Har du gått på myten om ”klart”?

  Livet är ett kretslopp, inte ett projekt. Sluta försök bli klar med saker som det inte går att bli klar med, och lär dig acceptera att det alltid kommer finnas mer att göra än det finns tid till. Då kommer du att bli lyckligare och mer tillfreds.

  Någonstans ifrån har en missuppfattning brett ut sig i samhället – myten om ”klart”. Vi har fått för oss att det går att göra saker färdigt, och bränt ut oss på jakt efter den där stunden då vi kan sätta oss ned i soffan och konstatera att nu, nu finns det inte någonting mer att göra.

  Men den stunden kommer aldrig. Det finns alltid mer tvätt att tvätta, fler sociala medier att scrolla, all världens böcker att läsa. Därför är det dags att skifta fokus: låt oss börja prata om vad vi åstadkommit istället för vad som är kvar att göra.

  Det enda rimliga sättet att leva på är att göra det som är viktigast just nu, tills antingen tid eller ork tar slut. Mer kommer vi inte att hinna, och det är OK. Säger någon åt dig att det inte är OK, då är det hen som behöver justera sina förväntningar – inte du som behöver jobba hårdare. Det gäller även när det är du själv som står för förväntningarna.

  Återkommande uppgifter skapar onödig stress

  Det finns två olika sorters uppgifter att hantera i vardagen. Det finns sådant du behöver göra en gång, som att köpa en soffa. Och det finns cykliska uppgifter, som liksom har en tendens att återkomma igen och igen. Och igen. Som att diska.

  De där cykliska uppgifterna, de har en tendens att orsaka smärre sammanbrott för oss som har fått för oss att det går att bli klar. Det är fantastiskt frustrerande att komma hem från återvinningsstationen med en tom bil, äntligen, bara för att mötas av nya tomma mjölkpaket som ska hanteras.

  Sätt av tid och gör så långt du hinner

  Som tur är finns det ett trick, som jag tycker att alla ska införa i sina liv. Vänd på steken! Istället för att kämpa i motvind för att bli ”klar”, sätt av en viss tid och gör så långt du hinner på den tiden.

  Det kan vara kort eller lång tid, det väljer du efter dina egna förutsättningar. Det kan vara att sätta en timer på 5 minuter och plocka bort så mycket stök som möjligt innan klockan ringer. Det kan vara att bara renovera på söndagar. Eller, så kan det vara att faktiskt lämna jobbet på jobbet när arbetsdagen är slut. För faktum är att vi hinner det vi hinner, varken mer eller mindre, och det borde inte ligga någon inbyggd värdering i det faktumet. Om det inte passar med en deadline som någon har hittat på, då är det deadlinen som ska flyttas eller omfattningen på uppgiften som ska minskas. Det är inte du som ska anpassa dig.