Vecka 51 – Hur mäter man livskvalitet?

  Vi har tagit jullov. Sånt man kan göra när barnen är för små för skolplikt och föräldrarna ändå jobbar hemifrån. När barnen vaknade med hosta IGEN efter en vecka på förskolan valde vi att ta hem dem, så att vi har större chans att få vara friska till julen. Det är en övning i tålamod på alla håll, det ska jag inte sticka under stol med, men det känns också som rätt sak att göra för oss som kan. Varje person som håller sig hemma är ju en person mindre som andra behöver träffa.

  Vi är i stort sett färdiga med julförberedelserna. Just julen är en del av vårt liv som vi hållit enkel länge. Så enkel att pandemin nästan inte påverkat vår planering alls. Vi skulle ändå ha varit hemma och bara träffat de allra närmaste. Barnens julklappar är klara: de får leksaker som vi köpt second hand, påfyllning till pysselmaterialet och några grejer som jag har tillverkat själv

  Julmaten är planerad och så mycket som möjligt beställd från vår lokala Reko-ring. Där köper vi speciellt köttet vi inte vill vara utan – skinkan, färsen och sillen. Just de sakerna väljer vi med stor omsorg från lokala producenter. Granen är klädd och julpyntet snyggt upphängt av våra barn 😂 Så nu är det väl bara väntan kvar.

  Jag har tagit tjänstledigt från mitt kontorsjobb för att försöka bygga upp en vardag som funkar bättre för mig och min familj. Varannan tisdag tar jag ett djupt andetag och en kopp te, och sätter mig för att reflektera över vad det är jag håller på med. Jag noterar lite olika nyckeltal, landar igen i mina värderingar, checkar av hur det står till med livets ingredienser (sömn och mat och annat viktigt) och funderar på om det finns några små förbättringar jag kan införa. Min utvärdering är mitt sätt att hålla koll på mig själv så jag inte råkar bygga en vardag som inte funkar istället – sån vardag känns det som jag kan redan… Om du vill läsa mer om vem jag är och varför jag gör detta så finns en liten sammanfattning här: Min historia.

  Detta har hänt

  Förra gången tänkte jag en del på hur jag spenderar min tid. Jag valde två förbättringar där tanken var att avlasta min hjärna och slippa ta så många beslut.

  Mer timeboxing

  Timeboxing är ett av mina favoritverktyg när det gäller att skapa kontroll över vardagen. Det innebär att avgränsa uppgifter i tid, som ett sätt att hantera det faktum at ingenting någonsin blir klart. Det allra första jag gjorde när jag startade den här resan var att tilldela olika uppgifter till olika veckodagar. Men i takt med att verksamheten utvecklats har den planeringen inte riktigt hängt med, så nu har jag lagt lite tid på att justera så det fungerar igen.

  Nya upplägget ser ut såhär:
  Måndag – Mina kortare uppdrag och ev sälj kring det
  Tisdag – Utvärdering och Youtube
  Onsdag – Ett av mina löpande uppdrag
  Torsdag – Min utbildningsverksamhet
  Fredag – Mitt andra löpande uppdrag

  Självklart blir det inte alltid exakt såhär, men det är inte heller poängen. Poängen är att jag ska veta vad jag ska fokusera på när jag startar min arbetsdag.

  Visualisera morgonsysslor

  Eftersom jag har så dåligt arbetsminne är jag väldigt hjälpt av olika typer av visualisering. Vårt hem är fullt av olika små lösningar för att stötta mig i tänkandet kring hushållssysslor och annat. Jag saknade dock en hjälp för att hålla koll på de sysslor som jag vill göra under min morgonrutin, men nu har jag det! Och kvällssysslorna också, av bara farten.

  Bildstöd till mina morgon- och kvällssysslor

  Ny säljprocess för hemsidesuppdrag

  Plötsligt har jag börjat få en hel del förfrågningar för korta uppdrag, främst kring programmering och webb. Jag har fått lov att strömlinjeforma den säljprocessen, för att det tar sån tid att göra enskilda offerter och förslag för varje förfrågan. Jag har lagt till ett formulär med grundläggande frågor på sidan om att anlita mig för webb och programmering och tagit fram tre olika paket att erbjuda vid nya förfrågningar.

  Marknadsföring av kvällskursen

  All tid som jag inte lägger på annat försöker jag lägga på marknadsföring av kvällskursen Hitta din hållbara takt. Jag experimenterar med annonsering på Instagram och Facebook, jobbar lite grann med influencer marketing och så försöker jag nå ut så mycket det bara går via mina egna sociala kanaler. Det kortsiktiga målet är att det första tillfället ska bli fullbokat, och drömmen för framtiden är att nya tillfällen ska bokas upp i precis lagom takt utan att jag behöver göra speciellt mycket. Dit är det nog ganska långt dock.

  Fick jag önska mig en julklapp av dig som läser, så är det att du skulle tipsa om kursen på dina sociala medier så att fler kan hitta till den. Det vore verkligen en god gärning i juletid ❤

  Mål för inkomster

  När jag stämmer av novembers inkomster mot mina mål för hur mycket jag vill tjäna på de olika benen i företagsverksamheten ser det ut såhär:

  Frilansuppdrag – 29% av målet
  Kursavgifter – 0% av målet
  Passiva inkomster – 0,3% av målet
  Lagning av kläder – 40% av målet

  Utvärdering

  Idag på utvärderingen tänkte jag på nyckeltal och mätning. Jag har några saker som jag följer upp: snittarbetstid per vecka till exempel, och följare på Instagram som är min primära sociala kanal. Men de siffrorna säger ju otroligt lite om hur jag mår. Det känns som att jag behöver minst ett mått att hålla koll på, som visar min livskvalitet liksom. För det är ju det som är viktigt. Allt annat jag pysslar med har ju slutmålet att jag ska må så bra som möjligt.

  Men det är jättesvårt att hitta någonting som känns vettigt. Det känns lätt att fastna i saker som mer är en prestation än ett mått på välmående. Skulle jag börja mäta antalet promenader eller timmar spenderade med familjen eller antalet sovtimmar kommer det ju påverka min mentala hälsa om jag inte presterar på de områdena. Och de områdena är ju inte välmående i sig, de är ju bara verktyg för att uppmå välmående.

  Jag tror att jag kommer få experimentera lite på det här området.

  Förbättringar

  Jag väljer att från och med idag börjar använda appen Moodnotes för att hålla koll på mitt mående i någon form. Jag har inte direkt någon plan mer än att jag ska börja använda den åtminstone en gång varje dag, och med tiden kommer det nog utkristallisera sig ett sätt att följa upp mitt mående. Kanske. Eller så får jag prova något annat.