Vecka 42 2020: Rapport från jakten på en vardag som funkar

  Utvärdering på en onsdag denna veckan, igår valde jag att träffa en riktig fysisk person istället vilket känns som helt rätt val. Gissa hur många dagar det tog innan någon blev sjuk igen? Två. I onsdags förra veckan var det min man som plötsligt hade ont i halsen, så vi har fått göra det bästa av den situationen. Som tur är hade jag lite förvarning, så jag hade redan kvällen innan tänkt ut ett plan.

  Vanligtvis är det min man som både lämnar och hämtar på förskolan, för det är en situation som är ganska svår för mig att hantera. Men nu har jag fått göra det, och det har gått helt OK ändå. Det är lättare nu när barnen är lite större och inte varenda steg måste vara en kamp, även om det fortfarande är kämpigt för min hjärna att hålla rätt på både mina ungar och alla andra barn som vill prata med antingen mig eller barnen.

  Carin H Brander

  Jag har tagit tjänstledigt från mitt kontorsjobb för att försöka bygga upp en vardag som funkar bättre för mig och min familj. Varje tisdag tar jag ett djupt andetag och en kopp te, och sätter mig för att reflektera över vad det är jag håller på med. Jag noterar lite olika nyckeltal, landar igen i mina värderingar, checkar av hur det står till med livets ingredienser (sömn och mat och annat viktigt) och funderar på om det finns några små förbättringar jag kan införa. Min utvärdering är mitt sätt att hålla koll på mig själv så jag inte råkar bygga en vardag som inte funkar istället – sån vardag känns det som jag kan redan… Om du vill läsa mer om vem jag är och varför jag gör detta så finns en liten sammanfattning här: Min historia.

  Detta har hänt

  Förra veckan valde jag tre förbättringar, varav en egentligen bara var en regel som inte är så mycket att följa upp. Såhär har det gått med de två andra:

  Fimpa arbetstiderna

  Att sluta fokusera på klockslag har varit skönt. Livet är lite häjkon bäjkon ju och jag tror inte att det kommer ändras på ganska länge. Det är bra att känna att det är OK att jobba lite när det dyker upp en lucka, oavsett när på dygnet det är. Detta kommer jag att fortsätta med. Jag använder Toggl Track för att hålla koll på hur mycket och med vad jag jobbar, så jag kommer kunna se direkt om det blir för mycket. Fast just nu är det inte större risk för det, det finns helt enkelt inte så mycket tillgänglig tid på dygnet.

  Godisätande bara på lördagar

  Sedan jag valde att fokusera bara på detta och inte på andra vanor jag har tappat så har det gått mycket bättre. I söndags hade jag en kämpig kväll där det lättaste sättet att hitta lite tröst var i lådan med glassbåtar, men annars har jag gjort andra val. Det märks direkt också på min ork och humör när det inte är ständig berg- och dalbana med blodsockret.

  Annat som hänt

  Jag har fått en himla fart i säljandet av luckor i julkalendern. Deadlinen jag satte upp närmar sig och jag jobbar ju alltid bäst under press, så nu är det bra rull. Det bästa med det här projektet är att jag har börjat hitta så himla många grymma verksamheter som har värderingar som rimmar med mina – jag kommer att ha koll på var jag kan köpa precis allt vi kan tänkas behöva sen.

  Jag har fyllt på informationen här på hemsidan med en sida om vad jag erbjuder för tjänster till ideella föreningar och förbund – det är typ min favoritsort på kunder, för det känns verkligen som att jag kan bidra på riktigt där. Just nu kör jag också halva priset på en översyn av struktur och kommunikation på föreningens hemsida, klart prisvärd grej som kan göra stor skillnad i rekrytering av nya medlemmar.

