Vårens bästa trädgårdstips

Hjälp plantorna till en bra start i livet med hjälp av extrabelysning och skydd. Odla växter som ger näring och lägg dem direkt på jorden, så behåller den både fukt och näring. Carin H Brander ger sina bästa trädgårdstips.

Odlingshinkar

Använd växtbelysning

Här i Norden är det lite dåligt med ljus såhär års, vilket gör det svårt för sådden att komma igång. Det löser sig enkelt med växtbelysning, som får agera solsubstitut i några månader och ge plantorna en bra start i livet.

Växtbelysning kan vara allt ifrån en vanlig stark glödlampa till stora dyra specialanläggningar.

Dela upp försådden på flera personer

Om du vill odla många saker kan det lätt bli lite mycket olika saker att hålla reda på. Olika plantor vill ha olika förutsättningar, och det blir lätt lite halvdant resultat om du har för mycket på gång samtidigt. Leta istället på andra odlingsentusiaster och dela upp sådden mellan er. Om du många tomatplantor kan någon annan så många gurkor, och sedan kan ni byta med varandra. Då är det lättare att fokusera på att ge plantorna en bra start.

Vintersådd

När det fortfarande ligger snö på marken är det faktiskt en ypperlig tid att så. Många fröer mår bra av att få vakna i takt med naturen, och har ingenting alls emot lite kyla. Det är ju faktiskt så det fungerar när människan låter bli att blanda sig i processen – växterna släpper ifrån sig fröerna på hösten och de ligger och vilar på marken tills våren kommer. Passa på att så sommarblommor och annat under vintern, så blir det mindre att så på våren. Sara Bäckmo, som driver Nordens största trädgårdsblogg, berättar mer:

Så i omgångar

Saker som växer fort, till exempel gröna blad, sockerärter och rädisor lämpar sig väldigt bra att så flera gånger med några veckors mellanrum. Då har du mat under lång tid, och slipper drunkna i sallad.

Skydda odlingen

Innan värmen kommit ordentligt är det en bra idé att skydda odlingen med exempelvis fiberduk eller växthusplast. Du kan också använda plastbackar eller avklippta petflaskor för att tillverka små tillfälliga växthus över plantorna.

Satsa på perenner

Fleråriga växter, perenner, bidrar till en lättskött men ändå produktiv trädgård. De kommer dessutom igång tidigare på våren. Blommor som lavendel är vackra och bidrar till att dra till sig fjärilar och andra pollinatörer. Gräslök och sparris är ätbara perenner som sköter sig själva när de väl etablerat sig.

Odla på höjden

Ont om plats? Odla på höjden! Många växter är duktiga på att klättra, vilket lämnar plats på marken till att odla andra saker. Bönor, olika typer av klättrande blommor, ärtor och gurka är exempel på växter som trivs bra på någon sorts klätterställning.

Plantera vallört

Vallört är en växt som alla borde ha i trädgården. Den producerar mängder av blad som är näringsrika och kan användas som gödsel. Se till bara att vallörten du planterar är av sorten Bocking 14, då de andra sorterna är invasiva och förökar sig något alldeles väldigt.

Närbild på små gröna plantor

Täckodla

Bästa sättet att minimera både vattning och ogräsrensning är att täcka över jorden med organiskt material. Gräsklipp och löv är toppen att lägga på i tjocka lager, som sedan förmultnar och ger näring till jorden – helt utan att du behöver lägga tid på att sköta en kompost.

Odla gröngödsling

Vissa växter binder mycket näring i jorden och passar utmärkt att odla bara för att använda som täckmaterial. Det går att köpa fröblandningar för gröngödsling på de flesta butiker som säljer frö. Blommor som blodklöver och honungsfacelia kan sås tidigt på våren och myllas ned när det dags att plantera ut grönsaksplantorna. Eller så kan de få stå hela sommaren och användas för att täcka över jorden inför vintervilan.