Vecka 47: Kan umgås med folk igen

  Det är två veckor sedan jag utvärderade senast, men det känns mycket längre? Inte på ett dåligt vis, bara på ett ”oj jag minns knappt förra gången”-vis. Idag sitter jag i TV-rummet tillsammans med två hostiga barn och skriver detta. De var hemma hela förra veckan och det kommer nog vara så ett tag till, för nu är hela familjen hostig och hes.

  Men till skillnad från i våras när jag hade panik över att aldrig få vara själv, så känns det helt OK – till och med ganska mysigt – att ha hela familjen hemma. Det är ju egentligen det jag drömmer om, att kunna ha dem nära så mycket som möjligt. När jag fick mina diagnoser och lärde mig mer om mina funktionsnedsättningar var det den största sorgen, att bilden jag hade av ett hus fullt av folk och en stor familj skulle behöva justeras.

  Men ju mer vi hittar vad som funkar, desto mer känns det som att jag kanske inte behöver sitta ensam i total tystnad resten av livet. Jag kommer alltid behöva kunna gå undan om det blir för mycket, men det är ju inte samma sak. Det är en trösterik insikt.

  Jag har tagit tjänstledigt från mitt kontorsjobb för att försöka bygga upp en vardag som funkar bättre för mig och min familj. Varje tisdag tar jag ett djupt andetag och en kopp te, och sätter mig för att reflektera över vad det är jag håller på med. Jag noterar lite olika nyckeltal, landar igen i mina värderingar, checkar av hur det står till med livets ingredienser (sömn och mat och annat viktigt) och funderar på om det finns några små förbättringar jag kan införa. Min utvärdering är mitt sätt att hålla koll på mig själv så jag inte råkar bygga en vardag som inte funkar istället – sån vardag känns det som jag kan redan… Om du vill läsa mer om vem jag är och varför jag gör detta så finns en liten sammanfattning här: Min historia.

  Detta har hänt

  Förra gången bestämde jag mig för att börja utvärdera varannan vecka, istället för varje. Det har gett mig lite mer tid som jag har lagt på andra saker – dock mest vab än så länge. Jag är nöjd med det beslutet och kommer fortsätta så. Det känns verkligen som att så mycket fallit på plats och att utvärderingen mer handlar om att se till att jag håller den hållbara takt som jag hittat.

  Slutat ta min medicin

  Jag har funderat rätt länge på om jag verkligen behöver äta medicin för min ADHD. När jag fick den utskriven, för typ ett år sedan, såg ju livet rätt annorlunda ut. Då kändes det som att varje dag var en kamp för att orka med vardagen, och medicinen hjälpte mig fokusera på det som jag behövde göra. Men det var också på bekostnad av många saker som jag gillar med mig själv, speciellt min kreativitet och mitt glada humör.

  Så nu de senaste veckorna har jag struntat i att ta den, och jag tycker faktiskt bättre om Carin utan medicin. Speciellt eftersom mina autistiska drag blir lite överkörda av ADHDn – jag är inte lika intryckskänslig när jag är utan medicinen. Just nu känns det mycket vettigare att anpassa vardagen utifrån mina förutsättningar, istället för att tvinga in mig själv i en ”normal” vardag och behöva ta medicin för att klara av det.

  Jag har också äntligen fullständigt trappat ned den antidepressiva medicin som jag ätit så länge trots att jag inte är deprimerad. Och what do you know, jag mår bättre utan den. Vilken fullständig överraskning. Det är ju inte som att jag sagt det på varje läkarbesök i flera år…

  Ännu ett uppdrag

  Förutom mina två löpande frilansuppdrag har jag också nu en punktinsats jag jobbar med: en helt vanlig hemsida. Det är fruktansvärt skönt med ett sånt uppdrag efter alla år av att ha jobbat med stora, krångliga webbplatser. Det är inte en massa konstiga integrationer, inget team som behöver samordnas, inga beroenden, ingen politik. Bara en hemsida med information och på sikt kanske en webshop och lite sånt.

  Studiecirkeln har börjat

  För någon månad sen pratade jag lite grann om att jag kanske skulle hålla en studiecirkel om programmering. Det skulle jag, visade det sig, och nu har den börjat. Jag tror att det kommer bli svinkul! Och jag leker redan med tanken att köra liknande kurser i framtiden, men för en annan målgrupp: det hade varit så kul att få lära ut grunderna i programmering till folk som ska samarbeta med programmerare – de som jobbar med verksamhetsutveckling eller sälj till exempel. Det ska jag fnula mer på!

  Översyn av matkostnader

  Det börjar verkligen bli dags att på riktigt ta tag i den andra delen av att slippa förvärvsarbeta: minska på kostnaderna så mycket det bara går. Nu i november så har vi bestämt oss för att följa upp våra matkostnader noggrannt, för att sen se om det finns några enkla justeringar vi kan göra för att få ned dem ännu mer. Därför sitter jag och skriver in varenda vara vi köper i ett excelark, och förhoppningsvis blir det lite bra data där som vi kan använda.

  Inkomstkällor

  Just nu kommer det pengar ifrån:

  • 2 löpande uppdrag
  • 1 kortare uppdrag
  • Arvode för studiecirkeln
  • Patreon

  Veckans utvärdering

  När jag utvärderar brukar jag tänka utifrån mina 5 grundläggande värderingar, och såhär gick tankarna den här gången:

  Självbestämmande

  Det är otroligt viktigt för mig att känna att jag har makten över mig själv, och på den här punkten har det känts så himla rätt ända sedan jag tog beslutet att ta tjänstledigt. Även om det såklart finns andra saker som sätter ramarna för vad jag kan och inte kan göra så är det otroligt befriande att jobbet inte längre är en sådan sak. Jag kommer på mig själv fortfarande ibland med att öppna mailkorgen flera gånger om dagen och förvänta mig att den ska vara full av andra människor som behöver att jag gör saker, men så är det ju inte längre. Ibland, såklart, men på en ytterst rimlig nivå.

  Gemenskap

  Det är inte jättelätt med gemenskap mitt i brinnande pandemi, det är det inte. Men jag har å andra sidan rätt låga krav på den här fronten. Får jag bara ha min familj och typ några ställen till som uppskattar mig så är jag rätt nöjd. Och just nu känns det ganska lagom, utifrån de förutsättningar som finns. Mina jobbuppdrag och studiecirkeln ger mig precis lagom prat med folk utanför familjen i veckorna. Jag har Sustainable Influencers, där jag sitter i styrelsen. Ibland skriver jag lite med någon kompis, och ibland pratar jag på sociala medier med folk jag inte känner.

  Hållbarhet

  Världens bredaste rubrik. Hållbarhet för mig handlar inte bara om planeten, det handlar om snällhet och respekt. För miljön, för varandra, för oss själva. Det här är en sån där punkt där jag aldrig kommer vara helt nöjd, men det är jag fullkomligt medveten om. På plussidan just idag står att vi har börjat laga mer mat från grunden, att min mentala hälsa blir bättre för varje dag, och att vi tänker mycket på att konsumera medvetet.

  Under rubriken ”sånt jag vill ändra på i närtid” så börjar jag märka av i kroppen att jag har tappat mycket av min träningsrutin. Jag önskar att jag hade för vana att vara mer utomhus. Vi skulle kunna köpa mindre hämtmat. Och vi borde lägga mer tid på att förvalta våra ägodelar.

  I ett större perspektiv är jag lika förbannad som vanligt på världen och känner mig otillräcklig som inte står på barrikaderna och skriker om alla orättvisor. Men det hjälper inte direkt någon att jag mår dåligt över allt jag inte orkar, så jag försöker att låta bli att skämmas.

  Lärande

  I mitt livslånga lärande håller jag just nu på med att: lära mig om min nya kund och deras verksamhetsområde, bli bekvämare i programmet Adobe XD, läsa en bok om intuitivt ätande och titta på nya säsongen av The Crown. Det känns som en hälsosam dos av ny kunskap.

  Utbildning

  Man får ju inte bara lära sig, man måste lära ut också. Annars stannar ju kunskapsflödet, och det är inte speciellt rättvist. Just nu är jag ju ledare för en studiecirkel om programmering, så jag har så att säga mitt på det torra. Det hade varit fint att kunna lägga mer tid på sociala medier, men jag vet inte riktigt var jag skulle ta den tiden ifrån just nu, utan att sabba min hållbara takt.

  Tillräckligt av allt?

  Min målbild som jag strävar efter är att ha tillräckligt av allt, och inte speciellt mycket mer än så. Just nu känns livet ganska balanserat, förutom det där med träningen och utomhuset då. Det är för mycket vara stilla, för mycket teknik och för mycket vara inomhus.

  Veckans förbättringar

  Jag väljer två saker att ändra på den här veckan: införa dagliga promenader och att lägga mig till med en liten kvällsrutin där jag yogar en skvätt och sitter med min bullet journal. När jag har 7 dagar i sträck där jag gått på en promenad ger jag mig i belöning att få köpa en aktie till min utdelningsportfölj.

  Veckans tips i butiken