11 saker med många användningsområden

  Som minimalist och vurmare för effektivitet så är det bästa jag vet när en sak har flera användningsområden. Det finns en hel del plats, pengar och tid att spara! Här är en lista på mina 11 favoriter. Några av dem är sånt man kan köpa på nätet, och då har jag lagt in annonslänkar till var du kan hitta produkten.

  Obs! Det betyder inte att du måste springa och köpa en massa nya grejer, och syftet med denna lista är inte att pracka på dig saker du inte behöver. Men OM du nu skulle köpt prylen ändå, så får du gärna klicka på min länk, för då får jag en liten slant utan att det kostar dig någonting.

  1. Matlådor i glas

  Även om jag är allergisk mot att göra sig av med fullt fungerande saker, så är jag glad att vi ersatt just matlådorna med nya som är i glas. Vi köper våra på Ikea, och har alla möjliga olika storlekar och former. De har på riktigt ändrat hur vi äter till vardags, och det är jag så lycklig över.

  Förutom som just matlådor att ta med till jobbet så använder vi dem till förvaring av mat, som serveringsskålar och som kärl för tillagning. Alla våra rester hamnar i varsin separat glasburk. Det ser aptitligt ut, det är lätt att se vad som finns i dem och det håller sig fräscht länge.

  Runt matlåda i glas med gurkstavar i

  Vi dukar ofta upp en buffe på middagsbordet av rester, direkt från kylen. Grönsaker skär vi upp och lägger i varsin burk, på så sätt är det lätt att få barnen att äta. Och så håller de längre så än om man blandar ihop en sallad.

  Det är grymt att de går att ställa direkt från frysen in i ugnen eller micron, och de små runda är dessutom perfekt storlek till att göra sig en muggkaka i.

  Sedan vi bytte till de här lådorn använder vi i stort sett ingen plastfolie eller plastpåse i kylen. Inte heller använder vi bivaxdukar. Jag ser inget behov av det. Allt går att lägga i en glaslåda, från ost till halva grönsaker.

  2. Bikarbonat

  Det är sjukt vad många användningsområden det finns för bikarbonat. Här hemma har vi än så länge bara börjat skrapa på ytan, och använder det mest till fläckborttagning. Men det kan användas till typ allt, från propplösare till rengöring av smycken till deodorant till grillrengöring till snigelavskräckare.

  Bikarbonat kan du köpa i vanliga mataffären, eller på t ex Jordklok (annonslänk).

  3. Sarong

  En sarong är ett stort, tunt tygstycke som är perfekt att alltid ha med sig. Det kan användas som filt, sjal, handduk, duk, klänning, väska, gardin eller till och med som tryckförband eller mitella om olyckan är framme.

  Fördelen med en sarong är att den är stor, men du kan alltid börja med att ta för vana att ha en stor sjal med dig. Jag som har små barn har blivit räddad av det otaliga gånger: det är alltid någon som spiller, fryser eller tar sig ett oväntat dopp och behöver torkas av.

  En sarong som ligger draperad på ett bord

  4. Klämpåsar i silikon

  Klämmisar är den bästa uppfinningen någonsin, punkt slut. Det är det absolut bästa sättet att servera mat till ett litet barn (eller ett stort). Vi har ett gäng silikonklämmisar i flera storlekar som vi använder flitigt. Inte så ofta till fruktpuré men däremot till fil, yoghurt och vatten.

  Filklämmis och en burk med havrefras serveras rätt ofta som frukost de där dagarna när vi bara inte orkar släpa barnen till matbordet. Eller på vägen till förskolan för att morgonrutinen körde ihop sig.

  Det bästa med silikonklämmisarna är att de går att vända ut och in så att man kan vara säker på att få rent dem. De kommer också med spillskydd vilket gör dem perfekta till vattenflaska. Den modell som vi har hittar du hos Inbeout.

  Klämpåsar i silikon

  5. Jojobaolja

  Kokosolja i all ära, men jag tröttnade på att den stelnar hela tiden och gav mig ut på jakt efter en ersättare. Det jag hittade var jojobaolja. Det är en mjuk olja som går att använda istället för en hel rad andra skönhetsprodukter: ansiktskräm, body lotion, läppbalsam, hårolja, nagelolja, fotkräm och makeupborttagning för att nämna några. Min olja köper jag från Jordklok (annonslänk).

  6. Tygtrasor/tvättlappar

  Jag vill ifrågasätta varför hushållspapper överhuvudtaget är en grej. Det är så himla lätt att istället ha ett litet lager med tygtrasor för att torka både spill och snoriga näsor. Bara att slänga i tvättkorgen sen och tvätta i 60 grader tillsammans med disktrasan och kaffefiltren (för visst använder du flergångsprodukter även där?). Samma trasor går att använda för dammtorkning, fläckborttagning eller vad man nu behöver en fuktig trasa till. När de blir riktigt fula får de sluta sina dagar i skovårdslådan.

