Vecka 44: Får panik på alla saker

  Det är tisdag, och därmed utvärderingsdags igen! Idag sitter jag i mitt vilorum/krypin på kontoret. Jag har dragit för draperierna och låtsas för en stund att den här lilla vrån på kanske 6 m² är det enda jag behöver bry mig om.

  Den här veckan har varit en berg- och dalbana, både känslomässigt och orkmässigt. Jag har poppat musik och dansat fuldans, jag har njutit av att få en stund själv med varje barn när vi varit på deras aktiviteter, jag har glatts åt att det kanske kommer bli en jul tillsammans med min mamma trots covid. Och jag har gråtit över alltings jävlighet, haft panik över livets alla måsten och haft jättejätteont i kroppen. En vanlig vecka, liksom.

  Jag har tagit tjänstledigt från mitt kontorsjobb för att försöka bygga upp en vardag som funkar bättre för mig och min familj. Varje tisdag tar jag ett djupt andetag och en kopp te, och sätter mig för att reflektera över vad det är jag håller på med. Jag noterar lite olika nyckeltal, landar igen i mina värderingar, checkar av hur det står till med livets ingredienser (sömn och mat och annat viktigt) och funderar på om det finns några små förbättringar jag kan införa. Min utvärdering är mitt sätt att hålla koll på mig själv så jag inte råkar bygga en vardag som inte funkar istället – sån vardag känns det som jag kan redan… Om du vill läsa mer om vem jag är och varför jag gör detta så finns en liten sammanfattning här: Min historia.

  Detta har hänt

  Förra veckan berättade jag om att jag börjar tycka om mig själv igen. Det är verkligen en tydligt skifte som blivit i min självbild det här året, att jag inte längre låter vare sig mig själv eller någon annan trycka ned mig. Jag mår fortfarande dåligt, men det är en annan form av dåligt. Det har skiftat från ”jag är så kass som inte klarar något” till ”vad är det för samhälle vi lever i egentligen som ställer de här höga kraven?” och ”det är sorgligt att jag inte kan göra allt jag vill”. Numera är det ilska och sorg jag känner, inte otillräcklighet. Och let me tell you, det känns väldigt mycket mer hälsosamt.

  Röda utslag i ansiktet

  Jag skulle ta tag i det här med att jag verkar ha fått något som kallas perioral dermatit, och där har jag gjort som jag sa att jag skulle och smörjt med en kräm som någon rekommenderade på internet. Det har inte hjälpt sådär jättemycket… Det är en väldigt skön kräm och den hjälper i stunden mot kliandet, men utslagen i sig verkar inte direkt ha blivit bättre. Så nu brottas jag lite med om det kanske är värt att åka till doktorn ändå och be att få något på recept. Vanligtvis drar jag mig in i det sista för att ha mer kontakt med vården än absolut nödvändigt, för jag blir så otroligt trött av hela situationen som är vårdbesök. Men kanske blir det inte lika illa när det är ett konkret fysiskt problem jag söker för?

  Projekt möblera på om på kontoret

  Det var två konkreta saker jag valde förra veckan kring kontoret. Tanken med det var att jag skulle få känna att jag bockade av några små konkreta steg mot en bättre arbetsmiljö. Men så blev det inte, för jag har inte gjort någon av de två sakerna – men däremot en hel massa annat.

  Jag har nämligen haft väldigt mycket värk i kroppen den här veckan. Det är rätt jobbigt för mig att hålla upp huvudet utan stöd, och efter ett tag får jag ont i nacke och axlar. (Ja, jag har insett nu att det är något jag borde kolla upp). Samtidigt är mycket av det jag jobbar med beroende av att jag har tillgång till min stationära dator, med stora skärmar och bra prestanda. Vilket gör att jag ibland blir hindrad från att göra vissa arbetsguppgifter helt enkelt för att jag inte klarar att sitta på stolen vid datorn.

  Men – icke nu längre! Jag lackade nämligen ur och igår kväll löste jag det problemet tillsammans med min man. Det vill säga, jag berättade hur det skulle vara och han fick skruva medan jag satt i en fåtölj med värmekudde på axlarna. Och nu har jag ett helt nytt skrivbord på hjul, med skärmarna monterade på svängbara armar som går att flytta och vinkla precis som jag vill. Det kommer innebära att jag i stort sett kan ligga ned och jobba om det skulle vara det som känns bekvämast. En bonus är att jag kan flytta runt i rummet och till exempel kunna få bättre ljus för videomöten genom att ställa bordet vid ett fönster.

