Böcker om autism och ADHD

  Här är min lista på böcker om autism och ADHD som jag har läst och vill rekommendera andra att läsa. I de fall böckerna finns att köpa på Adlibris så har jag länkat med en annonslänk (vilket betyder att jag får provision på köpet om du väljer att köpa en bok genom att klicka på länken).

  Böcker om autism

  Noterar nu när jag sätter ihop den här listan att alla böcker har en egenskap gemensamt – de är skrivna av autister. Det är nog inte en slump. Jag har även läst andra böcker om autism än de som är med på listan, men har upplevt det som väldigt konstigt när de är skrivna med ett utifrånperspektiv. Min upplevelse är att det är få neurotyper som förstår på riktigt hur det är att leva med den här hjärnan.

  De här böckerna däremot, de identifierar jag mig med. Två av dem (Konsten att fejka arabiska och Trollhare) läste jag innan jag fick mina egna diagnoser. Bland mycket annat så var upplevelsen av att läsa de böckerna en bidragande faktor till att jag faktiskt tog tag i att göra en utredning – det var lite för mycket AHA-upplevelser för att det skulle vara en tillfällighet.

  Mer lästips, som inte är böcker

  • M som i underbar (fantastiska Tina Wiman bloggar om sin familj på ett mycket klokt och lärorikt sätt)
  • Funkismamma (min kompis My skriver så väldigt bra på Instagram om att vara mamma till två barn med NPF – plus att det finns länkar till en massa andra bra konton i hennes höjdpunkter)
  • Föräldrar med ASD (en handbok som Habilitering och Hälsa i Region Stockholm tagit fram)
  Böcker om autism och ADHD