Vecka 41 2020: Rapport från jakten på en vardag som funkar

  Ännu en tisdag, ännu en utvärdering. Den här gången är jag hemma, alldeles själv! Barnen är friska och tillbaka på förskolan. De sov dessutom över hos sin farmor i helgen. Det gör verkligen så stor skillnad att få en liten paus från ljuden och intrycken.

  Jag har tagit tjänstledigt från mitt kontorsjobb för att försöka bygga upp en vardag som funkar bättre för mig och min familj. Varje tisdag tar jag ett djupt andetag och en kopp te, och sätter mig för att reflektera över vad det är jag håller på med. Jag noterar lite olika nyckeltal, landar igen i mina värderingar, checkar av hur det står till med livets ingredienser (sömn och mat och annat viktigt) och funderar på om det finns några små förbättringar jag kan införa. Min utvärdering är mitt sätt att hålla koll på mig själv så jag inte råkar bygga en vardag som inte funkar istället – sån vardag känns det som jag kan redan… Om du vill läsa mer om vem jag är och varför jag gör detta så finns en liten sammanfattning här: Min historia.

  Detta har hänt

  Förra utvärderingen sa jag att det var lite kämpigt. Det var vårdbesök och vab och en massa saker som behövde hanteras. Jag kände mig rätt slut, och kom fram till att jag behövde fokusera på att hitta energin igen. Jag valde ut hela sex stycken förbättringar, och såhär har det gått med dem:

  1. Prioritera yoga

  Nä, det har inte gått jättebra med detta. Just träning och rörelse är av någon anledning så svårt för mig att få till när familjen är hemma. Jag har gjort några tama stretchövningar, men förutom förra tisdagen tror jag inte att jag följt videon en enda gång den här veckan.

  2. Be mer om hjälp

  Här har jag gjort en massa bra saker! Jag bad min man att ta femåringen till baletten förra veckan trots att det egentligen är min grej. Jag bad en vän att följa med mig på ett läkarbesök. Barnen har som sagt sovit hos sin farmor. Och jag bestämde mig för att använda Yepstr för att hitta hjälp med lite grejer som behövde göras på kontoret hemma.

  3. Belöning för lördagsgodis

  Mitt förhållande till socker är…komplicerat. Det är en djupt rotad mekanism i min kropp att ledsamhet och trötthet botas med godis och glass. Trots att jag märker själv att det bara gör krypet i kroppen värre. Förbättringen jag valde var ju i och för sig att införa en belöning för mig själv om jag håller godisätandet till lördagar, och där har jag valt min standard: Få köpa en aktie till min utdelningsportfölj. Men jag har inte kunnat casha in belöningen än.

  4. Börja dagen utomhus

  Aaah vad det är svårt att lägga till en ny vana som första grej i rutinen. För jag glömmer, helt enkelt. Även fast jag försöker påminna mig själv på kvällen så gör jag samma invanda saker på morgonen i alla fall. En dag kom jag ihåg att gå ut direkt. Några andra dagar har jag gått ut när jag kommit på det. Och några dagar har jag struntat helt i det även fast jag kommit på det.

  5. Trivsamt kontor

  Det har hänt en del på kontoret den här veckan. Först möblerade jag om och städade undan, så att det blev någorlunda trivsamt. Sen pajade jag alltihop genom att ta in hjälp att montera ned de stora spegeldörrarna som suttit där, så nu är det kaos igen. Men det är ett bra kaos, för de där dörrarna har varit katastrof rent intrycksmässigt. Om man är en person som blir otroligt störd av stök, så är det ju ganska dumt att ha en hel vägg gjord av speglar, så att stöket ser ut att vara dubbelt så mycket som det faktiskt är 😂 Men nej, just nu är det inte så trivsamt på kontoret, men jag har en plan!

  6. Kortare videos på Youtube

  Detta var en hit, för mig i alla fall! Förra veckans video blev inte ens 4 minuter lång. Jag har försökt korta ned mina videos hela tiden som jag har lagt upp dem på Youtube, men det är så svårt för mig att sortera ut det som är viktigt. Pusselbiten som saknades var de här inläggen på bloggen. Nu kan jag tömma ut hela hjärnan här på det sätt som är snabbast för mig: skriva. Och då är det mycket lättare att välja vad jag ska säga i mina videos. Tummen upp till denna förbättringen för mig!

  Annat som hänt

  Jag fått 2 till beställningar på lagning av kläder. Jag har pratat med ett studieförbund om att hålla en studiecirkel i programmering för personer som förlorat jobbet pga pandemin. Jag har konstaterat att lärare på yrkeshögskolor inte är för mig, det är för lågt nettovärde enligt mina defintioner av värde och ansträngning. Jag har börjat fila på en video till Youtube som ska heta ”Agilt på 5 minuter”. Och det var nog allt.

  Inkomstkällor

  Just nu kommer det pengar härifrån:

  • 1 frilansuppdrag
  • Lagning av kläder
  • Annonser och annonslänkar här på hemsidan (som t ex denna till Avanza, där jag har mycket av mitt sparande)
  • Patreon

  Jag har också ansökt om CSN eftersom jag läser en kurs på universtitet, men jag gjorde fel första gången jag ansökte och nu vet jag inte när jag kommer få något beslut. Vi har också vabbat en del, och jag tänkte att jag skulle söka ersättning från Försäkringskassan trots att mni SGI gissningvis är kaputt, men de ville att jag skulle skicka in en massa papper och jag har inte orkat ta tag i det än.

  Veckans utvärdering

  Först av allt: Nej, man kan inte göra 6 stycken förändringar samtidigt. Jag vet ju det, och ändå försökte jag med det förra veckan. Att göra så är att ge sig själv jättedåliga förutsättningar eftersom förväntningarna blir för höga.

  Sen har jag insett en annan sak. Jag tror att jag har tänkt helt galet när det gäller mina arbetstider. Om du har hängt med från början minns du kanske att en av de första sakerna jag bestämde var att arbetsdagen ska sluta klockan 16. Jag har följt det ganska slaviskt, men jag börjar tro att det är helt fel approach för mig. Jag har ju ganska ojämn energinivå, och vet aldrig riktigt när motivationen kommer sätta in. Det varit rätt många gånger som jag varit sugen på att jobba på kvällen, men inte gjort det eftersom jag hade den här regeln. Och så är det samtidigt många gånger som jag inte riktigt orkar jobba på dagen, men gör det ändå för att det ska bli något gjort. Jag tror att jag har kommit till en punkt där jag känner mig själv såpass bra att jag kan lita på att jag tar en paus om jag behöver…

  Och så det här med godiset och träningen och utomhuset och allt som jag vill göra som inte funkar. Det är för mycket på en gång. Visst, jag har tappat några av de goda vanorna jag byggt upp under året. Sånt är livet. Jag måste acceptera att jag har ett nytt normalläge och utgå ifrån det, istället för att försöka ”komma tillbaka” till något som inte är rutin längre.

  Veckans förbättringar

  1. Ny(gammal) regel: Max 3 förbättringar per vecka.
  2. Andra arbetstider: Kontoret stänger inte längre klockan 16. Istället inför jag en maxgräns på 32 arbetade timmar per vecka.
  3. Fokus på en av vanorna jag vill ändra: Det är bara att hålla godisätande till lördagar som är viktigt. De andra sakerna tänker jag inte följa upp, de händer om de händer.

  Ok, detta känns som en bra plan! Nu är jag redo för denna veckan.

  Veckans tips från butiken:

  1 kommentar till “Vecka 41 2020: Rapport från jakten på en vardag som funkar”

  Kommentarer är stängda.