  Det har blivit lite mer rörelse på uppdragsfronten. Det har börjat komma lite mer förfrågningar – mest teknik och webb. Det är extra kul att det främst kommer ifrån mitt nätverk på sociala medier, det känns som ett kvitto på att jag tänker rätt där. Min teori är att om jag fortsätter berätta på mitt sätt, om vem jag är och vad jag kan, så kommer min typ av kunder att hitta mig till slut.

  Inkomstkällor

  Just kommer det pengar från:

  • 1 frilansuppdrag
  • Annonser och annonslänkar här på hemsidan (som t ex denna till Filur Namnlappar där vi köper märklappar till barnens kläder)
  • Patreon

  Veckans utvärdering

  Det är ett helt gäng grejer som är knas just nu faktiskt. Jag har tappat en hel del vanor. Det är svårare och svårare att följa min dagliga rutin. Jag upplever att det är svårt att hålla energin upp hela arbetsdagen, så jag hinner inte riktigt med allt jag vill eftersom jag behöver vila. Det har känts såhär ett tag, så idag tog jag mig tiden att gräva ned mig mer i vad det är som faktiskt pågår i mitt huvud. Ett verktyg som är väldigt nyttigt när det är såhär diffusa problem är 5 varför – börja i en ändå och fråga ”varför?” tills man börjar närma sig det som egentligen är problemet. Idag såg det ut ungefär såhär för mig:

  När det blir eftermiddag tappar jag sugen. Istället för att göra det som står i min rutin blir jag sittande i soffan.

  Varför? Jag vill inte göra de där grejerna, helt enkelt. Det är jobbigt att komma igång med att träna och tvätta, för det känns inte kul. Jag vill hellre jobba med som jag hållit på med på morgonen eller vila.

  Varför? För att jag har ADHD 😂 Eller, egentligen ska det inte vara någon skrattemoji där, för det är ju faktiskt därför på riktigt. För att min hjärna är jättedålig på att göra något annat än vad den har bestämt sig för att fokusera på.

  Varför jag har ADHD? Det får du fråga någon annan om. Men det finns andra saker att jobba vidare på här – det är intressant att fördjupa mig hur jag resonerar i situationen. Konversationen med mig själv blir ungefär såhär: ”Jahopp, nu är klockan 13, nu är det meningen att jag ska träna och tvätta. Men uuugh det känns ju jättejobbigt. Det vill jag inte alls göra. Jag vill jobba istället. Fast det ska jag ju inte. Om jag inte tränar nu kommer jag må dåligt sen. Fast jag vill inte. Nä nu vet jag inte alls hur jag ska göra och snart kommer barnen hem och då kommer jag inte ha hunnit med allt som jag vill och dagarna är för korta och uääh det är för mycket och nu skiter jag i det och gör ingenting istället för det är faktiskt viktigt att vila så jag inte kraschar men fy vilken lat människa jag är som inte bara kan rycka upp mig och göra det som behövs urk jag är sämst”.

  Eeeh ja. Sådär är det i min hjärna nästan jämt. Det går inte att göra något åt. Men det jag kan göra är att prova om det finns andra sätt att göra saker på. Kanske är jag fel ute med att ha en rutin där allt ska ske på ett visst klockslag? Jag har trott att jag behöver det för att kunna automatisera, men man ska alltid ifrågasätta sig själv. Jag är trots allt inte en maskin som fungerar likadant varje dag.

  Veckans förbättring

  Så, jag ska testa en ny grej för att se om jag kan få bukt med detta. För det är faktiskt inte jättekul att spendera eftermiddagarna med att känna mig kass hur jag än gör. Min plan är att jag ska ersätta rutinen med en checklista, som jag kan beta av i vilken ordning jag vill. Det känns spontant som en bra grej att kunna anpassa aktiviteterna efter hur energin får under dagen. Men, det finns en risk att det istället blir mer påfrestande kognitivt att behöva bestämma när jag ska göra vilken sak istället för att göra samma varje dag. Jag får prova helt enkelt. Det går alltid att byta tillbaka. Det blir den enda förbättringen den här veckan.

  Veckans tips från butiken