Checklista för bebis

  Lustigt nog är det lättare att hitta information om vad man ska packa i BB-väskan än vad det är att hitta en bra lista på allt det praktiska som ska göras när liten väl är född. När min yngsta föddes passade jag på att skriva ned denna checklista för bebis:

  Checklista för bebis

  Ringa BVC

  Det här verkar som att det är lite olika var i landet man bor, men hos oss behöver vi själva ta kontakt med BVC för att skriva in barnet där. Det gör man på en gång när man kommit hem. Första besöket brukar vara ett hembesök när bebisen är runt en vecka gammal, sedan får man komma till BVC för alla efterföljande kontroller.

  Försäkringskassan

  Att skicka in moderskapsintyg och anmäla föräldrapenning gör man oftast innan bebisen är född, men nu är det dags att ansöka om föräldrapenning. Det gör du lättast genom att logga in på Försäkringskassans hemsida, där du även hittar mer information om föräldrapenningen.

  Barnförsäkring

  Även om de flesta gravidförsäkringar gäller tills barnet är 6 månader är det bra att teckna en barnförsäkring på en gång. För oss har försäkringsbolaget där vi haft gravidförsäkringen hunnit kontakta oss om barnförsäkring båda gångerna innan vi har hunnit kontakta dem, men skriv upp det på listan!

  Skatteverket

  Du behöver inte anmäla att barnet fötts till Skatteverket, det gör de redan på förlossningen. När ni kommit hem så kommer en blankett på posten där barnets namn ska fyllas i och så ska den skickas in.

  Faderskapsintyg och anmälan om gemensam vårdnad

  Om det finns en pappa, och ni inte är gifta, behöver ni skriva ett faderskapsintyg och göra en anmälan om gemensam vårdnad.  När Freja föddes var vi fortfarande sambos, då tog vi själva kontakt med familjerätten och fick komma dit och skriva på papper. Det gick snabbt och smidigt och vi behövde inte svara på några pinsamma frågor om Jonas verkligen var barnets pappa. När man är folkbokförd på samma adress så är det tydligen en ren formalitet.

  Efterkontroll hos MVC

  Ca 6-8 veckor efter förlossningen bör man gå på efterkontroll hos MVC. Den bokar man själv och vad jag kommer ihåg bestod den av ett kort samtal och en gynundersökning.

  Kö till förskolan

  Bor du i en kommun där det är brist på förskoleplatser är det en bra idé att ställa barnet i kö till förskolan så fort det bara går. Vi fick dock rådet att vänta tills den gemensamma vårdnaden gått igenom eftersom man tydligen måste göra om det då annars(?). Om ni fått gemensam vårdnad ser ni snabbast när ni loggar in på Försäkringskassan, om den andra föräldern fått sina föräldradagar så ni gemensam vårdnad.

  Bra att ha-grejer

  Egentligen behövs inga speciella prylar alls till en ny liten bebis. Men en del saker kan underlätta livet lite. Här har jag gjort en liten lista på sånt som jag uppskattade att ha:

  • Amningskudde
  • Amnings-BH
  • Febertermometer
  • Bärsjal (Trikå)