Duscha

  En dusch är mitt bästa sätt för att ladda om, samla tankarna och jämna ut humöret. Vi har lovat varandra att vi ska få ta en varsin ordentlig dusch varje dag, oavsett om båda barnen vägrar sova och skriker dygnet runt.

  4. Träna

  Igen mest för mig. Jag känner mig så himla svag. Det gör så ont i kroppen nu, jag måste få till någon typ av träning, självklart på en rimlig nivå. Appen Mammamage exempelvis som jag körde efter Freja. Promenader. Nånting.

  5. Vara utomhus med Freja

  Vi kan vara så dåliga på att komma iväg ut. Speciellt nu när det har varit vinter och det har varit så krångligt med ytterkläder och att jag inte kan gå några längre sträckor och det har hunnit bli mörkt innan vi kommit iväg nånstans. Nu ska vi banne mig utomhus en stund varje dag. Helst hela familjen, men i alla Freja i sällskap med någon.

  6. Tid tillsammans för mig och Freja

  Det här är en jobbig grej för mig. Freja har inte haft någon vidare pigg mamma alls de senaste månaderna. Och nu ska det komma en liten bebis som ska lära sig amma och kanske bara vill bli buren och så ska mamma fortsätta vara trött och trasig ett tag. Jag vill verkligen se till att vi umgås ett tag varje dag, bara jag och hon. Även om det bara är att jag läser godnattsaga eller hjälper med tandborstningen.

  Kanske helt överflödigt

  Har vi tur så flyter livet bara på som vanligt när bebis kommer och vi får massor med tid och ork över även efter att vi gjort de här grejerna. Det vore ju toppen i så fall. Men fasen så tryggt det känns att vi tillsammans kommit överens om någon sorts miniminivå på vad som är ett drägligt liv tillsammans.

  Vilka är dina bästa tips för att hantera tvåbarnschock och bebistid?

  7 kommentarer till “Vår plan för att överleva första tiden som tvåbarnsföräldrar”

  1. Så smart! Men jag kan tänka mig att det är svårt att komma ihåg detta när det väl gäller- skriver ni ut och hänger upp på kylen? 🙂 Jag har också en sån lista hemma fast för morgonrutiner, när hjärnan inte funkar är de perfekta.

   Min blogg handlar om genusvetenskap och feminism, titta in om det är intressant!

   1. Carin H Brander

    VI har faktiskt funderat på att ta fram vår lilla whiteboard och skriva upp listan där, vi får se om det behövs!

  2. I mammagruppen berättade barnmorskan att storasyster egentligen bara behöver så lite som 15 min egen tid med vardera förälder varje dag. Det gör att jag får lite mindre dåligt samvete över hur mycket fokus lilltjejen får. Att jag läser godnattsaga alternativt att vi leker en stund i hennes rum bara jag och hon har vi kört på. Och det kan till och med vara svårt att få till 15 min ibland.

   1. Carin H Brander

    Det var ju en lättnad att höra, tack för det! Trevligt att ha en tid att ha som målsättning också 🙂

  Kommentarer är stängda.