Min strategi för sparande

  I min familj är det jag som sköter ekonomin. Och som vanligt när det är jag som gör något, så blir det ganska ordenligt gjort 😂 Jag har lagt ned massor med tid på att bygga upp en bra strategi för att spara pengar till allt det där som behövs sparas till – buffertsparanden, nöjen, framtiden, barnen osv. Nu känner jag mig ganska klar med själva strategin (det är bara alla pengarna som fattas…)


  Våra förutsättningar

  Vi är en riktig kärnfamilj: två vuxna och två ganska små barn. Vi bor i en villa utanför Stockholm (vilket innebär att vi har ett jättestort bolån). Min man har ett sånt där kontorsjobb som ofta är resultatet av en universitetsutbildning, och därmed en helt ok inkomst. Jag har också haft ett sånt jobb, men numera driver jag eget företag. Jag är väldigt medveten om att inte alla har samma förutsättningar som vi. Det här inlägget är tänkt som inspiration, där du kan plocka det som är relevant och rimligt för dig.


  Mitt privata sparande

  När det blir pengar över efter våra fasta kostnader, då är det sparande jag prioriterar i första hand. Jag är också med A-kassan och har en inkomstförsäkring i mitt fackförbund. Inkomsterna därifrån vid eventuell arbetslöshet har jag alltså räknat bort när jag räknat ut hur mycket jag behöver ha sparat för att klara mig.

  Mitt privata sparande har jag byggt upp enligt fyra hinkar-strategin. Just nu ser mina konton och fördelningen till dem ut såhär:

  Oförutsedda utgifter

  Ett konto i min vanliga bank där jag har en liten summa för verkligt oförutsedda händelser. Tänk parkeringsböter och andra skojiga saker.

  Buffertsparande

  Detta sparande har jag hos Ekobanken. Här finns mina ”fuck off-pengar”, de som jag ska ha för att klara några månader utan inkomst eller något annat skoj som kan inträffa i livet.

  Mellanrisk

  Här sparar jag i fonder hos Opti, som är en fondrobot med möjlighet till hållbart sparande. Målet är att ha tillräckligt med kapital för att klara ungefär 4 år utan arbete. Blir det dåligt med pengar i buffertsparandet är det härifrån jag fyller på. Om du är ny hos Opti får du gärna använda de här annonslänkarna: Android / iOS.

  Långsiktigt sparande

  Ett investeringssparkonto, här investerar jag med väldigt lång horisont – det är de här pengarna som ska förgylla min pension.

  Utdelningsportföljen

  Ett investeringssparkonto där jag väldigt sakta håller på att bygga upp portfölj med utdelningsaktier.

  Studielånssparandet

  Ett sparkonto i Ekobanken med målet att få ihop tillräckligt mycket för att kunna betala av hela mitt studielån. Här har jag inte bråttom, räntan på studielånet är låg, men det är ändå en fast utgift varje månad som vore kul att ha till annat.

  Mynt liggande på ett bord

  Vårt gemensamma sparande

  När man har ett hus är det massor med saker som kan hända, plus att vi har höga boendekostnader. Vi har dessutom barn som vi vill ge en bra start i vuxenlivet, och så vill vi ha råd att resa runt i Sverige på semestern. Såhär ser min strategi ut för det:

  Husbufferten

  En summa pengar som är till för att klara en oförutsett husutgift, som den där gången vi plötsligt behövde byta ut ventilationen. Till det här kontot månadssparade vi tills vi nådde en viss gräns, och nu sitter pengarna bara på kontot.

  Altanbygget

  Just nu sparar vi till att skapa ett uterum där vi idag har en altan. Hit månadssparar vi aktivt.

  Inköpskontot

  Ett delat konto i vår vanliga bank dit vi båda två för över en peng varje månad. Härifrån tar vi pengar för att köpa grejer till hemmet eller barnen.

  Resebuffert

  Ett investeringssparkonto där vi månadssparar en liten peng. De pengarna som finns här när sommarsemestern börjar, det är budgeten för semestern.

  Barnsparande

  Barnens sparande har vi hos Opti. Vi sparar till båda barnen på samma konto, för att det ska bli så rättvist som möjligt.

  Amortering på bolånet

  Än så länge är vi bundna till amorteringskravet på bolånet och måste därför amortera minst 2% av lånet varje år. Vi har delat upp lånet i två delar. Den stora delen, som motsvarar 70% av värdet på huset, har vi bundit räntan på. Den andra delen motsvarar det vi måste amortera av för att få sänkt amorteringskrav. Den delen amorterar vi på varje månad, och eftersom vi har rörlig ränta finns även möjligheten att extraamortera om vi skulle ha möjlighet till det.

  Även om amorteringar på bolånet inte är direkt sparande i sig, så är det en trygghet i att ha så lite lån det bara går när räntan ofrånkomligen kommer att gå upp. Dessutom har jag någon barnslig dröm om att kunna bli skuldfri en dag…

  Tips från butiken

  Gratis minikurs: 3 verktyg för dig som aldrig hinner klart

  Anmäl dig till en minikurs som ger dig fler verktyg att hantera en vardag som snurrar för snabbt.