Sänka matkostnader (tips för att minska matbudgeten)

  Vi har gjort ett jättejobb för att sänka våra matkostnader. Målet har varit att sänka utgifterna varje månad så att vi kan gå ned i tid på jobbet trots stora huslån. Nu är vi äntligen där! Som en bonus har vi också fått en mycket mer hållbar kosthållning.

  Mina bästa tips för att sänka matkostnader

  Sänka matkostnader

  Ta reda på nuläget

  Det här var nästan det värsta steget för oss, att faktiskt sätta sig och ta reda på hur mycket vi spenderade på mat. Det var en ögonöppnande övning. Det var ganska lätt för oss, för vi har ett gemensamt kreditkort som vi bara använder till mat och bensin. Så egentligen var det bara att kolla på den räkningen. Den var rätt hög…

  Gör det till en tävling

  Vi införde ett belöningssystem. Varje månad som vi hade en lägre räkning än föregående månad fick vi spara undan motsvarande summa till husbuffertkontot. Jag började också följa upp även under månaden, och gjorde ett fint diagram med en trendlinje där vi kunde se om det såg ut som att vi skulle klara målet.

  Sluta småhandla

  Vi började veckohandla, och har gett oss tusan på att klara oss på det vi har tills det är dags att handla nästa gång. Det tvingar oss till att vara kreativa med det vi har i skåpen hemma.

  Köp sånt som håller

  Hemligheten till ett litet matkonto är att ha ett litet kylskåp. Eller i varje fall lite saker i kylskåpet. Köp torr- och frysvaror som håller länge (och passa på att bunkra när det är bra pris).

  Ät växtbaserat

  Kött är dyyyyrt! Bönor och grönsaker är billigt. Låt köttet gå från att vara huvudingrediensen till att vara ett litet tillbehör. Fyll upp tallriken med grönsaker istället. Använd också vegetabilisk matlagningsgrädde och fraiche. Det smakar typ likadant men håller en evighet i jämförelse. Spara användandet av mejeriprodukter till när det faktiskt tillför något.

  Använd svinnet

  Leta varor med röda lappar i affären (kort datum, funkar oftast utmärkt att frysa). Köp andrasorterad frukt och grönt. Handla på Matsmart (passa på att bunkra när det finns sånt ni äter mycket).

  Gör det själv

  Det finns en hel del pengar att tjäna på att spendera mycket tid i köket. Det är inte alltid det finns tid och ork såklart. Men det finns en del lätta saker som gör stor skillnad. Till exempel att baka sitt egna bröd.

  Låt varje måltid bli en buffé

  Vi sparar allt som blir över i glasburkar i kylen, som vi ställer fram på bordet igen nästa måltid. Och nästa igen, tills någon har ätit upp det. Funkar toppen när man har små barn som vi – helt plötsligt sätter någon i sig den där kalla pastan eller de kokta äggen.

  Laga alltid för mycket mat

  Va? Vilket konstigt tips? Nä, men såhär: den dag ni har tid och energi till att laga mat, laga mycket och frys in. Då finns det något att äta de där dagarna när ingen orkar nånting. Koka inte bara ett ägg till frukosten, koka hela kastrullen full och ha i kylen. Äggmackor är också middag. Och till och med lättare än att åka till pizzerian.

  Ät i säsong

  Det finns massor med pengar att spara på att bara välja frukt och grönt som det är säsong för i Sverige. Ja, det blir jättemycket äpplen, kål och morötter, men det är ju liksom så det ska vara. Ugnsbakad kål med olja och salt är fantastiskt. Som bonus blir det riktigt njutbart när sommaren kommer och man kan frossa i annat.

  Odla själv

  Alla har inte en stor trädgård, men de flesta har något litet utrymme där man kan driva upp lite mat. Odla groddar till exempel, det kan du göra året om hemma i köket. Fokusera på sånt som ger mycket utdelning och som ni tycker om att äta. Squash är en bra grej. Tomater också, det kan du odla i en hink på balkongen.