Odla tomater på balkongen

    Förra gången vi odlade tomater lyckades vi driva upp en mindre skog, trots att ingen av oss har speciellt gröna fingrar. Då bodde vi i en annan lägenhet med uteplats där det blåste ganska mycket, och vädret gick rätt hårt åt plantorna tyvärr. Fast vi fick tomater så det räckte och blev över ändå i och för sig.

    I år är Freja i precis rätt ålder för att tycka det är kul med odling och vi har dessutom nyligen fått balkongen inglasad – så det känns som ett bra tillfälle att ge sig på lite tomatsådd igen. Jonas hittade för övrigt smartaste uppfinningen: Kompakta jordbriketter, typ som koncentrerad jord. Man köper som en liten låda, och inuti ligger en brikett i en plastpåse. Det är bara att fylla på med vatten bara direkt i den där påsen, och blanda tills det blir planteringsjord. Jag var rätt skeptisk, minst sagt, men det funkade bra! Man ska dock inte stirra sig blind på det där med 3 liter vatten, vi fick lov att ha i ganska mycket för att det skulle bli bra. Och så återstår det att se om våra plantor trivs i jorden.

    En dag den där veckan när vi väntade och väntade på bebisen gjorde Jonas och Freja slag i saken och sådde fröerna. Freja vattnade med sin nya egna vattenkanna och sen väntade vi. Det krävdes faktiskt inte lång väntan alls innan det kom upp små plantor! Freja är så stolt över dem att när hennes farfar hälsade på för första gången sedan Ellen kom så ville hon visa tomaterna istället för lillasyster… Tur att hon har koll på prioriteringarna.

    Nu väntar vi på att plantorna ska bli lite större och sedan ska de få flytta ut på balkongen. Jonas pappa hittade en supersnygg trälåda på loppis som får tjänstgöra som tomatkruka i år, känns väldigt rustikt och fint.

    Vad odlar du hemma på balkongen? Och vad ska vi göra med alla tomater vi ofrånkomligen kommer att få? Mycket tacksam för tips!