Bokashi (kökskompostering utan separat kompost)

  Vårt köksavfall blir till jord med hjälp av bokashi!⁣ Vi håller på att bygga upp vårt alldeles egna kretslopp här hemma, där vi försöker att ta vara på det avfall vi själva skapar.

  Det här är verkligen en sån där sak som gör mig lycklig. Det som blir över i matlagningen kommer till direkt nytta i trädgården genom att komposteras direkt i landet. ⁣Och så slipper vi lägga pengar på gödsel dessutom!

  Bokashi hink

  Bokashi är så häftigt – vi varvar matavfallet med ett speciellt strö i den här hinken. Lite olika pappersprodukter åker också ned: hushållspapper och toarullar t ex. När vi fyllt hinken låter vi den vila i 14 dagar innan vi gräver ned innehållet direkt i trädgårdslandet. Då blir avfallet till jord och näring utan att vi behöver sköta en separat kompost. ⁣

  Häromdagen var jag ute och grävde i ett land där jag grävde ned kompost sent i höstas. Inte ett spår av avfallet fanns kvar, bara jord och glada maskar ????

  Vad behövs för bokashi?

  Du behöver inte en sån här fancy hink, det går fint med vilken hink med lock som helst. Strö går att köpa på nätet.⁣ Min hink köpte jag till mig själv i present (härifrån). Fördelen med den här hinken är den lilla tappkranen, som gör att jag kan tappa ut lakvattnet. Det är en perfekt näringslösning att gödsla med.

  När du gräver ned avfallet, tänk på att gräva djupt, annars är det djur framme och gräver upp det. Vissa av mina land är inte så djupa, då täcker jag istället över med kompostgaller och stenar så att det inte ska gå att komma åt att gräva.

  Under vintern, när det inte går att gräva ned komposten, kan man välja att göra på lite olika sätt. Sara Bäckmo har en massa tips som är värda att läsa: Använda bokashi på vintern. Till vintern är jag sugen på att bygga mig en egen jordfabrik inomhus.

  Läs vidare om Hem, trädgård och pyssel!