Vecka 40 2020: Rapport från jakten på en vardag som funkar

  Idag är det tisdag, och på tisdagar utvärderar jag. Idag är det 2 månader sedan jag tog tjänstledigt från mitt kontorsjobb för att ge mig ut på jakt efter en vardag som funkar för mig och min familj. Det är också första gången jag skriver ett sånt här inlägg på bloggen – varför jag gör det kommer att bli tydligt senare i inlägget 😀

  Varje tisdag tar jag ett djupt andetag och en kopp te och sätter mig för att reflektera över vad det är jag håller på med. Jag noterar lite olika nyckeltal, landar igen i mina värderingar, checkar av hur det står till med livets ingredienser (sömn och mat och annat viktigt) och funderar på om det finns några små förbättringar jag kan införa. Min utvärdering är mitt sätt att hålla koll på mig själv så jag inte råkar bygga en vardag som inte funkar istället – sån vardag känns det som jag kan redan… Om du vill läsa mer om vem jag är och varför jag gör detta så finns en liten sammanfattning här: Min historia.

  Detta har hänt

  Sedan förra utvärderingen har det varit lite kämpigt. Jag har försökt upprätthålla min nya rutin, samtidigt som det har varit lite ovanligt mycket oförutsedda händelser. Jag är inte så bra på att hantera oförutsedda händelser… Det blir väldigt fort en dålig spiral av att jag väljer bort att göra sånt som jag mår bra av och sen blir lika förvånad varje gång när jag kraschar. Igår rann bägaren över när jag var på habiliteringen för att prata med en arbetsterapeut. Det blev så tydligt att jag liksom redan gör allt som går att göra för att underlätta för mig själv, och det är ju rätt tröstlöst att komma till den insikten när det inte känns som att jag klarar vardagen riktigt ändå.

  Så just nu sitter jag på ett hotellrum och skriver. Jag checkade in i går eftermiddag så att jag skulle kunna få vara i en miljö med få intryck, jobba undan lite adminjobb (så att jag kunde få känna mig kompetent på någonting) och få göra min utvärdering ifred idag eftersom det pågår vab hemma.

  Men, jag har i alla fall gjort det som jag sa att jag skulle göra förra veckan! Mitt fokus i företaget just nu är att jobba med att sälja luckor till min julkalender jag ska ha på Instagram. Jag behövde sätta en deadline för när mitt mål att kontakta 200 företag ska vara nått, och nu har jag bestämt att det är 31 oktober som gäller. Just nu betyder det att jag behöver skicka 6 säljpitchar per dag för att nå målet och det är ju överkomligt.

  Jag har varit utomhus på lunchen två dagar i rad, vilket betydde att jag fick köpa en aktie till min utdelningsportfölj. Det blev har dock bara varit 2 dagar utomhus totalt, men hey, det var ju det som var målet. Bra jobbat Carin!

  Jag säljer ju numera lagning av kläder också, och jag där har jag både fått och levererat till min första kund. Som var min man. Brodera fick jag inte, men jag fick fixa till hans jeans som det gått hål på och det är inte fy skam det heller.

  På tal om saker jag säljer så kan du nu också köpa ett prova på-tillfälle med coaching i butiken. Det är inte livscoaching det handlar om, men däremot råd, tips och trix på hur du kan hitta en hållbar takt i din vardag. Det är jag nämligen expert på. I teorin. Vardagen har ju en tendens att strula till det ändå, men det är lättare att hantera med lite bra rutiner på plats.

  Det har varit löning, och därmed betala räkningar-dag, vilket är en spännande upplevelse nu när jag inte har någon direkt inkomst. Jag får liksom fylla i alla siffror i Excelarket och sedan skriva en summa på raden ”Tillskott från sparande” tills allt går ihop. Som utlovat har jag också skrivit om det faktiska sifforna på min Patreonsida, exklusivt för du som följer mig där.

  Inkomstkällor

  Just nu tjänar jag pengar på följande sätt:

  • 1 frilansuppdrag
  • Annonser och annonslänkar här på hemsidan (t ex en sån här: Vimla, där jag har mitt mycket prisvärda mobilabonnemang)
  • Lagning av kläder
  • Lite andra köp i webbutiken

  Veckans utvärdering

  Det var inte riktigt med en superpepp känsla jag gick in med i utvärderingen idag. Men det är också det som är så bra med att göra detta varje vecka. Jag har en strukturerad agenda som jag följer, vilket hjälper mig att få ordning på vad det är som skaver egentligen.

  Just nu är det egentligen själva kroppen som spökar mest. Jag har ont i axlarna och i huvudet. Jag har migränkänningar som yttrar sig i flimmer framför ögonen, vilket är ungefär lika kul som det låter. Jag har dålig ork, dåligt tålamod och dåligt humör. Samtidigt har jag en förväntning på mig själv att upprätthålla min rutin och sköta de familjesysslor som jag har tagit ansvar för. När jag inte lyckas med det blir jag ledsen och besviken på mig själv. Och då hämtar jag tröst i att äta socker, för det är en copingmetod jag har. Och mycket socker är ju som vi alla vet väldigt bra för både humör och ork, för att inte tala om tänderna…

  Allt det stressiga blir alltså sina egna stressfaktorer till slut. Jag väljer bort yogan för att det blir konstiga morgnar och barnen är sjuka. Jag har ont i axlarna för att jag väljer bort yogan. Jag är på dåligt humör för att jag har ont. Jag håller inte min arbetsmiljö trevlig för att jag inte orkar. Jag är på dåligt humör för att min lugna plats inte känns speciellt lugn. Jag har kort tålamod för att jag väljer bort träningen. Jag har dålig ork för att jag äter en massa socker. Jag äter en massa socker för att jag är trött och är på dåligt humör. Jag får helt enkelt ta tag i någon ände av detta och försöka nysta upp trasslet som har blivit.

  Veckans förbättringar

  1. Prioritera de himla 10 minuterna yoga för axlarna som jag behöver göra varje dag
  2. Be om mer hjälp med vardagssysslorna om jag behöver
  3. Införa en belöning för mig själv om jag håller godiset till lördagar och bara dricker vatten och te
  4. Börja dagen med att stå i 2 minuter på altanen och andas utomhusluft
  5. Återställa mitt kontor till en trevlig plats att vara på istället för ett rum som är mitt i någon sorts ommöbleringsprojekt
  6. Börja göra mina videor på Youtube kortare och istället skriva ett sånt här inlägg för att utveckla – för att vem orkar kolla på 15 minuter av detaljerad information om mitt liv? Det är lättare att skriva än att göra video dessutom.

  Det blev ganska många förbättringar. Egentligen brukar jag vilja hålla det till max tre stycken, men jag tror att jag behöver försöka göra alla dessa för att liksom komma lite på banan igen orkmässigt. Det visar sig nästa vecka om jag tänker rätt!

  Veckans tips från butiken

  2 kommentarer till “Vecka 40 2020: Rapport från jakten på en vardag som funkar”

  1. Wivianne Grapenholt

   Hej! Om du fortfarande behöver idéer till adventskalendern. Jag kom jag att tänka på alla välgörenhetsorganisationer med tex: en säker förlossning, ett fadderbarn… Känns som det mest hållbara jag kan komma på.
   Och så vill jag fråga om lite detaljer angående coachningen: hur länge / mycket, hur (över mail, telefon, videosamtal eller irl)?
   / Wivi

   1. Wivianne Grapenholt

    🙈 glöm frågan angående coachningen såg beskrivningen nu..😅

  Kommentarer är stängda.