Minska matsvinnet

  En glasskål med gurkstavar

  Här är mitt överlägset bästa tips för att minska matsvinnet!:

  Se till att förvara alla rester på ett aptitligt sätt, och ställ fram dem som tillbehör till nästa måltid. Vi använder såna här glasburkar från Ikea både till servering och förvaring. Blir det något kvar, då åker burken in i kylen i väntan på nästa måltid.⁠

  Ni som har små barn vet vilken hit det är att servera grönsakerna i skålar för sig istället för att blanda en sallad. Då är det också lätt att förvara det som blir över, och det håller sig länge! Även annat gör vi på detta sättet med: pasta, ris, bönor, kokta ägg…⁠

  Barn är ju roliga (hrm…) på det sättet att de är helt oberäkneliga vad de äter och inte. Därför är varje måltid en buffé hos oss. Alla plockar vad de vill ha samtidigt som vi vuxna fokuserar på att äta upp det som behöver ätas upp.⁠

  Det är också lätt att använda resterna i matlagningen när vi gör på det här sättet. Så fort jag lagar något som är ett hopkok av olika ingredienser, då tittar jag i kylen och slänger i det som vi har där. Lite ris i grönsaksbiffarna, lite bönor i soppan, och vips så slänger vi otroligt lite mat.⁠