Regntunna – ta hand om ditt eget dagvatten

  Tar du hand om ditt eget dagvatten? Min man, som jobbar i vattenbranschen, fick frågan för ett tag sedan. Han fick lov att erkänna att nej, det gjorde vi inte. Men det gav oss lite eld i baken och nu är vår första regntunna på plats.

  Det var ju lite bakvänt av oss att släppa ut regnvattnet i kommunens ledningar för att sedan ta dricksvatten att vattna med i trädgården…
  Nu har jag som mål att vattna med regnvatten och spillvatten från hushållet så långt det bara går.

  Regntunna

  Vi har större planer – drömmen vore ju att hitta ett sätt att leda ut regnvattnet direkt i köksträdgården. Än så länge glädjer jag mig åt att kroppen får jobba lite när det är dags att bära vattenkannor. Fler tunnor ska också komma på plats, vi har åtminstone tre stuprör till som är så länge går rakt ned i kommunens ledningar.

  Dagvattenhantering är en stor grej

  I kolonistugan vi hade när jag var liten hade vi regntunnor under varje stuprör. Det borde ju faktiskt vara en självklarhet, när man tänker efter. Det krävs mycket infrastruktur för att ta hand om allt dagvatten. Det löser sig inte själv, det har jag blivit varse sedan min man började jobba med just detta.

  Kommunerna lägger stor möda på att se till att inte allt svämmar över så fort det regnar. Bland annat anlägger man dagvattendammar för att avlasta systemet. Andra saker man gör att se till att byggnader har gröna tak, som samlar upp vattnet i vegetationen istället för att det ska rinna av. Extremt spännande område, tycker jag. Sen är jag ju samhällsbyggnadsnörd också – men det är ju så fascinerande.

  Denna första regntunna har satt mina tankar i spinn lite. Nu tänker jag mycket på hur vi kan skapa vårt eget kretslopp här hemma i vårt hus. Vi tar ju till exempel redan vara på vårt köksavfall med hjälp av bokashikompost. Jag försöker också använda trädgårdsavfallet till att täckodla i min köksträdgård.

  Fortsätt gärna läsa mer i kategorin Hållbarhet!