Tips för fotoböcker

  Sedan Freja föddes har det plötsligt blivit rätt många fler bilder tagna varje dag. Märkligt det där. Överlag så är mitt liv de senaste två åren så sjukt mycket bättre dokumenterat än typ hela mitt liv fram till dess. Det är ju svinkul att det finns så mycket bilder och filmer, men det är också lätt att det bara blir liggande och aldrig tittas på igen.

  Därför har vi börjat beställa fotoböcker som vi har framme hemma. En från vårt bröllop, såklart. En för Frejas första år i livet (jag hoppas verkligen vi orkar göra en likadan till Ellen). Och efter idé från min kusin gör vi även en samlingsbok för varje år. Eller, vi har gjort det en gång. Jag jobbar på att det ska bli en tradition.

  Lite tips från mig till dig om du har planer på att göra fotoböcker:

  1. Välj ut bilder kontinuerligt

  Ska du göra en bok över bebisens första år, eller ett kalenderår, eller vad som helst som sträcker sig över tid? Samla ihop bilder kontiuerligt i en mapp under hela tiden, så slipper du ett jättejobb i slutet. Det första jag gjorde när jag äntligen var klar med vår bok för 2016 var att lägga in en påminnelse att välja ut bilder i slutet på varje månad. Det var nämligen asjobbigt.

  2. Välj rätt bilder

  Såhär i efterhand så kan jag tycka att det blev många onödiga bilder i årsboken. Det är nämligen lätt hänt att man tittar igenom alla gulliga barnbilder och vill ha med alla. Och visst, barn är gulliga och det är kul att komma ihåg hur de såg ut. Men nu när vi tittar i böckerna så är det andra bilder som är mer intressanta: bilder på andra människor och bilder från speciella tillfällen.

  Nu när jag väljer för 2017 tänker jag mer på att ta foton som föreställer släkt, vänner och speciella platser. Sånt som jag vill minnas när vi tittar tillsammans med barnen framöver. Sånt som jag önskar jag hade haft bilder på från tidigare i livet när det inte fanns en kamera lätt tillgänglig hela tiden.

  3. Gör det lätt för er

  Om ni är flera som ska bidra till fotoboken, sätt upp någonstans där ni lätt kan samla ihop alla bilder tillsammans. Jag och Jonas använder album i Google Photos, men det går ju lika bra med en mapp i Dropbox eller Onedrive eller liknande.

  Hur använder du dina foton? Vill du bidra med ett tips? Välkommen till kommentarsfältet!