  Det går att köpa speciella tvättlappar (annonslänk), men det är också superlätt att göra själv. Hugg tag i närmsta trasiga T-shirt eller annat mjukt tyg, klipp i fyrkanter, klart. Vill man vara fancy kan man fålla kanterna, men på trikåtyg behövs det egentligen inte.

  7. Köksredskap

  Vet ni vad barn gillar att leka med? Plastiga leksaker med endast ett användningsområde? Åh nej. De gillar att leka med köksgrejer. Ge ungen en visp och en bunke så tar det ungefär fem sekunder innan hen har hittat någonting att lägga i bunken och vispa runt.

  Fram också för redskap med flera användningsområden. Vet du till exempel vad man inte behöver om man har en kniv? En äggskärare. Eller en äppelklyftare. En slickepottslev med mått i silikon (annonslänk) däremot, det är en grej med många användningsområden. Såna grejer är det vi vill ha.

  Här är en kul utmaning: du vet den där lådan i köket, med alla pryttlarna? Ja just den, alla har den. Töm hela den i en kartong och ställ undan kartongen nånstans dit det är lite jobbigt att gå. Hämta tillbaka saker när du behöver dem, och det inte finns något annat sätt att lösa uppgiften på. Ge det ett halvår och lämna sedan kartongen till Myrorna utan att titta i den. Det är inte direkt livsnödvändiga saker kvar i den.

  8. En bra stegpall

  När man som jag inte går upp till översta hyllorna i skåpen behövs ofta något att stå på. Även barnen behöver en liten längdboost för att hämta alla de där grejerna som vi försöker ställa högt upp så de inte ska nå…

  Stegpall Ikea BEKVÄM

  Stegpallen BEKVÄM från Ikea är toppen för det ändamålet. Jag gillar att den är lagom hög och dessutom har ett handtag så det är lätt att flytta den. Inte bara har vi den till att stå på, jag har dessutom avskaffat både sängbord och andra små bord till förmån för pallen. Ofta vill man ju bara ha nånstans att ställa tekoppen, och då blir den en toppen avlastningsyta. Små människor kan också ha den som portabelt bord inklusive stol.

  Den som är händig och har två pallar kan också McGyvra ihop en barnstol/stadig kökspall för småbarn. Eller varför inte låta pallen extraknäcka som leksakskök?

  9. Fast tvål

  En vanlig hederlig tvål går att ha till mycket. Tvätta händerna med till exempel. Och kroppen. Och håret. Känns det bättre med pumptvål så går det utmärkt att göra den själv, istället för att släpa hem en massa vatten från affären.

  Dessutom är tvål toppen för behandling av fläckar, eller för att fräscha upp illaluktande skor (slå in en tvål i en tygtrasa och lämna i skorna över natten).

  Märket Malin i Ratan (annonslänk) säljer ekologiska, svensktillverkade tvålar. En skrubbpåse att lägga tvålresterna i är också bra att ha.

  Jojobaolja och en bit fast tvål

  10. Ättika

  Ättika är precis som bikarbonat en sån där superprodukt. Inte bara till för att göra egen smörgåsgurka alltså! Vi använder det till att rengöra vattenkokaren, som sköljmedel och för att få bort lukt. Du köper det på mataffären (köp den 24-procentiga ättikan istället för ättiksspriten så slipper du bära hem onödigt vatten).

  11. Stavmixer

  Ska du bara ha en köksmaskin så är det en stavmixer du ska satsa på. Det är en ytterst mångsidig grunka som dessutom tar liten plats jämfört med andra apparater. Använd den till smoothies, soppor, havremjölk samt allt som du skulle använt en elvisp till.

  Här är det klokt att välja något annat än den billigaste varianten, det gör stor skillnad. Vi har köpt vår stavmixer begagnat, så håll utkik när du secondhandshoppar! Liknande specifikationer som denna är en bra utgångspunkt: Princess stavmixer (annonslänk)

  4 kommentarer till “11 saker med många användningsområden”

  1. Åh vilken bra lista! Jag gillar också verkligen saker som har flera användningsområden, glasburkar i alla dess former är min ultimata favorit!

  2. Mycket bra tips du fick med !
   Silikon-klämmis var helt ny för mig. Har två små kids 1 och 3 år, vore perfekt för oss !
   Å så det fina köket av en Ikea-kökspall, det ska killarna få i deras lekstuga.
   Tack för alla tips !

  3. Vi har IKEA pallen som sängbord i lägenheten på Cypern. 😃 Har kvar mina plastlådor men fick mej en funderare på de runda i glas från IKEA, smart att kunna ställa fram direkt på bordet!

  4. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK ☆223 | blombud och påskhäng | REAKTIONISTA

  Kommentarer är stängda.