Mindre bråk om kläder på morgonen

    Det var några månader sedan nu, dagen jag fruktat sedan Freja föddes: den då hon började bry sig om vilka kläder vi sätter på henne på morgonen. Det är inte som att jag bryr mig om vad hon har på sig rent estetiskt, jag tycker att alla – speciellt barn – ska få ha på sig precis vad de vill. Men det tar ju sån sjuk tid när hon ska välja!

    Ända sedan hon började på förskolan har vi förberett veckans kläder på söndagen. I garderoben har hon en SKUBB från Ikea där det ligger en outfit i varje fack, så det bara är att ta en på morgonen. Vi började med det för att Jonas skulle slippa välja kläder på morgonen, men sedan det började bli protester har vi involverat Freja i själva ihopsättandet av outfits.

    Hon tycker det är superskoj att sätta ihop högar med byxor, tröja och strumpor – väljer helt själv så länge det är vettigt rent temperaturmässigt. När det är dags att klä på sig så får hon även välja från vilket fack vi ska ta kläderna. Om det funkar? Inte alltid. Men min upplevelse är att vi bråkar mindre om vilka kläder hon ska ha (fast själva faktumet att man måste ha kläder är fortfarande uppe för diskussion rätt ofta).