Att planera ett bröllop

  Här är en liten sammanfattning av hur vårt bröllop gick till och hur vi tänkte när vi planerade. Kanske finns det någon annan giftassugen därute som kan inspireras?

  Vigsel

  Vi valde att ha en borgerlig vigsel. Varken jag eller Jonas ville ha en stor ceremoni, vi ville helst bara få själva vigseln överstökad så att vi kunde få ha en härlig fest med våra nära och kära. Vigseln skedde på trappan till festlokalen och var en kort ceremoni där vigselförrättaren läste pratade lite, läste en dikt och sedan var det klart, ungefär.

  Foto: Magnus Stålberg (www.bilderavmig.se)

  Fest

  När vi hade beslutat att ha bröllopet i Falun så bestämde vi oss rätt snart för Dalasalen, som ligger i det gamla regementsområdet och som jag visste har bra mat och service på luncherna. Det var otroligt skönt eftersom det innebar att mat, servering, bar osv kom med ”på köpet”. De hjälpte även till att boka DJ och beställa blommor. Tårtan kom från Almas cafe i Borlänge.

  Kläder och annat utseenderelaterat

  Jag kunde verkligen inte motivera för mig själv att köpa en svindyr klänning att ha en gång. Av en slump sprang jag på en vit cocktailklänning på Zalando och bestämde mig för att beställa den i två olika storlekar då det var många månader kvar till bröllopet och min kropp inte riktigt hade bestämt sig vilken storlek den ville vara efter att Freja föddes. Mamma fick hjälpa mig att göra en liten justering vid axlarna men annars passade den perfa. Den finns såklart inte att köpa längre men är av märket Chi Chi London som verkar ha en del vitt och champagnefärgat.

  Foto: Magnus Stålberg (www.bilderavmig.se)

  Jag fick en fix idé att jag ville ha gröna skor eftersom det var vår bröllopsfärg. Så himla sjukt svårt att hitta skor i rätt färg, men till slut hittade jag ett ställe på Etsy där jag kunde specialbeställa precis såna skor jag ville ha. Så värt. Mycket nöjd. Rekommenderas.

  Min tärna Denice och lilla Freja skulle såklart ha matchande klänningar och även dem beställde vi från Etsy.

  Jag har sån tur att jag har vänner som är duktiga på hår och smink och de hjälpte till att fixa mig på dagen. Bästa fyndet var ett hårsmycke som jag hittade på Ebay för 16 kr!

  Två veckor innan den stora dagen gjorde jag nagelförlängning på Five five nails i Mall of Scandinavia. Det var lite för tidigt och de hann växa ut en del så jag gick faktiskt och gjorde om dem på onsdagen innan.

  Jag brukar vanligtvis ha spraytan på sommaren eftersom jag typ inte tål sol alls så det gjorde jag såklart inför bröllopet. Även det gjorde jag två veckor innan för att få lite känsla för färgen, och sedan en gång till på tisdagen (bröllopet var på lördagen).

  Fotograf

  Vi anlitade Magnus Stålberg, som tog ett gäng bilder innan vigseln och sedan fotade minglet. Under middagen och festen hade vi ingen officiell fotograf. Vi bad gästerna att använda vår hashtag på Instagram och skickade dessutom ut ett länk till Google Drive där många hjälpte till att lägga upp bilder.

  Trycksaker

  Vi gjorde inbjudningar, placeringskort och program själva. Vi höll det relativt enkelt och använde oss av färgade papper som vi fäste vitt papper på. Allt material köpte vi på Mattonbutiken. Designen tog vi fram genom att slå våra kloka huvudet ihop och kolla en massa på Pinterest.

  Pappersarbete

  Hindersprövning måste man såklart ansöka om och det gjorde vi i god tid. Samtidigt skickade vi med blanketten där vi angav att jag skulle ta Jonas efternamn. Jag passade också på att byta ordning på mina förnamn eftersom det varit ganska opraktiskt att heta Anna Carin när mitt tilltalsnamn är Carin. Så nu heter jag Carin Anna Herrmann Brander och kommer att vara Carin H Brander framöver.

  Efter lite rådgivning av en vän som är familjejurist valde vi också att skriva äktenskapsförord. Inte för att det är någon direkt ojämnvikt ekonomiskt i vår relation utan för att det kändes mest rättvist så. Har man inte äktenskapsförord skulle det t ex kunna bli så att om den ena av oss väljer att spara på alla sina pengar och den andra spenderar varenda öre på hobbies så delas det ändå lika vid eventuell skilsmässa vilket inte är så sjysst mot den som valt att vara sparsam. Sagda vän hjälpte oss också att formulera äktenskapsförordet som vi fick underteckna båda två och sedan skicka till Skatteverket för registrering.

  Foto: Magnus Stålberg (www.bilderavmig.se)

  Att byta namn

  Mitt Googlekonto är knutet till en e-post med mitt gamla efternamn. Det innebär all min historik, mina appar på telefonen (Android), min kalender, min fotobackup och i stort sett hela mitt liv. Det jag än så länge gjort är att skapa en ny epost för mitt nya namn, men skicka den vidare till min gamla e-post. Det går att ställa in att jag svarar ”från” min nya epost vilket jag gjort. 

  Många företag och myndigheter får uppdateringar automatiskt när man byter namn, men vissa saker har jag behövt fixa själv:

  • Instagram, Facebook, Twitter
  • Jobbet (mail, löneavdelningen)
  • Bankkort
  • Körkort
  • Pass
  • Dörrskylt och port hemma

  Lessons learned

  Man får ju inte riktigt göra om sin bröllopsdag så jag är väldigt glad att allt gick så bra som det gick. Några smågrejer att tänka på för er som ännu inte är där:

  – Det kommer nog alltid finnas de som har svårt att köpa present och istället vill ge pengar. Vi hade inte gett ut något konto- eller swishnummer vilket resulterade i att jag fick gå och sätta in lite kontanter. Vis av erfarenhet visste jag att nästan enda stället att göra det på i Stockholm är på Handelsbanken Stureplan. När jag var där fick jag dock veta att de ska sluta med kontanthantering i höst så jag hoppas att jag slipper sätta in kontanter mer i livet. Så tips är att ange nånstans där man kan sätta in pengar.

  – Det kan vara bra att se till att vigselförrättare/präst har hört bådas namn uttalas. Väldigt litet i sammanhanget men vi hajade ändå till när hon uttalade Brander med lite lite fel betoning.

  – Eftersom vi hade osttallrik till dessert så valde vi att servera avec till tårtan istället. Jag min dumbom hade fått för mig att vi då inte skulle ha någon dryck alls till desserten. Fick ångra det någon sekund när jag insåg att jag hade tomt i glaset, men det var snabbt ordnat att be om en ombjuning till av vinet.