  Idag på morgonen gjorde jag också ett ryck med att rensa lite i den stora skräphögen som blev när vi tog bort garderoben. Jag gav mig själv tillåtelse att fylla en plastpåse med skräp utan att känna att det behövde tas hand om på ett mer hållbart sätt. Jag fyllde två papperskassar med saker som får åka till Myrorna. Och jag lade ut fyra annonser på Tradera med gamla teknikprylar. Mycket bra dagsverke.

  Julkalendern

  Helt plötsligt tog oktober slut och det börjar närma sig på riktigt att dra igång Carins hållbara julkalender på instagram. Jag är inte riktigt vid målet att ha kontaktat 200 verksamheter den 31 oktober, så det ska jag ta tag i nu de kommande dagarna. När den deadlinen väl har passerat så är planen att skifta fokus till att marknadsföra och se till att så många som möjligt vet om att den snart kommer och att den kommer bli awesome. Jag vill verkligen att företagen som är med ska känna att de får den uppmärksamhet de förtjänar!

  Lagning av kläder

  Jag har haft en till lagningsbeställning som nu är klar och ska skickas tillbaka. Det var en söm i ett par byxor som gått upp, så tyvärr inget fint broderi utan mer sy en ny starkare söm. Men det är ju också att förlänga livet på kläder, så jag är glad ändå! Har du något som behöver lagas? Beställ i butiken!

  Flera frilansförfrågningar

  Det börjar bli en liten ström med möjligheter till frilansuppdrag som droppar in. Jag har några möten bokade och lite trådar igång, men inget som är påskrivet och klart än. Allting är roliga kunder så det känns riktigt kul!

  Inkomstkällor

  Samma lika även denna vecka när det gäller var pengarna kommer ifrån:

  • 1 frilansuppdrag
  • Annonser och annonslänkar här på hemsidan (som t ex denna till Mathem, som precis släppt ännu ett sätt att minska matsvinnet: ”kort datum-kasse”)
  • Patreon

  Veckans utvärdering

  Idag var det genomgående temat på utväderingen att jag är så frustrerad över allt jag inte hinner och orkar. Så fort det känns som att jag har koll på läget dyker det upp nya bränder att släcka. Det är en sån där sak som är rätt kass med att ha så dåligt arbetsminne som jag har: jag glömmer hela tiden bort saker som behöver göras, så när jag blir påmind om dem så känns det som att det är en helt ny grej till listan. Varje enskild grej genererar många reaktioner av typen ”Aaaah, det här är en helt ny jobbig sak jag måste hantera”. Följt av ”ojsan, hehe, det visste jag ju egentligen, vad kass jag är som glömde bort det”.

  Mest är jag frustrerad över att prylarna vinner över oss. Det är alltid stökigt överallt. Och så är det ju i hem där det bor små barn, men i vårt fall så är det så mycket som beror på att vi dels har för mycket saker, och dels har en hel del grejer som inte ens har någon tilldelad plats. Jag kommer aldrig ikapp med att rensa och det gör mig galen. Det är inte brist på kunskap, vi vet mycket väl hur man rensar. Jag kan allt om Konmari och minimalism, jag har inget som helst motstånd mot att göra mig av med saker, men det är för jobbigt med själva utförandet. Jag får ont i både kropp och hjärna av att försöka.

  Vi har ett pågående projekt som kommer skapa mer ordning, men det är svårt att komma framåt med det för att att det dyker upp annat hela tiden. Men när vi väl får ordning på rummet som idag är lekrum/släng in allt här och stäng dörren, då kommer vi ha ännu ett till rum som är lättstädat och har ett lugnare intryck.

  Veckans förbättringar

  Den här veckan väljer jag tre saker som jag hoppas ska hjälpa mig att bli lite lugnare:

  • Åka en vända till Myrorna och två kassar
  • Låta telefonen ligga i ett annat rum än kontoret fram till kl 14 på dagarna, så att jag kanske kan lura mig själv att rensa istället för att kolla sociala medier när jag behöver en paus
  • Se till att göra de uppgifter jag har tagit på mig i lekrumsprojektet så att vi kan komma framåt där

  Veckans tips i butiken