Tidsuppskatta all the things!

  På mitt jobb arbetar vi en hel del med tidsuppskattning – det vill säga att vi gör en kvalificerad gissning på hur lång tid en viss uppgift kommer att ta. Just i det sammanhanget är det inte odelat positivt, men jag har lärt mig mycket av det arbetssättet och brukar applicera det på livet i stort.

  Jag är expert på att vilja mer än vad jag hinner med. Jag vill ge mina barn odelad uppmärksamhet jämt när de behöver det, umgås mycket med min man, träffa mina vänner, träna, läsa alla böcker som finns, blogga varje dag, hålla mig ajour på Instagram, läsa tidningar och bloggar dagligen och helst börja varje dag med ett långt yogapass och avsluta den med ett långt bad.

  Ja, jag inser att det inte går. Men sen kommer jag på att jag vill börja med någon ny hobby eller lära mig allt om första världskriget eller nåt och så sitter jag där en dag och har bara en skitjobbig känsla av att jag inte hinner med någonting som jag vill. Då är det bra att göra en liten prioriteringsövning:

  Tidsuppskatta hela livet

  Sätt dig ned och skriv ned alla saker du vill hinna med den kommande veckan. Boken du vill läsa, träningspassen du vill boka in, att ringa banken och avsluta det där kontot som du tänkt på i några år nu, serierna du vill se, vännerna du vill träffa, badet du vill ta.

  När du har den där listan: Boka upp varenda grej i din kalender. Hela livet. Börja med duschen på morgonen, och sen fyller du upp dagarna med precis allt som händer. Lunch, middag, hämtning av barn, nattning av barn och hela konkarongen.

  När jag gjorde den här övningen senast kunde en typisk dag se ut såhär innan jag ens hade skrivit in något utöver det som händer varje dag:

  05:00-09:30 Morgonrace och lämna Freja på förskolan
  09:30-10:00 Kompletteringshandla till middagen
  10:00-11:00 Äta något mellis och sedan återställa hemmet i normalt skick efter morgonkaoset
  11:00-14:45 Ta hand om Ellen, äta lunch, fixa med tvätten och eventuellt lite ledig tid om Ellen sover länge
  14:45-17:00 Hämta Freja och hänga med henne, dricka smoothie och mysa
  17:00-ca 20:30 Kvällsrace med middag, nattning av barn och röjning av eftermiddagskaoset
  21:00 Borde helst somna för att orka med nattens uppvak

  Det, eh, blev ganska tydligt att jag inte kommer hinna med så mycket annat just nu. Inte utan att det sker på bekostnad av något. I mitt fall, och säkert i ditt också så är det först och främst sömnen som fått stryka på foten. Och sedan träningen. Det som förutom kosten är det allra viktigaste för att jag ska må bra.

  Att göra den här övningen är ett av mina bästa sätt att råda bot på stress. För det blir så väldigt tydligt att det inte går att göra allt, och när jag väl kommit till den insikten (igen) så känns det enkelt att prioritera och välja bort det som inte är viktigt egentligen.

  Den här gången har jag valt att prioritera sömn, träning och tid med familj och vänner. I gengäld så får jag acceptera att jag inte kommer kunna lägga ned så mycket tid på bloggen eller andra sociala medier. Jag kommer nog inte sy mina egna kläder med perfekt passform, eller sticka några jultröjor, eller läsa en distanskurs på halvfart. Jag kommer nog läsa någon bok ibland, men inte alls så många som jag skulle vilja. Är det inte helt sjukt egentligen hur många böcker det finns?

  Jag kommer inte gå på konserter. Vi kommer inte totalrenovera ett hus. Jag kommer inte lägga en timme på att sminka mig och locka håret varje morgon. Det är inte nu vi börjar spela golf tillsammans. Och faktiskt så känns det helt OK. Ett tag, för sedan vet jag att jag måste göra om det här. Att det ska vara så förbenat svårt att acceptera att dygnet bara har 24 timmar ändå.

  5 kommentarer till “Tidsuppskatta all the things!”

  1. Alltså lifehack! I needs this! Min hjärna sprutar konstant av saker som jag villhöver göra och måste göra, både hemma och på jobb. Tack för tipset!

  2. Verkligen en bra grej att göra! Här har du en till som vill mer av allt men jag blir bättre för varje vecka som går att tidsuppskatta det jag gör och vad jag kan hinna med. Sen det här med vabb….det är ju en annan femma =P Det försvinner ju lite tid nu och då, men i det stora hela får man räkna med sånt också.

  3. Saknar dig dock på de sociala medierna. Men förstår att prioriteringen verkligen gjordes rätt. Hoppas ni har det bra.

  4. Ja en sak är ju i alla fall lika för alla människor Dygnet har bara 24h. Så jag håller med om att alla borde börja med en inventering för att sen kunna prioritera det som verkligen är viktigt mellan jobb, familj, träning, kost, vänner etc.

  Kommentarer är stängda.