Kom igång med kapselgarderob

  Vad är en kapselgarderob? Kort sagt: en garderob med få plagg, där alla är noggrant utvalda och passar ihop med varandra. Syftet är att minimera tiden du spenderar med att välja kläder – och på köpet får du ett mer hållbart sätt att se på kläder.⁠

  Såhär kommer du igång:⁠

  1. Rensa – ta fram ALLA dina kläder, och häng bara tillbaka de du verkligen använder. Ett bra riktmärke är runt 30 plagg, inkl skor och jackor. Lite saker som inte är i säsong kan du spara i en speciell låda så att du har lite att byta med.⁠

  2. Välj färger. Försök se vilka färger du faktiskt gillar och använder. Utifrån dem: sätt ihop ett färgschema där alla färger passar ihop med varandra. Jag har till exempel blått, grönt, grått, svart och vitt i min garderob. Du kan alltid ändra detta sedan, så fastna inte för länge!⁠

  3. Köp second hand. Ofta så finns det små ”hål” i garderoben som skulle göra den mycket mer användbar. Du kanske saknar en skön kofta, en bastopp eller ett par jeans. Köp allt sånt second hand till att börja med, för att få en känsla för vad du verkligen verkligen gillar i form av färger och passform.⁠

  4. Uppgradera sakta. En bra kapselgarderob tar tid (och är heller aldrig färdig). När kläderna används mycket slits de snabbare, och du kommer att märka det mer. Lägg tiden och kärleken på att vårda och laga så mycket som möjligt. När något behövs bytas ut, gör det med omsorg. Gör efterforskningar, leta second hand eller välj ett märke som är hållbart både i kvalitet och produktion.⁠

  Till sist, utvärdera löpande. Se över sånt som behöver vårdas, byt in plagg efter säsong, skriv en önskelista på sådant du skulle vilja komplettera med. Och njut av att ha plats kvar i både gardeob och hjärna till annat än en massa grejer som aldrig används.