4 saker du kanske inte visste om blöjor

  Innan Freja föddes hade jag nog aldrig bytt en enda blöja. Några år senare är det lustigt att tänka sig att det liksom var svårt att byta dem i början. Nu kan jag byta dem i sömnen (och det har jag säkert gjort några gånger också). Men det är inte bara att byta dem som jag lärt mig. Här är fyra andra fakta om blöjor:

  Fuktindikator

  Många blöjor i nyföddstorlek har en fuktindikator. Den hjälper dig att se om blöjan är blöt utan att behöva ta av den. Det är oftast en gul rand som färgas blå av fukten.

  Två blöjor, en torr och en som visar hur fuktindikatorn ser ut när blöjan är blöt

  Byxblöjor ska rivas sönder

  På byxblöjor finns det som små ”sömmar” i sidorna. Dessa är det tänkt att du ska riva sönder när du tar av blöjan, så slipper du dra ned den för bebisens ben. Se de här instruktionerna på Liberos hemsida. (Ja, det tog oss ett tag att fatta det…)

  Inbyggd förvaring

  I de blöjpaket vi använder är blöjorna packade i två rader. Det innebär att om du klipper upp paketet på mitten, mellan de två raderna, så blir slutresultatet två ganska behändiga ”korgar”. Vi ställer en sådan rakt upp och ned på skötbordet och så blir det en ganska praktisk förvaring.

  Blomjord

  Det går att blanda gelen som finns inuti blöjan med blomjord, då behöver du inte vattna blommorna lika ofta. Det här har jag inte testat själv, men om Yohanna säger att det funkar så tror jag på henne.

  Är du nyss hemkommen med en liten bebis och undrar vad tusan det är tänkt att man ska göra nu? Kolla in detta: Checklista när bebisen är född

  Är du intresserad av att lära dig fler tips och tricks för en enklare vardag? Jag har en hel kategori om det: Enklare vardag.

  3 kommentarer till “4 saker du kanske inte visste om blöjor”

  1. De där med korgarna har jag aldrig fattat! Tyckte att förpackningarna var ologiska och att de bara rasar blöjor ur dem men det ska vi testa! Och ja som självutnämnd blomdödare men numera så har jag de grönaste fingrarna i Skövde (nästan ;)) så kan jag intyga att det är riktigt vettigt att blanda jorden med gelen 🙂

  2. Tydligen ska man vika in kanten bak på blöjan så att inte bajset åker upp på ryggen ☺

   1. Carin H Brander

    Ah, en sån där sak jag vet men aldrig gör. Ska notera det för eventuell framtida uppföljning på det här inlägget!

  Kommentarer är stängda.