Allt du behöver för bebisens hygien

  Innehåller annonslänkar ?

  När en bebis flyttar in för första gången är det också en helt ny flora av hygienprodukter som invaderar badrum och skötbord. En hel del grejer var helt nya för mig, jag hade ingen aning om att det fanns speciella bomullspinnar för barn, att koksaltlösning är guds gåva till snoriga bebisnäsor eller något som heter pysventil skulle komma att bli avgörande för en ledsen liten skrutt.

  Här kommer en lista på saker som är mer eller mindre livsnödvändiga för oss under den första tiden. Spring inte och köp allt innan barnet kommer (de har en tendens att ha olika behov, nämligen) men det kan vara bra att veta att det finns. Och om du letar efter bra presenter till blivande föräldrar så kan du hitta några guldkorn i den här listan, för även om det kanske känns tråkigt att ge bort hygienprodukter så är chansen stor att de kommer skicka dig en tacksamhetens tanke en sen natt när behovet plötsligt uppstår.

  Byta blöja

  En skötbädd är en bra start. Den här typen har vi, den funkar jättebra och har gjort sedan Freja var nyfödd för två år sedan.

  Blöjor behövs såklart. Vi använder Libero Comfort, av ingen annan anledning direkt än att jag tycker Pampers luktar illa och det var liksom de två märkena vi visste om. Sen äger vi också 3 stycken tygblöjor från Retropi som jag försöker komma igång med för att se om vi kanske ska köpa fler såna.

  Köp inte för många blöjor i små storlekar! Bebisen växer så himla snabbt att de blir för små innan du hinner blinka. Ska du bunkra så gör det med storlek 3, då brukar det ha lugnat ned sig lite med tillväxten. Förresten, visste du att blöjor är mycket billigare i Norge?

  Sen behövs något att göra rent med, och där finns det en uppsjö av alternativ. Tvättlappar i papper eller tyg, färdiga tvättservetter, små handdukar eller bara skölja av bebisen under handfatskranen är några olika.

  Salva till rumpa och ljumskar: Bepanthen för när det bara är lite rött, och Inotyol för när det är lite värre.

  Och så ett paket pysventiler att ha tillhands när bebis antingen är gasig eller har problem att bajsa.

  Bada

  Även om vi har badkar så gillar jag att använda en badbalja när de är pyttesmå. Det är inte nödvändigt, men vi köpte en efter ett första misslyckat försök att bada Freja i handfatet och det funkade mycket bättre. Jag tyckte vår balja var bra innan jag upptäckte att det finns hopvikbara, så nu skulle jag hellre haft en sån men det känns inte riktigt som ett bra motiverat inköp.

  Och så en badstol. Det är bästa uppfinningen! Tips är att lägga en liten handduk i stolen så blir den inte så hal.

  Babyolja i badvattnet är den enda produkten som behövs i början (beror väl lite på hur mycket hår bebis har, långa kalufser kanske ska schamponeras). En handduk på det så är det klappat och klart.

  Övrigt