Hjälpa barn skilja på natt och dag

  Senaste månaden har vi äntligen tagit tag i att sluta med välling på natten, det var så dags nu när Freja hunnit fylla två år. Fördelen med att vänta så länge med det är att hon liksom fattar när man förklarar saker för henne, så det har inte varit så mycket bråk om det.

  I samband med det så har jag velat ha något hjälpmedel för att kunna göra det tydligt för henne när det är natt och när det är dag. Hon kan ju inte läsa klockan, och dagsljuset funkar ju inte riktigt att gå efter här i Sverige där det skiftar så mycket.

  Istället har vi ställt in en till lampa i hennes rum och kopplat en timer till den som gör att den tänds vid en lämplig tidpunkt som vi har definierat som ”morgon”. Och det funkar tamejtusan! Det har varit jätteskönt att ha det stödet på natten om hon vaknat – lätt att säga att ”Nej, ingen välling förrän lampan har tänts”, det känns så mycket mer konkret än att bara säga att det är natt nu.

  Och det finaste är de dagar som hon vaknar efter att lampan tänts – då kvittrar hon ”Det är morgon! Godmorgon!” och är hur glad som helst. Gullungen.

  Helst skulle jag vilja att vi har en glödlampa från Philips Hue istället för timern. Då skulle vi kunna kontrollera lampan med mobilen, något som vi redan känt att vi skulle behövt några gånger. Men det är så absurt att det inte går att köpa Hue-lampor med liten sockel, så jag har liksom skjutit upp det. För alla våra lampor har liten sockel. Det finns säkert något sätt att komma runt det, men jag inte riktigt samma motivation till att lösa sånt längre, jag vill bara att det ska funka.

  Vad har ni för smarta lösningar hemma för att göra det lättare för barnen?

  1 kommentar till “Hjälpa barn skilja på natt och dag”

  1. Det finns dosor man sätter i vägguttaget som man sedan sätter lampans elsladd i. Den blir då kopplad till en liten fjärrkontroll. Så ni kan trycka på och av när ni vill. Kommer från nexta tror jag och finns hos clas Ohlson och kallas fjärrsyrömbrytare. Det kanske skulle passa er.

  Kommentarer är stängda.