En vanlig dag med en bebis som är 5 månader

  Livet med en bebis 5 månader: Semestern är över för vår del och det som ska bli vardagen under hösten håller på att utmejsla sig. Såhär kan en vanlig dag se ut just nu hemma hos oss.

  Morgonen

  Gah. Plötsligt tar alla i den här familjen morgon så himla tidigt. Numera är det faktiskt storasyster Freja som vaknar först. Redan runt 05 kan hon komma intassande till oss, mest bara för att informera om att hon tänker titta på TV.

  Hon kan sätta på Barnkanalen själv, så jag tänker varje morgon att jag nog kan somna om lite, men så fort jag tänker den tanken vaknar ofelbart Ellen också så då är det lika bra att masa sig upp.

  Ibland vaknar Ellen först, och då har Freja någon sorts sjätte sinne (trots att hon sovit igenom alla nattens uppvak) och kommer in och vill vara med. Och skulle inget barn vakna av sig själv, så vaknar numera alla när Jonas väckarklocka ringer klockan 06.

  När Jonas åkt till jobbet är det frukost och påklädning som gäller. Och lek, eftersom det ju är evigheter tills det är dags för förskolan klockan 09. Just nu har jag taktiken att köra på med att göra Freja klar, och blir vi klara tidigt så går vi till lekparken eller gör något ärende innan vi beger oss dit.

  Någon gång under morgonen brukar Ellen sova en liten skvätt, sällan längre än 30 min. Det är inte riktigt fokus på henne under den här tiden, hon får mest hänga med.

  Dagen med bebis 5 månader

  När Freja hänger på föris så är det mest fokus på att Ellen ska få sova ordentligt en gång. Såklart blev det andra barnet som bara sover länge om förutsättningarna är precis rätt. Freja kunde sova i vagnen i timmar, oavsett var vi var. Det var tider det.

  Nu behöver det vara i spjälsängen i ett mörkt rum utan ljud som stör (väldigt lätt när de bygger väg precis utanför fönstret), annars blir det någon futtig halvtimme. Men ändå, jag är väldigt tacksam att hon inte bara sover i sjalen längre.

  Vi är inte direkt iväg på så mycket äventyr på dagarna, alltså. Jag försöker mest komma ikapp med tvätten och det eviga plockandet. Det är helt sjukt vad mycket grejer en tvååring kan dra fram på någon timme, det går inte att hålla efter.

  När Ellen är vaken ligger hon mest på sin lekmatta och leker med sina fötter, eller sitter i matstolen och leker med någon leksak. Hon får vara i närheten där jag är helt enkelt, och så småsnackar vi lite under tiden jag gör hushållsgrejer.

  Blir det en kort sovstund går vi oftast något ärende sedan. Det är smidigt att ha gångavstånd till precis allt, som vi har. Och lite dåligt för plånboken… Timmarna mitt på dagen går väldigt fort, och vips brukar uret närma sig 15 och hämtning på föris.

  Eftermiddagen

  När vi hämtat Freja så är det dagsformen på samtliga inblandade som avgör vad vi hittar på. Kanske gör vi något annat ärende, eller går till lekparken, eller går hem och dricker smoothie. Ellen brukar sova en liten tupplur till.

  Jonas kommer hem runt 17 och då lagar vi middag. Vi nattar numera barnen varannan kväll (alltså varannan kväll Ellen, varannan Freja). Den som nattar Freja lagar mat, varför minns jag inte riktigt. Middagen intas lite i all hast oftast, gärna med en sprallig tvååring i knät/på väg upp på bordet.

  Ellen har fått börja smaka lite av middagen (bara på ett finger) och verkar tycka att mat är ganska gott. Det ska bli skoj att få lära ännu ett barn att äta!

  Kväll och natt

  Ellen somnar numera ganska tidigt för natten, ofta redan vid 18. Sedan sover hon i ett sträck, men vaknar för mat tre eller fyra gånger. Hon verkar också börjat tycka det är obekvämt att ha blöt blöja, så den får jag oftast byta en eller flera gånger under natten.

  Det är jag som tar alla nätter. Vi försökte ett tag att Jonas skulle ta en någon gång ibland, men jag vaknar ändå så det är liksom ingen idé. På helgerna kompenserar vi min ständiga sömnbrist lite grann med att jag får sovmorgon några timmar.

  Och det är tungt, det ska jag inte sticka under stol med. Många kvällar är jag ledsen över att jag behöver lägga mig så tidigt för att orka. Om jag nattar Freja så får jag ofta gå direkt från hennes säng till min egen, utan att hinna göra någonting annat. Bloggen och Instagram ekar tomt. Träningskläderna ligger i någon hög med ren tvätt någonstans. Stickorna samlar damm, för att inte tala om våra sköna TV-tittarfåtöljer.

  Ibland väljer jag att träffa vänner istället för att sova tidigt. Det är alltid värt det, men jag får betala för det med att kroppen blir sådär trött så det gör ont. Vi kan väl säga att jag längtar rätt mycket tills Ellen börjar sova lite bättre igen.

  Det är ett tag sedan jag skrev detta nu (sommaren 2017 för att vara exakt). Det blev lite tyngre sen, och sen blev det lättare. Läs gärna mer om det här: Jag mådde inte så bra ett tag, men jag mår bättre nu.

  2 kommentarer till “En vanlig dag med en bebis som är 5 månader”

  1. Vilken kämpe du är! Att vara hemma med ett barn kan vara nog så oglassigt och olattemammigt, du har två som är både hela, rena och hinner smaka ny mat. Heja, heja, heja dig så håller jag tummarna för att nattsömnen blir bättre snart!

  2. Hej! Länge sen du skrev detta nu. Men kommer du ihåg hur du gjorde för att få Ellen att sova någon annanstans än i bärsjalen. Jag har en liten flicka på snart 5 månader som BARA sover i bärsjal dagtid. Hur lyckades du? Tusen tack för svar på förhand 🙂

  Kommentarer är stängda.