Samla information med Evernote

  Det finns såna sjuka mängder information på internet. Varje dag läser jag massor med saker som jag vill spara på något vis – kanske ett intressant recept eller ett boktips, eller något pyssel jag vill testa på i framtiden.

  Kruxet är ju att det behövs ett bra ställe att spara den här typen av information på. Och någon typ av rutin för att komma ihåg att jag sparat på den. Det här har jag löst med tjänsten Evernote och någonting som jag kallar för min månadsgenomgång.

  Samla in

  För att komma igång med Evernote behöver du först skaffa ett konto. Det finns betalda varianter men basversionen är gratis och räcker långt. När du har ett konto är det dags att se till att göra det lätt för dig att samla in information. Jag har appen installerad på telefonen och dessutom tillägget Evernote Web Clipper i min webläsare. Då kan jag snabbt spara det jag vill oavsett var jag läser det.

  Strukturera

  Det behövs någon sorts struktur i systemet. Här kan man lägga ned hur mycket tid som helst om man vill, Evernote har bra möjligheter att tagga information på olika sätt. Jag har provat olika angreppssätt på det här och kommit fram till att det som passar mig bäst är att helt enkelt ha ett antal olika anteckningsböcker för olika ämnen, lite som kategorierna här på bloggen.

  Här är några ämnen som används flitigt just nu:

  • Barnböcker
  • Bloggen
  • Boktips
  • Effektivitet
  • Ekonomi
  • Film och serier
  • Föräldraskap
  • Mat
  • Presentidéer
  • Pyssel och handarbete

  Månadsgenomgången

  Här kommer ett rätt viktigt steg för mig: Jag behöver gå igenom det här ibland. Det är ingen vits att bara spara på sig saker – jag kommer aldrig komma ihåg att jag sparat det om jag inte tittar på det med jämna mellanrum.

  Därför gör jag en gång i månaden en liten översyn av saker och ting, bland annat det jag har i Evernote. Förr hade jag en ambition att titta igenom allt vid den här genomgången, men det hinner jag inte längre. Därför tar jag en kategori per månad. Det jag gör är att läsa igenom varje anteckning jag sparat och kolla av en liten checklista:

  • Är det fortfarande relevant?
  • Går det att jobba på rubriken och texten så jag snabbt förstår syftet med anteckningen?
  • Är det något som ska göras i närtid? I så fall lägger jag till en punkt i Todoist.

  Varför är det här bra?

  För mig är det toppen att använda mig att en separat tjänst för att spara på allt sånt här som är referens snarare än något som går att göra. Jag vill inte att det ska ligga och skräpa i Todoist, där ska det bara finnas saker som faktiskt ska göras.

  Att spara på informationen gör att jag inte behöver komma ihåg den aktivt. Hjärnan slipper alltså spendera energi på tankar som ”Den där boken verkar bra, den ska jag komma ihåg att köpa någon gång”.

  Att gå igenom alla anteckningar regelbundet hjälper mig att plocka upp det som blivit relevant nu, kanske flera år efter att jag sparat ned det. Samtidigt är det en liten inspirationsboost varje gång jag gör genomgången, jag blir ofta sugen på att ta tag i något projekt jag hittar.

  Till sist så finns ju listorna alltid där, lätt tillgängligt från både datorn och telefonen. Det betyder att jag har informationen nära till hands om jag exempelvis skulle behöva ett filmtips eller står i mitt i en bokrea och undrar vad jag ska leta efter.

  Använder du Evernote eller någon liknande tjänst? Hur ser ditt upplägg ut?

  1 kommentar till “Samla information med Evernote”

  Kommentarer är stängda.