Vecka 45: Jag har hittat min hållbara takt

  Idag utvärderar jag igen, placerad bekvämt i fåtöljen med min nya flyttbara arbetsplats. Jag har börjat morgonen med en promenad, tittat på höstlöven och lyssnat på Björn Natthiko Lindeblads sommarprat.

  Den senaste veckan är nog den mest händelserika hittills sedan jag påbörjade jakten på en vardag som funkar. Jag har varit på konferens med mig själv, sovit borta två nätter och funderat på livet. Det var synnerligen nyttigt och något jag tror att jag ska göra åtminstone någon gång i kvartalet. Under de två dagarna jag var borta fick vi också nya lokala restriktioner här i Stockholm, vilka innebär att vi ska hålla oss borta från andra så mycket det bara går. Ingen jätteskillnad mot hur jag vanligen lever mitt liv, den största förändringen är att mina cheerleadingträningar är inställda. Och att mitt man jobbar hemifrån igen, men den här gången har vi sett till att våra arbetsplatser är så långt ifrån varandra som möjligt så vi inte går på varandra.

  Carin H Brander

  Jag har tagit tjänstledigt från mitt kontorsjobb för att försöka bygga upp en vardag som funkar bättre för mig och min familj. Varje tisdag tar jag ett djupt andetag och en kopp te, och sätter mig för att reflektera över vad det är jag håller på med. Jag noterar lite olika nyckeltal, landar igen i mina värderingar, checkar av hur det står till med livets ingredienser (sömn och mat och annat viktigt) och funderar på om det finns några små förbättringar jag kan införa. Min utvärdering är mitt sätt att hålla koll på mig själv så jag inte råkar bygga en vardag som inte funkar istället – sån vardag känns det som jag kan redan… Om du vill läsa mer om vem jag är och varför jag gör detta så finns en liten sammanfattning här: Min historia.

  Detta har hänt

  Förra veckan var mitt största problem alla prylar vi har överallt. Jag skulle bland annat åka till Myrorna med lite saker som vi rensat ut, men jag hann inte det innan restriktionerna kom. De får vackert stanna kvar hemma ett tag till alltså. Eftersom jag var borta några dagar har det inte känts lika jobbigt med sakerna den här veckan. Och nu när jag dessutom sitter mer i min fåtölj i TV-rummet än på kontoret är det inte lika störande med prylhögen. Det är annat som känns viktigare nu.

  Ett nytt uppdrag

  Veckans höjdpunkt är detta: jag har fått ett nytt konsultuppdrag som ska bli så jäkla kul. Det är en grej som ligger rätt nära det som jag jobbade med förut, fast bara typ den roligaste delen. Vi börjar redan denna veckan, och förhoppningsvis trivs vi med varandra så att jag kan få ha kvar uppdraget ett tag. Grädden på moset är att det är den typen av uppdrag där jag kan ta vettigt betalt också. Plötsligt behöver jag alltså inte alls oroa mig för ekonomin på samma sätt.

  Hoppat av studierna

  Jag har ju läst en kurs på halvfart, men nu har jag insett att jag inte kommer fixa att fortsätta med det. Det har stressat mig en hel del att examinationen närmar sig, jag är rätt ovan med att behöva plugga på det sättet. Eftersom det ändå varit krångel med CSN och jag inte fått något studiemedel utbetalt än så har jag valt att hoppa av.

  Det blir ingen julkalender

  I och med det nya uppdragt kommer jag inte heller ha tid med julkalendern som jag tänkte ha på Instagram. Det känns ärligt talat rätt skönt. Jag har lärt mig mycket av den processen och jag är glad att jag gjorde det, men det har också hjälpt mig att komma till insikten att jag inte vill jobba med influencerskap på det sättet. Jag älskar sociala medier och kommer alltid hänga där, men det passar inte med min personlighet att jaga siffror och samarbeten. Det finns andra som gör det mycket bättre än vad jag gör, jag lyfter hellre fram dem.

  En ny lagningskund

  Ett lagningsprojekt ligger och väntar på mig, en jacka som behöver förstärkas. Att ha lagning av kläder som ett side hustle känns det definitivt som att jag vill fortsätta med, det ligger verkligen i linje med mina värderingar och gör mig glad i själen. Och det skadar ju inte heller att kunna jobba i TV-soffan.

  Några insikter

  På min lilla konferens hade jag mer tid än vanligt att tänka, och det blev en hel del nya insikter som jag tar med mig in i framtiden. Bland annat utmanade jag min inneboende prestationsprinsessa ännu mer, och inser att jag fortfarande fastnar väldigt lätt i att vilja göra saker bara för att jag har sagt att jag ska göra det – oavsett om det är vettigt eller inte.Det blev väldigt tydligt just med julkalendern, där jag hakade upp mig på den där siffran att jag skulle ta kontakt med en massa företag. När jag sedan inte hann det, så var min första instinkt att kötta på ändå för att nå målet. Men det är ju inte en hållbar takt! Det är faktiskt den totala motsatsen till en hållbar takt. Att jobba mer än jag orkar för att nå en påhittad siffra som jag kastat ur mig vid något tillfälle är inte alls så jag vill jobba.

  Ett annat beteende jag noterar hos mig själv är att jag fortfarande har dåligt samvete när jag inte gör något som är direkt produktivt. Vilket är totalt ologiskt, eftersom hela syftet är att jobba precis så mycket som behövs och lägga resten av tiden på vettigare grejer. Hela tanken är ju att mina dagar ska vara fyllda av sånt som jag mår bra av, och att jag ska få betalt för några av de sakerna. Men ändå skaver det fortfarande att bara slappa, ibland så mycket att jag liksom fastnar i att jag ”borde” göra något vettigare men inte kommer på vad och så gör jag ingenting istället.

  Inkomstkällor

  Tjoho, äntligen får jag skriva följande: just nu kommer pengarna ifrån

  • 2 löpande uppdrag
  • Annonser och annonslänkar på bloggen
  • Lagning av kläder
  • Sålt 4 saker på Tradera
  • Patreon

  Veckans utvärdering

  Utvärderingen den här veckan blev mest ett konstaterande att det rullar på som det ska. Det är ingenting som direkt skaver just nu, vilket fick mig att fundera på om jag har kommit till en punkt där jag kan börja utvärdera mer sällan. För även om utvärdering är det viktigaste vi kan göra, så finns det ingen direkt anledning att lägga så mycket tid som jag gör på att försöka hitta på saker att förändra när det inte behövs. Speciellt tänker jag på Youtube, där jag skulle kunna göra andra typer av videor om jag inte gjorde utvärderingsvideorna varje vecka.

  Jag börjar liksom landa i vad jag håller på med nu. Det är inte längre fråga om en uppstart, utan det känns mer och mer som att jag hittat min hållbara takt där saker kan få tuffa på som det gör utan att jag behöver ändra speciellt mycket.

  Veckans förbättringar

  Den här veckan väljer jag att ändra på en enda sak: Jag ska börja utvärdera varannan vecka istället för varje.

  Veckans tips i butiken