I min familj är det jag som sköter ekonomin. Och som vanligt när det är jag som gör något, så blir det ganska ordenligt gjort 😂 Jag har lagt ned massor med tid på att bygga upp en bra strategi för att spara pengar till allt det där som behövs sparas till – buffertsparanden, nöjen, framtiden, barnen osv. Nu känner jag mig ganska klar med själva strategin (det är bara alla pengarna som fattas…)
Våra förutsättningar
Vi är en riktig kärnfamilj: två vuxna och två ganska små barn. Vi bor i en villa utanför Stockholm (vilket innebär att vi har ett jättestort bolån). Vi vuxna har såna där kontorsjobb som ofta är resultatet av en universitetsutbildning, och därmed en helt ok inkomst. Jag är väldigt medveten om att inte alla har samma förutsättningar som vi. Det här inlägget är tänkt som inspiration, där du kan plocka det som är relevant och rimligt för dig.
Det kan låta som att vi har möjlighet att spara väldigt mycket pengar, och ja – det har vi. Men det kommer med lite uppoffringar också. Vi lägger väldigt lite pengar på mat, kläder och resor. Vi är så lyckligt lottade att vi kan prioritera på det sättet. För oss är det viktigaste att få vara tillsammans som familj hemma i vårt hus som vi älskar.
Mitt privata sparande
Jag sparar en viss procent av min lön varje månad. Det ruckar jag inte på – det enda som är viktigare än sparandet är att vi har betalt boendekostnader och mat. Finns det inte pengar över till annat, då är det så. Då får det vänta. Jag behöver vara så sträng mot mig själv, för det är inte alltid jag har varit bra på pengar. När jag var yngre hade de en tendens att rinna mellan fingrarna på mig (åh vad jag ångrar det idag!). Därför ser jag sparandet som en nödvändig utgift, inte som något som ska hända ifall det blir pengar över.
Jag är också med A-kassan och har en inkomstförsäkring i mitt fackförbund. Inkomsterna därifrån vid eventuell arbetslöshet har jag alltså räknat bort när jag räknat ut hur mycket jag behöver ha sparat för att klara mig.
Mitt privata sparande har jag byggt upp enligt fyra hinkar-strategin. Just nu ser mina konton och fördelningen till dem ut såhär:
Oförutsedda utgifter
Ett konto i min vanliga bank där jag har en liten summa för verkligt oförutsedda händelser. Tänk parkeringsböter och andra skojiga saker.
Buffertsparande
Sparkonto+ hos Avanza med en liten liten ränta. Här finns mina ”fuck off-pengar”, de som jag ska ha för att klara några månader utan inkomst eller något annat skoj som kan inträffa i livet.
Mellanrisk
Här sparar jag i fonder hos Opti. Målet är att ha tillräckligt med kapital för att klara ungefär 4 år utan arbete. Blir det dåligt med pengar i buffertsparandet är det härifrån jag fyller på.
Långsiktigt sparande
Ett investeringssparkonto, här investerar jag med väldigt lång horisont – det är de här pengarna som ska förgylla min pension.
Leka med aktier-kontot
Ett investeringssparkonto, här har jag en liten summa pengar som jag kan avvara, för att leka lite och lära mig mer om aktier.
Studielånssparandet
Ett sparkonto, dit jag sätter av liten peng varje månad med målet att få ihop tillräckligt mycket för att kunna betala av hela mitt studielån. Här har jag inte bråttom, räntan på studielånet är låg, men det är ändå en fast utgift varje månad som vore kul att ha till annat.
Drömsparandet
Man måste ha en dröm också – min är att kunna pröva mina vingar som egen företagare utan att riskera hus och hem. Hit sätter jag av pengar via appen Dreams.


Vårt gemensamma sparande
När man har ett hus är det massor med saker som kan hända, plus att vi har höga boendekostnader. Vi har dessutom barn som vi vill ge en bra start i vuxenlivet, och så vill vi ha råd att resa runt i Sverige på semestern. Såhär ser min strategi ut för det:
Husbufferten
Hit sätter vi av det mesta av vårt sparande varje månad, för alla de där grejerna som kan hända med ett hus. Målet är att kunna hantera en större oförutsedd utgift, vilket vi behövde för inte så länge sedan då vi behövde göra en stor renovering av vår ventilation. Otroligt skönt att ha de pengarna då.
Renoveringsfonden
Lite pengar utspridda på flera konton som vi har möjlighet att ta av när vi vill göra en planerad renovering. Härifrån tar vi bara pengar, vi har ingen strategi för att fylla på än.
Inköpskontot
Ett delat konto i vår vanliga bank dit vi båda två för över en peng varje månad. Härifrån tar vi pengar för att köpa grejer till hemmet eller barnen.
Resebuffert
Ett investeringssparkonto där vi månadssparar en liten peng. De pengarna som finns här när sommarsemestern börjar, det är budgeten för semestern.
Barnsparande
Till barnen sparar vi i fonder, i en kapitalförsäkring. Den står i mitt namn med barnen som förmånstagare. Vi sparar till båda barnen på samma konto, för att det ska bli så rättvist som möjligt.
Amortering på bolånet
När husbufferten blir ”full” så är min plan att ta de pengar vi nu sparar dit och använda dem för att göra extra amorteringar på bolånet. Även om det inte är sparande i sig, så är det en trygghet i att ha så lite lån det bara går när räntan ofrånkomligen kommer att gå upp. Dessutom har jag någon barnslig dröm om att kunna bli skuldfri en dag.
Phew, det var en del. Man inser inte hur mycket man har i huvudet förrän man försöker skriva ned det. Jag vill gärna höra dina tankar och strategier för sparande, berätta gärna i kommentarerna! Kanske är du också intresserad av att läsa om vår budget för en delad ekonomi?
Enklare vardag
“En enklare vardag” är min målbild. Och då menar jag enklare i ordets båda bemärkelser. Det ska först och främst vara lätt att leva!
Vilka fantastiska tips, och riktigt roligt att du gillar vår app Dreams! Gå gärna med i vår peppiga Facebookgrupp Nordic Dreamers om du ännu inte gjort det, en väldigt härlig grupp för pepp kring sparande och drömmar. /Caroline på Dreams
Sparar du på riktigt bara en procent av din lön eller missuppfattar jag inlägget? Du brygger upp inlägget med att ni båda har bra löner och då känns en procent lite tycker jag. Jag skulle rekommenderar att försöka spara minst tio procent. Ingen kritik över ditt sparande alltså utan blev bara lite förundrad. Annars är det inget fel på strategin. 🙂
Oj, nej, det har jag skrivit fel. ”En viss procent” menade jag att skriva. Totalt sparar jag mellan 10-15 procent av min lön 😂