Veganskt godis – ett lite hållbarare val

  Att leva mer hållbart handlar om de där små valen i vardagen. Till exempel har jag börjat att bara plocka veganskt godis när det är dags att välja till lördagsmyset. Det kan jag tycka är en ganska liten uppoffring i sammanhanget. Och många bäckar små…

  På många mataffärer så finns det en liten symbol på det godis som är veganskt. Det finns sällan choklad, men det finns ofta sura grejer och lakrits. Vilket ändå är mitt favoritgodis.

  Skål med veganskt godis

  Hur vet man att godiset är veganskt då? Ska man vara helt säker, så behöver man tydligen vara ganska petig. Men ett litet medvetnare val är bättre än inget, tänker jag, så jag väljer att lita på märkingen i affären eller på godispåsen. Det man ska hålla utkik efter är mjölk, ägg och dessa e-nummer:

  • e120 (karmin)
  • e901 (bivax)
  • e904 (shellack)
  • e441 (gelatin)

  För min egen del så blir såna här saker som en ”inkörsport” till att göra andra liknande val. Vi har också börjat välja växtbaserade alternativ till matlagningsgrädde och creme fraiche.

  Vill du göra fler hållbara val i vardagen? Läs vidare i kategorin Hållbarhet!