Odla groddar

  Det här är det bästa sättet att odla groddar tycker jag! Groddar är kul, för det går att göra året om. Underbart med egenodlat på salladsbordet även mitt i vintern. Och snabbt går det också! Det tar bara några dagar, och man kan nästan se hur det växer med blotta ögat.

  Du kan odla groddar av en mängd olika frön och bönor. Jag brukar satsa på de klassiska alfalfagroddarna. Fröna går att hitta i din vanliga matbutik. Du kan också använda dig av odlingsfröer som blivit över, t ex från morot eller rädisa.

  Lägg fröna i en sil. Ta inte för mycket, för de tar ganska mycket plats sen när de grott. Bättre att göra lite grann ofta. 1-2 msk räcker bra. Börja med att rengöra fröna genom att skölja dem noggrant i ungefär en halv minut.

  Fyll en bunke med vatten och sätt ned silen så att fröna får blötläggas. Över natten är lagom för alfalfafrön. Bönor och större fröer kan behöva blötläggas längre. Vissa frön ska inte blötläggas alls (t ex krasse, chia och senap).

  Odla groddar

  Häll ut vattnet i bunken efter blötläggningen. Skölj sedan ett par gånger om dagen (t ex morgon och kväll) för att hålla allt fuktigt. Bunken behöver inte stå ljust. Det är faktiskt nästan bättre om den inte står i soljus, då blir groddarna inte lika gröna.

  När groddarna är klara kan du förvara dem i en glasburk i kylen. De håller i varje fall några dagar. Jag tycker de är godast kylskåpskalla, gärna som pålägg på en knäckemacka.

  Jag tycker att det här sättet att odla groddar på känns mycket fräschare än att ha dem i en sån där groddburk som finns att köpa. Dessutom använder du saker som ändå redan finns hemma. Det känns grymt onödigt att köpa en massa prylar specifikt för att odla groddar.

  Läs mer om hem, trädgård och pyssel.