Liten semester i Stockholm med en tvååring

  Jag och Freja passade på att ta en liten semester i Stockholm förra veckan, bara hon och jag. Jonas och hon var iväg till Jonas pappas torp för några veckor sedan, och de verkade haft så himla skoj så jag ville också hitta på något med henne. Dessutom tyckte vi att Jonas behövde få lite ensamtid med Ellen, de har knappt hängt någonting på tu man hand.

  Vårt lilla äventyr blev jättelyckat! Det är väldigt lätt att planera när det egentligen bara är en person som ska tycka det är kul. För mig var det viktiga att få vara med Freja, oavsett vad vi gjorde.

  Vi började med att ta oss in till centrala Stockholm. För oss innebär det just nu en bussresa, en tunnelbaneresa och otaliga hissfärder. Vår tvååring gillar både kollektivtrafik och hissar, så bara det var ett äventyr i sig. Efter ett pit stop på Norrmalmstorg där vi åt pommes och dip från McDonalds tog vi spårvagnen ut till Djurgården. Att åka spårvagn var populärt, för att uttrycka det milt.

  Semester i Stockholm

  Jag hade bokat ett rum åt oss på Scandic Hasselbacken, som har fördelen att ligga nära en hel uppsjö kul grejer. Skansen, Gröna Lund, Junibacken och Vasamuseet är bara några saker som finns på promenadavstånd. Om det här blir en årlig tradition, vilket jag hoppas, så är det ju perfekt att kunna välja aktivitet beroende på väder, ålder på barnet och dagsformen.

  Just i år så skippade vi dock alla de grejerna till förmån för Tekniska museet, vilket kändes mer lämpligt för vårt pyssliga barn. Det innebar dessutom lite mer resa med både spårvagn och buss (yay!). Inte långt dock, det tog väl tio minuter kanske. Fördelen med semester i Stockholm – det är inte speciellt stort och många attraktioner ligger samlade kring Djurgården.

  Vi spenderade kanske två timmar på museet, vilket var en perfekt längd på eftermiddagsaktivitet. Faktum är att vi inte ens gick och kollade på utställningen, utan stannade på Teknoleket. Det är en permanent utställning för mindre barn och var helt perfekt för oss. Vi hittade magnetiska klossar, kugghjul, ett trampflygplan och favoriten – rulla en kula i en stor ”tratt” för att utforska gravitationen.

  Det fanns också en avdelning som var mer likt en vanligt lekrum, med leksaksbilar att köra runt med och en liten spis där Freja lekte favoritleken ”laga mat”.

  Tekniska museet

  När klockan slog 17 begav vi oss tillbaka med spårvagnen. Middag köpte vi på korvkiosken utanför Skansen, vilket var ett himla genidrag. Freja älskar korv och jag slapp försöka äta middag på restaurang med ett litet yrväder. Till Frejas stora förtjusning fanns det även mjukglass att tillgå vid de där kioskerna.

  Med magarna fulla av korv och glass drog vi oss tillbaka till hotellrummet. Där lekte vi med presenterna Freja fått av hotellet – ett memory och såna där tillfälliga tatueringar som roade barnet något oerhört.

  Semester i Stockholm

  Egentligen det enda som var lite minus var att rummet hade två enkelsängar som stod brevid varandra istället för en stor säng. De flyttade sig väldigt lätt i sidled, så jag var rädd att Freja skulle ramla ned mellan dem under natten. Det löste sig dock med att jag puttade in alltihop mot en vägg, och så lade jag mig i samma säng så hon hade en vägg på ena sidan och mig på andra sidan. Funkade toppen, men innebar i praktiken att vi delade på en säng som var 80 cm bred. Inte superbekvämt för mig, även om jag kunde lägga över fötterna på den andra sängen.

  Sov gjorde vi hela natten (min andra gång sedan Ellen föddes tror jag) och sen åt vi hotellfrukost. Det vill säga, Freja tog en tugga av olika saker som jag hämtade åt henne och jag hällde i mig en tallrik fil på stående fot. Ungefär som jag hade förväntat mig att det skulle bli.

  Semester i Stockholm

  Efter frukosten gjorde vi hela resan hem igen. Helt perfekt planerat, om jag får säga det själv.  Det enda som var föremål för lite diskussion var när det var sovdags, vilket är standard just nu. Annars var det en fröjd att få fokusera på Freja och umgås på hennes villkor. Hon är dessutom nästan aldrig inne i stan, så en semester i Stockholm är ett stort äventyr för henne även om det kanske inte är så många nya intryck för mig.

  Får jag bestämma kommer vi göra samma sak nästa år, fast då kanske vi går till Skansen eller Junibacken istället. Året efter det blir det dyrt för min stackars plånbok, för då har Ellen fyllt två så då får blir det väl till att göra samma sak med henne.

  Vad har du gjort för lyckade äventyr med dina barn?

  1 kommentar till “Liten semester i Stockholm med en tvååring”

  1. Rune Herrmann

   Jag förstår att detta var jättetrevligt både för dig och Freja. Gör om något liknande igen.

  Kommentarer är stängda.