Blandat

Pant på plastpåsar

Det här tyckte jag var spännande: Hemköp gör ett pilotprojekt med pant på plastpåsar. Det funkar så att man kan lämna in max 10 använda påsar i samband med ett köp, så dras 1 krona per påse av på köpesumman. Nu handlar vi aldrig på Hemköp, och speciellt inte på Torsplan, så jag lär väl inte få testa det – men jag gillar att det händer något på plastpåsefronten.

Enligt Naturvårdsverket orsakar plastbärkassar allvarlig nedskräpning både på land och i hav världen över. Deras mål (eller egentligen EU:s) är att vi till 2025 ska minska förbrukningen av plastpåsar till 40 stycken per person och år.

Det hade varit skoj att veta hur vi i vår familj ligger till på den fronten. Jag tror inte att vi förbrukar så himla många plastpåsar. Vi får ju det mesta av vår mat hemlevererad och kompletteringshandlar bara på Ica Maxi som vi bor granne med. Då självscannar vi och försöker ta med egna kassar. Dessutom har vi nästan alltid vagnen med och då kan man ju lägga varorna direkt i varukorgen. Värre är det väl om vi shoppar kläder, fast det gör vi ju också mest på nätet.

Det jag klurar på är att man ju behöver plastpåsar för att slänga soporna i. Vi har ju rätt bra förbrukning på sånt med två blöjbarn, men då köper vi avfallspåse på rulle. Räknas såna också som plastbärkassar? Då ligger vi nog pyrt till. Och hur gör man i så fall för att minska förbrukningen? Vi källsorterar så gott det går, men eftersom vi har sopsug i området måste vi lägga även typ plastförpackningar i påse.

Hur många plastpåsar använder du per år?

Ett svar på ”Pant på plastpåsar”

  1. Avfallspåse på rulle är betydligt tunnare, så de innehåller mycket mindre plast än bärkassar.
    Dessutom går avfallet till förbränning här i stan, så de påsar man slänger i soporna hamnar i alla fall inte i naturen, men de förbrukar fortfarande olja vid tillverkning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *