Vecka 49: För mycket frihet och för mycket mat

  December redan, och snart ett år sedan jag gick hem från kontorsjobbet för sista gången? Det känns både som att det var igår och som att det var flera år sedan. 2020 kommer inte direkt vara ett sånt där år då man inte riktigt minns vad man gjorde.

  Sjukstugan här hemma är över för den här gången. Två och en halv veckas vabbande blev det, och det känns smått absurt att det är tyst i huset idag. Och det känns ännu mer absurt att varje gång jag går ut från kontoret ser det ut som när jag lämnade det. Behöver liksom inte stålsätta mig för ett nytt kaos varje gång jag öppnar dörren.

  Jag har tagit tjänstledigt från mitt kontorsjobb för att försöka bygga upp en vardag som funkar bättre för mig och min familj. Varje tisdag tar jag ett djupt andetag och en kopp te, och sätter mig för att reflektera över vad det är jag håller på med. Jag noterar lite olika nyckeltal, landar igen i mina värderingar, checkar av hur det står till med livets ingredienser (sömn och mat och annat viktigt) och funderar på om det finns några små förbättringar jag kan införa. Min utvärdering är mitt sätt att hålla koll på mig själv så jag inte råkar bygga en vardag som inte funkar istället – sån vardag känns det som jag kan redan… Om du vill läsa mer om vem jag är och varför jag gör detta så finns en liten sammanfattning här: Min historia.

  Detta har hänt

  Låt oss börja med att konstatera att de två förbättringarna jag valde förra gången inte blev något med. Det är för svårt att ändra på vanor under det undantagstillstånd som långvarig vab är. Så kan det vara, det är inte ens något konstigt med det. Däremot har det hänt en massa andra roliga saker:

  Kvällskurs

  Jag har lanserat min kvällskurs ”Hitta din hållbara takt”! Det kommer att bli 5 träffar per kursomgång, där vi träffas i liten grupp och tillsammans blir mer medvetna om hur vi tillbringar vår tid. Planen är att ge mycket plats för samtal, samtidigt som jag kommer guida gruppen utifrån de kunskaper och verktyg som jag har. Längtar otroligt mycket tills det drar igång!

  Affärsutvecklat

  Jag har funderat ännu mer på hur jag vill jobba och med vad. I slutändan landade jag i att jag behövde sätta upp ett realistiskt mål för inkomstfördelningen i företaget. Så det har jag gjort, och det blev såhär:

  Jag ska lägga mycket krut på att få igång ett koncept för kurser i grupp, för det känns som det absolut roligaste jag skulle kunna göra just nu. Det är en sån fantastisk kraft när en grupp människor kommer tillsammans och delar erfarenhet och kunskap med varandra. Jag vet också att jag har mycket att bidra med i ett sånt sammanhang.

  Förlängt frilansuppdrag

  Mitt allra första uppdrag, det som startade hela den här karusellen, tog egentligen slut sista november. Men vi har förlängt det ända till nästa sommar, vilket gör mig så glad. Det är verkligen en ynnest att äntligen kunna få betalt för sånt som jag gjort ideellt i många år.

  Översyn av matkostnader

  I november har jag haft stenkoll på våra matkostnader, och skrivit ned varenda litet inköp så att vi ska kunna lära oss mer om var vi kan kapa kostnader. Nu när månaden är slut har jag sammanställt och utvärderat. Det första som slog mig är att det är någonting vi inte har koll på. Vi har nämligen ett kreditkort som vi tar alla löpande kostnader på, och det är eftersom den räkningen varit så hög som jag velat djupdyka i matkostnaderna.

  Men nu är jag istället förbryllad över en annan sak: det är nämligen stor skillnad på matkostnaderna och kreditkortsräkningen. Det är något annat vi köper som gör att pengarna drar iväg. Jag ska gräva vidare i det under december, samtidigt som jag vill fortsätta följa upp maten. En förändring jag kommer göra är att bestämma en veckodag då vi köper mat, för nu under pandemin har allt hamnat på ända och jag har börjat beställa mat i tid och otid för att jag är så rädd att det ska ta slut.

  Inkomstkällor

  Just nu kommer pengarna ifrån:

  • 2 löpande uppdrag
  • 1 kortare uppdrag
  • Arvode för studiecirkeln
  • Kursavgifter för kvällskursen
  • Patreon
  • Annonser och annonslänkar på bloggen

  Veckans utvärdering

  När jag utvärderar brukar jag tänka utifrån mina 5 grundläggande värderingar, och såhär gick tankarna den här gången:

  Självbestämmande

  Det är awesome att jag har så stora möjligheter nu att bestämma över min tid. Men – jag märker att det ofta är svårt för mig att liksom komma fram till vad jag ska göra. Det finns ju oändligt med möjligheter, men bara en viss tillgäng tid. I min jakt på att frigöra hyperaktiva Carin igen har det nog slagit över lite för långt åt andra hållet. Jag tror att jag behöver mer, bättre och tydligare struktur än vad jag har just nu.

  Gemenskap

  Jag är så glad att allt numera är på distans. Förr har jag fått tänka mig för väldigt noga vilka sociala sammanhang jag valt, men nu vågar jag tacka ja lite mer. Det är lättare att reglera orken när jag vet att jag i värsta fall bara kan koppla ned, så är jag hemma i tryggheten på en gång. När allting var fysiska träffar behövde jag ju liksom ha en orkbuffert för att ta mig hem, men den behövs inte längre.

  Senaste tiden har jag: varit på konferensen Internetdagarna, börjat gå en starta eget-kurs som fantastiska Johanna Nilsson håller och varit på digital AW med ett gäng kompisar. Idag ska jag lyssna in på ett intressant lunchsamtal och gå på nätverksträff om cheerleading för vuxna. Det är verkligen en helt ny värld som blivit tillgänglig för mig igen!

  Samtidigt ligger pandemin som en tung blöt filt över alltihop. Det blir en tråkig jul i år. Vi träffar inte släkt och vänner som vi brukade. Inga söndagsmiddagar hos svärmor, inga besök hos min kusin i Västerås, inga gäster hemma. Inga cheerleadingträningar, ingen knattedans. Femåringen är den enda som fortfarande får gå på sina aktiviteter, och det är ju en himla tur det.

  Hållbarhet

  Nu när julen står för dörren är jag glad att vi hittat vårt sätt att fira jul. Julklapparna till barnen är klara, antingen köpta på second hand eller tillverkade av oss. Det mesta av julmaten hoppas jag kunna köpa på vår Reko-ring. För oss är julen mycket mer gemenskap än prylar, och så hoppas jag att det kan fortsätta även när barnen blir äldre.

  Samtidigt skäms jag över att vi konsumerar så mycket mat. En av anledningarna att våra matkostnader blivit så höga är helt enkelt för att vi äter för mycket. Speciellt jag. Här vill jag hitta orken och motivationen att förändra mitt förhållande till maten, för det är inte rimligt att vi ska ha så mycket när andra inte har tillräckligt.

  Lärande

  Johannas kurs om att starta eget är verkligen inspirerande och jag lärde mig massor redan under första avsnittet. Utöver det försöker jag öka på mina kunskaper om onlinemarknadsföring, så att jag kan nå ut till fler för att berätta om främst min kvällskurs. Jag läser också en bok om intuitivt ätande och spenderar en hel del tid på Tiktok, som lustigt nog blivit en stor källa till kunskap för mig. På Tiktok möter jag många personer från olika marginaliserade grupper, som frikostigt delar med sig av sin verklighet och ökar min kunskap.

  Utbildning

  Just nu ligger mitt utbildningsfokus på studiecirkeln om programmering som jag leder. Samtidigt planerar jag för hur jag ska använda tiden som frigörs när den är slut, då kommer jag kunna fokusera på utbildning i egen regi istället.

  Tillräckligt av allt?

  Min målbild som jag strävar efter är att ha tillräckligt av allt, och inte speciellt mycket mer än så. Det är ganska bra balans just nu, men det är lite för mycket frihet för mig och för mycket inköp av mat.

  Veckans förbättringar

  Den här gången väljer jag att boka in en tid för att se över mina dagar och hitta en strategi för att jobba mer med timeboxing. Jag ska också fixa en fysisk visualisering av mina morgonsysslor, då det blir förvirrande för mig att ha dem på samma ställe som jag har andra typer av att göra-grejer.

  Veckans tips i butiken